29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 22:54

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Regering sommeert sloop Cinelandia binnen een maand

Persbureau Curacao

Regering sommeert sloop Cinelandia binnen een maand | Persbureau Curacao

Cinelandia gaat gesloopt worden. Althans, als het aan Zita Jesus-Leito ligt. De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning heeft de Handelsmaatschappij CMOG van eigenaar Fernando Da Costa-Gomez gesommeerd om het Cinelandia-gebouw binnen één maand compleet af te breken.

Volgens de minister levert de voormalige bioscoop een verdergaand instortgevaar op voor de directe omgeving. ‘Restauratie zou bouwtechnisch niet meer mogelijk zijn en bovendien ook niet doelmatig’, aldus Zita Jesus-Leito in haar brief aan eigenaar Fernando Da Costa Gomez.

- Advertentie -

Openlucht

Cinelandia, gebouwd in 1941, was een openlucht filmtheater dat plek bood aan 2200 bezoekers. Het was destijds de grootste bioscoop uit de regio.

Het Cinelandia-gebouw is een van de belangrijkste monumenten op Curacao en in Punda behoort het zeker tot de top vijf van de belangrijkste monumenten.

Cinelandia is bovendien het enige Art Deco gebouw van zijn soort in Willemstad en op het eiland. Vanwege haar architectuurhistorische, cultuurhistorische, volkshistorische en monumentale waarden is het een gebouw dat uniek is en een onmisbaar onderdeel uitmaakt van de binnenstad.

- Advertisement -

Promo

De regering van Eugene Rhuggenaath wil het gebouw al langer slopen, maar was in overleg met onder meer de stichting Pro Monumento. Het slopen van Cinelandia is volgens de stichting in de gegeven omstandigheden niet te verantwoorden binnen de bestaande regelgeving.

Wel wilde Promo meedenken aan een constructie waarbij een sloopvergunning vergeven zou kunnen worden onder de voorwaarde van wederopbouw van het monumentale deel van Cinelandia.

Daarbij zou de voorgevel van het gebouw in authentieke staat worden hersteld. Dat advies is op 11 juli ook door de interim-directeur van de uitvoeringsorganisatie van ROP aan de minister gegeven.

Voorgevel

Promo heeft in 2019 uitvoerig suggesties gedaan voor behoud van Cinelandia, maar daar is volgens de stichting door de minister nooit op gereageerd. Haar voornemen nu tot sloop komt als een donderslag bij heldere hemel voor de monumentenorganisatie.

Eerdere discussies met belanghebbenden gingen over het voornemen van de minister om een sloopvergunning af te geven, terwijl er nu sprake is van een sommatie om tot sloop over te gaan.

In de sommatiebrief Van Jeusu-Leito wordt niet gerept over de voorwaarden tot gedeeltelijke herstel van de voorgevel na sloop.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

18 reacties

 1. Kan ze ook sommeren om Plaza hotel te slopen? Lelijk gebouw dat bijna uit elkaar valt.

  Trouwens Cinelandia onteigenen en dan zelf herbouwen.

 2. Ongelofelijk zonde,
  Alsjeblieft niet afbreken, de gevel restaureren, of desnoods opnieuw opbouwen, De letters Cinelandia er weer op en de nieuwe Shoppingmall deze naam geven.

 3. @ Marlon. een ding wil ik zeggen, praatjes vullen geen gaatjes, ik ben 70 jaar en als mijn vader en moeder ons , ik stop er mee

 4. Helemaal mee eens. Slopen die handel. Oerlelijke gevel. En confisceer meteen alle andere slooppanden (zoals woningen en bedrijfspanden) op dit eiland en werk ze tegen de vlakte. Wat misschien nog aanstootgevende is, zijn de talloze particuliere sloopbedrijfjes van auto’s die uit de grond groeien. Autowrakken langs de kant van de weg bij die particulieren. Nemen grond in beslag dat hen niet toebehoort. Dus niet alleen cinelandia slopen, maar meteen doorpakken en de rest in 1 keer meenemen.

 5. Men had al een wet in het leven moeten roepen om dit soort toestanden te verhelpen. Men schrijft de eigenaren aan. Als die niet reageren, dan gaat de overheid zelf over tot het opknappen cq herstellen. Hierna gaat de overheid over te verkoop. Het verschil tussen het opknappen en verkoop gaat naar de eigenaren. Het creëert werk en maakt ons eiland mooier.

  En het is niet alleen Cinelandia dat een doorn in het oog is.
  Overal op het eiland. Vies en storend zijn het allemaal.
  Ruzie tussen familiares, eigenaren die in het buitenland wonen en geen interesse hebben om het op te knappen, eigenaren die geen geld hebben etc.

  Waarom doet de regering niets ? Waarom geen wetgeving om ons eiland weer mooi te maken ? Waarom, waarom. Ik vind het zo simpel. Maar blijkbaar is het te moeilijk voor die boe be salga nan in de Forti.

 6. Enveloppe met geld is al geleverd. Dit is even een rookgordijn voor het volk. Wacht maar af en gij zult zien dat Hans de Wiljes met zijn MNO Vervat het weer allemaal mag regelen voor Zita en consorten; welk relatie had Zita’s dochter weer met MNO Vervat?

 7. Dat wijf is getikt. Van history en cultuur hebben deze figuren nog nooit gehoord.
  Voorgevel in takt laten de rest verbouwen cq opbouwen. Wat is hier nu zo moeilijk aan.
  Er zijn in Amsterdam 2 gebouwen waar dit is terug te vinden.
  De voorgevel van de vm katholieke kerk in de Linnaeusstraat en in de Jordaan is ook een voorgevel bewaard.
  Wat een dom wijf zeg.

 8. @Schiedam: inderdaad cultuurbarbaren.

  Maar wie bedoel jij ermee?

  Overigens is alleen de voorgevl iets wat zou moeten blijven.
  Alles wat achter deze gevel zit zou in de binnenlanden van Drenthe nog niet een voor een sloopsubsidie in aanmeriking komen.

  De voorgevel is inmiddels zover heen dat restauratie op generlei manier meer mogelijk sis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -