27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | SER streng voor regering

In derde ontwerp-abb geen rekening gehouden met eerder advies | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Naar het oordeel van de SER kan de regering ‘diligenter en zorgvuldiger’ omgaan met (eerdere) adviezen van dezelfde Sociaal-Economische Raad en ook van de Raad van Advies (RvA) en daarmee ook ten aanzien van het wetgevingsproces.

Deze opmerking van de SER houdt verband met het voornemen van het kabinet-Rhuggenaath (lees: MAN-minister Kenneth Gijsbertha van Financiën) om een algemene bestedingsbelasting (abb) in te voeren, die als het aan de bewindsman ligt, nog in het eerste kwartaal 2021 in de plaats moet komen van de huidige omzetbelasting (ob).

Waarom? Omdat de SER hiermee voor de derde maal heeft geadviseerd over de ontwerp-landsverordening betreffende de invoering van een abb. Op zichzelf is daar nog niet eens zoveel mis mee, maar wel als de regering (en de ambtenaren, red.) helemaal niet ingaat op de eerdere advisering.

Het eerste advies dateert van 14 november 2019 en behandelt het op 11 oktober 2019 ontvangen adviesverzoek inzake de invoering van een abb (‘het eerste ontwerp’). Het tweede advies dateert van 2 maart 2020 en behandelt het op 13 februari 2020 ontvangen adviesverzoek inzake een aangepast ontwerp betreffende de invoering van een abb (‘het tweede ontwerp’).

- Advertentie -

,,De SER merkt op dat er in het onderhavige ontwerp in het geheel niet wordt ingegaan op de eerdere adviesverzoeken met betrekking tot de invoering van een abb. Weliswaar staat in het besluit van de RvM dat de ‘aangepaste’ ontwerp-landsverordening ter fine van advies aan de SER wordt aangeboden, maar uit deze formulering blijkt niet expliciet dat de SER reeds over dit onderwerp heeft geadviseerd, en dat in feite opnieuw advies wordt gevraagd over een aangepaste versie van een ontwerp-landsverordening die eerder, tot tweemaal toe, ter advisering aan de SER werd voorgelegd.”

Dit ‘bevreemdt’ de Sociaal-Economische Raad omdat in het tweede ontwerp van maart 2020 de regering in de bijbehorende Memorie van Toelichting (MvT) wél uitgebreid is ingegaan op het advies van de SER van november 2019. In deze MvT staat:

,,De regering heeft het advies van de SER bestudeerd. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het ontwerp als de toelichting op een aantal punten zijn aangepast.”

Voor zover het niet mogelijk was om de adviezen van de SER over te nemen, wordt daar zo volledig mogelijk op ingegaan en toegelicht.

- Advertisement -

De SER is op zijn beurt in zijn tweede advies uitgebreid ingegaan op deze reactie van de regering. Daarnaast heeft de SER geadviseerd inzake de wijzigingen die in het tweede ontwerp waren aangebracht.

Echter, in het nu voorliggende ‘derde ontwerp’ wordt, in tegenstelling tot de vorige versie, in het geheel niet ingegaan op de advisering inzake de tweede versie van de ontwerp-landsverordening door de SER.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -