32 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Trouw | Biden draait nog een Trump-besluit terug: hij haalt de banden met de Palestijnen weer aan

HomeMediaTrouw | Biden draait nog een Trump-besluit terug: hij haalt de banden...

Isabel Bolle

Veel Palestijnse vluchtelingen afhankelijk van noodhulp die de UNRWA levert | Reuters

Tijdens het presidentschap van Donald Trump is de relatie tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen erg verslechterd. Biden past een deel van Trumps beleid nu weer aan.

Joe Biden is nog amper president van de Verenigde Staten, maar hij is nu al druk bezig om veel van het buitenlandbeleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien. Dinsdag waren de Palestijnen aan de beurt.

In een toespraak bij de Verenigde Naties liet waarnemend Amerikaans ambassadeur Richard Mills weten dat de Verenigde Staten de diplomatieke banden met de Palestijnse Autoriteit willen herstellen, en de financiële steun aan de UNRWA – de VN-instantie die Palestijnse vluchtelingen ondersteunt – zullen hervatten.

Een positieve stap

Dit lijkt een eerste stap om de relatie tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen nieuw leven in te blazen, maar ook om Israël en de Palestijnen weer met elkaar aan de onderhandelingstafel te krijgen. Mills benadrukte dat ‘de Verenigde Staten een wederzijds overeengekomen tweestatenoplossing zullen ondersteunen: een oplossing waar Israël in vrede en veiligheid leeft naast een werkbare Palestijnse staat’.

De Palestijnen zijn voorzichtig positief over de nieuwe toon vanuit Washington. “Bidens regering heeft officieel haar standpunt tegenover het vredesproces en een tweestatenoplossing laten weten”, zo vertelde Ahmed Majdalani, de minister van sociale zaken van de Palestijnse Autoriteit, aan The New York Times. “Wij geloven dat dit een belangrijke en positieve stap is op weg naar het herstellen van wederzijdse betrekkingen tussen de Amerikanen en de Palestijnen.”

Trump draaide de geldkraan dicht

Tijdens zijn presidentschap probeerde Donald Trump de Palestijnen op verschillende manieren onder druk te zetten, om ze te laten meewerken met het ‘vredesplan’ dat Jared Kushner – Trumps schoonzoon – had bedacht. Zo liet Trump in 2018 zowel het kantoor van de Palestijnse missie in Washington als het Amerikaanse consulaat in Oost-Jeruzalem sluiten. Hiermee werden de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen praktisch opgeschort.

Daarnaast draaide Trump ook de geldkraan dicht. De jaarlijkse Amerikaanse bijdrage van gemiddeld 350 miljoen dollar (zo’n 290 miljoen euro) aan de UNRWA werd geschrapt. De Verenigde Staten waren destijds de grootste geldschieter van de hulporganisatie, en door Trumps plotselinge besluit kwam de levering van hulpmiddelen aan meer dan vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Jordanië, Libanon en Syrië onder druk te staan. Een bedrag van 165 miljoen euro, bestemd voor projecten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, werd ook geannuleerd.

Biden blijft trouw

Maar ondanks deze ommekeer in beleid zal Biden niet al Trumps keuzes ongedaan maken. Zo bevestigde Antony Blinken – de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken – dat zijn regering Jeruzalem als hoofdstad van Israël zal blijven erkennen, een keuze die Trump destijds op veel kritiek kwam te staan. Verwacht wordt dat Biden kritischer op Israël zal zijn dan Trump, maar dat de Verenigde Staten voorlopig wel een trouwe bondgenoot blijven.

Lees ook:  VN-topman: Je kunt ruim vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen niet weg wensen

Pierre Krähenbühl, commissaris­-generaal bij de VN, blijft Palestijnse vluchtelingen steunen, geld uit de VS of niet.

Bron: Trouw

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het lijkt niet goed te komen tussen de Joden en Palestijnen, die Joden pakken steeds meer gebieden van de Palestijnen af. Het is triest om te zien dat de Joden volop gevaccineerd worden en dat de Palestijnen in de Gaza strook geen toegang tot vaccins hebben.

    Je zou haast zeggen dat de Joden zoiets zouden hebben van, “doet een ander niet wat je niet wens dat het met jou gedaan wordt”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties