28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 20:03

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Premier Aruba ernstig bedreigd

AntilliaansDagblad | Premier Aruba ernstig bedreigd

Premier Aruba ernstig bedreigd | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Minister-president Evelyn Wever-Croes wordt ernstig bedreigd. De beveiliging rond haar persoon en haar familie is opgeschroefd.

De premier maakte zelf bekend dat de autoriteiten donderdag een dreigement ontvingen aan haar gericht. ,,Ze nemen dat zeer serieus en de zaak wordt onderzocht. Ons land verkeert in crisis en wij moeten moeilijke beslissingen nemen. Ik had nooit verwacht dat iemand zich op deze manier tegen mij zou richten.”

Wever-Croes riep ‘sommige leden van de oppositie en verschillende media’ op om hun opruiende toon wat te matigen.

Het Openbaar Ministerie (OM) legt in een reactie uit dat er grenzen zijn aan wat mensen via sociale media naar buiten mogen brengen. Opruiing, bedreiging en belediging zijn niet toegestaan.

De maatregelen die de overheden wereldwijd hebben moeten nemen in het kader van de Covid-19-pandemie, zijn ingrijpend en hebben grote (persoonlijke) gevolgen. Ook op Aruba leidt dit tot veel reacties in de media, met name op social media zoals Facebook.

De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste beginselen van een democratische rechtsstaat. Opvattingen die anderen kunnen kwetsen of verontrusten zijn toegestaan. Van politici en bestuurders wordt meer incasseringsvermogen verwacht dan van de gemiddelde burger, maar het is niet zo dat politici en bestuurders vogelvrij zijn.

De vrijheid van meningsuiting is namelijk niet onbeperkt. Onder wettelijke en strikte voorwaarden is de vrijheid van meningsuiting beperkt. Dit is onder andere geregeld in het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om strafbaar gestelde feiten zoals opruiing, bedreiging en de zogenoemde beledigingsartikelen. Deze strafbare feiten staan in het Wetboek van Strafrecht. Opruiing is het aanzetten tot iets wat verboden is.

Door opruiing kan een persoon andere burgers aanzetten tot strafbaar gedrag. Door iemand te bedreigen wordt hem leed of geweld aangedaan. Een belediging is een krenkende uiting die iemands eer en goede naam kan aantasten. Als dit soort berichten worden geplaatst kan daarvan aangifte worden gedaan en zal een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld waarbij een aanhouding niet moet worden uitgesloten.

Overigens kan er ook op grond van het civielrecht worden opgetreden. Bij het plegen van strafbare feiten zal er ook sprake zijn van een onrechtmatige daad waarbij door de rechter bijvoorbeeld schadevergoeding kan worden opgelegd. Ook zijn er gevallen bekend waarbij mensen door hun werkgever werden ontslagen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties