26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 02:33

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie AntilliaansDagblad | ‘Ook 12,5% bij zorginstellingen’

AntilliaansDagblad | ‘Ook 12,5% bij zorginstellingen’

SVB doet voorstel voor beheersing fondsen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Ook bij zorginstellingen die door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) via de basisverzekering ziektekosten (bvz) worden vergoed, kan er 12,5 procent ingeleverd worden op het arbeidsvoorwaardenpakket van het personeel.

Dit zou de SVB een besparing opleveren van ruim 18 miljoen gulden per jaar.
Dit is een van de voorstellen die de SVB doet met betrekking tot het bvz-fonds om nog meer te bezuinigen.

,,Een van de voorwaarden voor de financiële steun uit Nederland aan de overheid betreft het verlagen van werkgeverskosten in de publieke en semipublieke sector met 12,5 procent. Geredeneerd kan worden dat deze maatregel ook geldt of zou moeten gelden voor instellingen die grotendeels uit het sociale fonds bvz gefinancierd worden”, zo voert de SVB aan.

De instelling maakt vervolgens een berekening van 12,5 procent op de personeelskosten van 60 procent en komt tot de slotsom dat er een generieke korting van 7,5 procent kan worden toegepast op de totale exploitatiekosten van de zorginstellingen.

Er zijn meer voorstellen voor bezuiniging, ook met betrekking tot de andere fondsen, die opgetekend staan in een in december 2020 uitgebracht rapport ‘Voorstel beheersmaatregelen Sociale Verzekeringsfondsen SVB’.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van de ‘zorgwekkende meerjaren-prognoses voor de fondsen, waarvoor in dit decennium in toenemende mate aanzienlijke tekorten worden voorspeld’, als gevolg van de coronapandemie.

En om, naar eigen zeggen, niet weer een commissie in het leven te roepen, heeft de SVB een memorandum geschreven met verschillende beheersmaatregelen om de sociale verzekeringen op de middellange termijn duurzaam te houden en het stelsel financierbaar.

Zonder significante economische groei kunnen de sociale fondsen het tot 2028 overleven zonder premiestijgingen, maar vanaf 2028 worden, zelfs na introductie van voorgestelde maatregelen, weer tekorten verwacht.
In het rapport gaat de SVB uit van al eerder naar voren gebrachte voorstellen.

,,Er zijn genoeg inventarisatierondes gemaakt en voorstellen voorgedragen. Zaak is nu om deze af te stoffen, te actualiseren en de keuzemogelijkheden (weer) te presenteren en belangrijker: de besluitvorming daarover af te ronden en deze vervolgens ook daadwerkelijk te implementeren”, aldus de SVB.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Natuurlijk hoeft er naar eigen zeggen (Martis) geen “commissie” te komen*). Uiteraard want die komen er dan achter dat als de directeur één miljoen per jaar minder verdient, dan kan het personeel 1 miljoen minder inleveren! Toch weer een flinke slok op een borrel.

    *) Wat doorzichtig allemaal, althans voor de kritische KKC lezers.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties