27 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 18:50

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ChristenUnie-kanidaat Stieneke van der Graaf: ‘Armoede en kinderen in Cariben prioriteit maken in Den Haag’

John Samson DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met politici over de Caribische gemeenschap. Stieneke van der Graaf wil voor de...

DH | D66 candidate Wuite aims high

~ Wants to become first Second Chamber member from St. Maarten ~ THE HAGUE--Her statement that having a Caribbean member in the Second Chamber of the Dutch Parliament...

Ingezonden | Open brief aan BTP, parlement en minister VVRP ‘community mailboxes’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Twintig besmettingen per dag op Bonaire

Kralendijk - In het weekend zijn 188 mensen getest op het coronavirus. Bij 44 van hen was de uitslag positief. Doordat er ook 22 personen zijn hersteld was...

AntilliaansDagblad | Vaccineren loopt gesmeerd op Aruba

Oranjestad - De uitgebreide voorbereidingen voor de vaccinatiecampagne werpen hun vruchten af. De eerste vaccins zijn weggeprikt en de tweede lading arriveert morgen. Volgens plan komen dinsdag 11.700...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek PBC | Stichtingen stappen naar de rechter om sloop Cinelandia te voorkomen

PBC | Stichtingen stappen naar de rechter om sloop Cinelandia te voorkomen

Persbureau Curacao

Het VVRP besluit om eigenaar Fernando Da Costa Gomez, die al jaren het gebouw wil slopen voor nieuwbouw, nu te sommeren Cinelandia binnen een maand af te breken komt dan ook als een grote verrassing voor Promo | Arturo E. Braam

De stichting Pro Monumento en DoCoMOMo stappen naar de rechter om de sloop van Cinelandia tegen te houden. Gisteren sommeerde minister Zita Jesus-Leito de eigenaar van het voormalige en nu vervallen openlucht filmtheater om het gebouw in Punda binnen een maand af te breken.

Uit diverse rapporten die door deskundigen zijn opgesteld in 2008 en 2019 blijkt dat het Cinelandia-gebouw al vanaf 2008 instortingsgevaar vertoont, aldus de sommatiebrief. ‘De achterstallige staat van onderhoud van het gebouw is thans na ruim 12 jaar alleen maar verergerd’, zo staat te lezen.

In 2011 wisten Promo sloop al via de rechter te voorkomen. Die bepaalde dat het zorgvuldigheidsbeginsel met zich meebracht dat de minister belanghebbenden dienden te horen alvorens te beslissen over de afgifte van de sloopvergunning.

Bij brief van 18 juli 2019 heeft de minister aan ProMo verzocht om haar ‘zienswijze’ te geven omtrent het voornemen tot sloop. De stichting heeft toen onder andere gesteld dat een eventuele sloopvergunning zou kunnen worden afgegeven onder de voorwaarde van wederopbouw van het monumentale deel van Cinelandia, met name de voorgevel. Op die zienswijze is tot op heden niet gereageerd door het ministerie.

Het besluit om eigenaar Fernando Da Costa Gomez, die al jaren het gebouw wil slopen voor nieuwbouw, nu te sommeren Cinelandia binnen een maand af te breken komt dan ook als een grote verrassing voor Promo.

Bron: Persbureau Curacao

8 reacties

 1. @Brian S. Ja, want de twee voorbeelden die ik noemde passen in elke omgeving. Een alleenstaand Art Deco gebouw, past niet in elke omgeving. Art Deco komt tot zijn recht als er andere gebouwen met dezelfde architectuur in een straat of op een plein staan. Althans naar mijn bescheiden mening.

 2. De gevel kan zonder enig probleem gerestaureerd worden. Zoals eerder vermeld kent Amsterdam ook een aantal ‘behouden’ gevels waar erachter een modern gebouw is verrezen.
  Architect van Stuivenberg was dan wel niet als architect opgeleid maar in bouwstijl kunstzinnige vrijheid was dit geen probleem. Ondanks dat de Art Deco in de 40er jaren op z’n retour was heeft C toch kennis met expressieve bouwkunst kunnen maken.
  De term Art Deco klopt derhalve ook niet. Het is meer tropical deco zoals aan de zuidkust van Miami.
  Bewaren dus. Verdomme wat een cultuurbarbaren hier.

 3. Echt weer een dorps mentaliteit. Je druk maken over herstellen van een achterlijk gebouw in oude stijl. En omdat het een of ander art deco architectuur is is, is het een monument en moet het behouden blijven. Weg met die oude troep. Zet er een modern ontworpen gebouw neer in Mondriaan of Richard Meier stijl neer. Een gebouw in Art Deco stijl hoort niet alleen te staan, maar in een gebiedje met alleen Art Deco gebouwen. Dan heeft het waarde. Kijk naar Miami en Naples in New Zealand.

 4. Naast Cinelandia (een beeldmerk van Punda) kan nu ook meteen begonnen worden met de sloop van het andere beeldmerk, het oude Intercontinental/Van der Valk (Plaza). De geest is ook uit die fles door het overlijden van de kartrekker en visionair HdB. Kortom: Curacao staat voor vele uitdagingen om verpaupering en verloedering tegen te gaan in de binnenstad. Het merendeel van de winkels in Punda is eigendom van families van niet-Curaçaose afkomst en dat mag best eens op de agenda van de Staten belanden…als ze tenminste willen verschijnen op de vergadering..want stel je voor dat je je vriendjes moet afvallen bij een noodzakelijk te nemen besluit…

 5. Voor zover bekend staat de oude gebouw van Plaza Hotel nog, heb begrepen dat één van de kopers, Hans de Boer, overleden is. Ben benieuwd wat dit voor de plannen van de kopers betekent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties