AntilliaansDagblad | Schotte niet eerder vrij

De gevangenismars van Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Gedetineerde Gerrit Schotte, voormalig premier van Curaçao en oprichter en ex-leider van MFK, mag niet vervroegd naar huis.

Zo heeft de raadkamer van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie gisteren besloten.

Schotte had middels zijn raadsvrouw Lizaima Da Costa Gomez een verzoek ingediend bij het Hof om hem eerder – direct na de uitspraak – onder elektronisch toezicht naar huis te laten gaan. Maar dit verzoek werd gisteren niet gehonoreerd. Een eerder verzoek voor vervroegde vrijlating haalde het ook al niet. Het besluit van de Raadkamer van gisteren werd niet openbaar gemaakt, wel bevestigde het Hof het besluit tegenover deze krant.

Schotte hoeft voor vrijlating sowieso niet veel langer te wachten. Hij komt op 27 november vrij. Dat is dan exact twee jaar na de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Babel waardoor de veroordeling van Schotte voor ambtelijke corruptie onherroepelijk werd. Schotte begon zijn gevangenisstraf op 5 december 2018. Op de dag van zijn vrijlating op 27 november zal hij bijna twee van de drie jaar cel die hij opgelegd heeft gekregen, hebben uitgezeten.

Wat de gevallen politicus na zijn vrijlating gaat doen, is vooralsnog onbekend. Naast zijn celstraf werd hem ook het recht ontnomen zich verkiesbaar te stellen. Deelname aan de komende Statenverkiezingen in maart 2021 is voor Schotte dus uitgesloten. Ook verloor hij tijdens zijn gevangenschap het leiderschap van de partij die hij 2010 heeft opgericht. Daar zwaait Gilmar ‘Pik’ Pisas sinds dit jaar de scepter toen het leiderschap van Schotte kwam te vervallen.

Bestuursvoorzitter Dorothy Pietersz-Janga verklaarde vlak voor de benoeming van Pisas tegenover deze krant dat het bestuur en de leden van de partij hopen dat Schotte – wanneer hij eenmaal op vrije voeten wordt gesteld – aan zal blijven als adviseur van de partij. Pisas was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Tijdens zijn verblijf in de gevangenis brak ook de relatie tussen mede-Babelverdachte Cicely van der Dijs en Schotte. De voormalige levenspartner van Schotte en moeder van zijn twee dochters was tijdens de behandeling van de zaken in eerste aanleg, hoger beroep en tot slot in cassatie niet van zijn zijde geweken, maar de relatie kwam uiteindelijk toch ten einde. Van der Dijs is in de zaak Babel ook veroordeeld en wel tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Twee jaar geleden werd vanwege de kleine dochters besloten om Schotte en Van der Dijs niet tegelijk op te sluiten. Of zij nu alsnog haar gevangenisstraf moet uitzitten en wanneer, is vooralsnog onbekend.

Schotte heeft nog een andere zaak boven zijn hoofd hangen, namelijk de ontneming van 1,8 miljoen gulden. Als hij dit bedrag niet kon betalen, moest hij ook een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten.

De 1,8 miljoen gulden is volgens het Openbaar Ministerie (OM) door Schotte uit illegale handelingen verkregen. Voor deze zaak heeft Schotte inmiddels cassatie aangetekend. Als hij ook in cassatie verliest, is er nog de mogelijkheid tot een betalingsregeling met het OM.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “AntilliaansDagblad | Schotte niet eerder vrij

 1. Elke leider is een afspiegeling van zijn/ haar volk.

  Dat zegt vooral iets over het volk dat dit soort “leiders” verkiest/ herkiest.

  Het moraal van een volk lees je af aanhaar leider(s)

 2. Abraham Mossel

  @ Drekkie zegt nog een maandje, @ Drekkie het kan ook zo zijn dat hij direct 3 jaar mag binnen blijven als er geen 1.8 miljoen word betaald door Gerrit de Raaf, ondanks dat hij cassatie heeft aan gevraagd. omdat de cassatie rechter nu al weet dat dit verzoek geen kans van slagen heeft, mocht hij het cassatie proces winnen terwijl hij al vast heeft gezeten worden gewoon de dagen die de loser heeft gezeten verrekend van zijn zijn 1.8 miljoen boete. word een moeilijk verhaal Drekkie en Raafje.

 3. @Dpbt
  Ben jij nou zo dom? Of vind je jezelf zo slim om appels met peren te vergelijken? Boer Koekoek uit de jaren 60 van de vorige eeuw met deze tijd te vergelijken? De jaren 60 toen we nog niet konden bevroeden dat we slechts met een smartphone een bedrijf konden opzetten en runnen, Silicon Valley alleen in films bestond en Global Economy onvoorstelbaar was. Nee met slechts boerenverstand ga je het nu als leider misschien niet echt meer redden.

  Blijft trouwens opmerkelijk hoe jij deze charlatan met hand en tand blijft verdedigen. What’s in it for you? Onbegrijpelijk hoe sommige mensen bereid blijven om ” no matter what” fanatiek door het stof te gaan voor sommige zeer dubieuze (zogenaamde) leiders.

 4. Drechi pa bosnan Tur

  @Kaat:
  Niet om de goede man af te vallen hoor Kaat, maar…. Wat had Boer Koekoek vroeger voor opleiding????
  En kom niet met “Hogere Agrarische Expert-opleiding” ouwehoeren…..

 5. Wat een devoot menneke..met de bijbel in zijn hand en een bladwijzer op blz 15, lijkt de bijbel nog niet uitgelezen te zijn in 2 jaar tijd. Het begrip ‘nederigheid’ is nog niet gelezen. Deze man heeft een land zo ernstig beschadigd in haar moraal, haar normen en waarden. Vervroegde vrijlating vragen en de schuld aan het land niet uitbetaald… hoe frisku kun je zijn. Mijn medeleven gaat nog steeds uit naar de kinderen…zij zijn tot levenslang veroordeeld met deze geschiedenis van een oplichter. Door vroegtijdige vrijlating te vragen roep je hoon op je af en dat heeft effect op de kinderen. Zij hopen hun vader te zien en ervaren opnieuw teleurstelling. Dom, dom, uiterst dom. Denk toch eerst aan de kinderen!

 6. @AM, hij komt easy weer aan werk, in die varkensstal van dos santos maken ze wel plaats, hij kan ook nog altijd bij c cooper poedertjes en zalfjes verkopen en dan net zo’n dik harsus als hij krijgen, mooie reclame voor die vrouw. Hij heeft alleen mavo3, komt dus niet hogerop, alleen bij criminele instanties kan hij terecht.

 7. Drechi pa bosnan Tur

  Nog een maandje Dames…..

 8. Of zij, c vddijs nog 15 mnd moet zitten is onbekend. Vergeet het maar, zij heeft aan alle kanten ‘n heel rijke familie en die laten dat niet gebeuren. Straffen kunnen afgekocht worden.

 9. Abraham Mossel

  Bij mijn weten is er helemaal geen cassatie mogelijk bij een ontneming zaak, het is namelijk een boete, en wat voor afbetaling regeling gaat het OM accepteren van Gerrit de Raaf en zijn advocaten, 5 gulden per maand!, deze loser komt toch verlopig niet meer aan de bak bij een normaal bedrijf, betalen of 3 jaar zitten Gerrit, de koning spelen op de crim is voor eeuwig voorbij loser.

 10. Ay nos bon yu di korsou .
  Zijn dit zijn volgelingen .

 11. De Rechtsstaat

  Hij heeft gewoon een gemanipuleerd bordspel in zijn kontzak.

 12. Schotte en de MFK zijn het beste bewijs dat we en een corrupt boevennest en eenn apeneiland zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *