29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 15:46

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...

NTR | Scholen op eilanden hebben voortaan wat te zeggen over opleiden van nieuwe leraren

Marit Severijnse KRALENDIJK – Scholen op Bonaire, en ook Curaçao en Aruba, hebben nu ook wat te zeggen over het opleiden van nieuwe leerkrachten. Deze samenwerking met lerarenopleidingen...

DH | Netherlands lifts COVID-19 testing requirements for Dutch Caribbean

AMSTERDAM--Royal Dutch Airlines KLM announced on Thursday that the Netherlands has lifted its coronavirus COVID-19 testing requirements for all six islands of the Dutch Caribbean. Travellers checking in...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek AntilliaansDagblad | Ontslagrecht weer op tafel

AntilliaansDagblad | Ontslagrecht weer op tafel

‘Modernisering en actualisering arbeidsmarktbeleid’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het arbeidsmarktbeleid wordt geactualiseerd en gemoderniseerd. Daarbij gaat het onder meer om het ‘versoepelen van het ontslagrecht’; al decennia een zeer gevoelig onderwerp voor met name de vakbonden.

Toch is de allereerste maatregel die wordt genoemd bij het thema ‘Economische hervorming’ van de Uitvoeringsagenda voor de periode februari tot 1 april, onderdeel van het Landspakket Curaçao: ,,Er zal een integrale analyse van het huidige arbeidsmarktbeleid, wet- en regelgeving worden uitgevoerd op basis waarvan het arbeidsmarktbeleid wordt geactualiseerd en gemoderniseerd”.

Maatregelen als arbeidstijdverkorting, deeltijdwerken, contracten voor bepaalde tijd, versoepelen ontslagrecht, wegnemen belemmeringen voor aannemen buitenlandse arbeidskrachten, illegale tewerkstelling en bestrijding van de jeugdwerkloosheid zullen in de analyse worden betrokken. Zo vervolgt de formulering van de maatregel.

,,Op basis van de analyse worden voorstellen ontwikkeld en geïmplementeerd.” Curaçao en Nederland zijn beide aangemerkt als ‘actoren’ voor het opstellen van een plan van aanpak en vervolgens op 15 maart aanstaande, het ‘mijlpaalmoment’, vaststellen ervan.

Het arbeidsmarktbeleid, en in het bijzonder het ontslagrecht, zijn al vele jaren een ‘hot potato’ in de relatie tussen werkgeversorganisaties en de vakbeweging, met in de zijlijn de overheid. Het bedrijfsleven pleit voor flexibilisering en geeft aan dat versoepeling zelfs kan leiden tot (veel) méér banen, maar de vakbonden willen er niet aan.

In het kader van het Landspakket en het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) – waaraan Nederland het beschikbaar stellen van financiële middelen heeft gekoppeld; zowel in het kader van hervorming en ontwikkeling als de noodzakelijke liquiditeitssteun – staat het nu prominent op de agenda. En wel als economisch thema met als doel ‘het realiseren van een weerbare, dynamische en veerkrachtige economie’.

De economische agenda kent meer arbeid gerelateerde maatregelen, zoals: ,,Illegale tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten wordt tegengegaan. Er zal onderzoek worden gedaan naar illegale tewerkstelling van buitenlandse arbeidskrachten.” Op basis van de resultaten en aanbevelingen worden voorstellen ontwikkeld en geïmplementeerd.

Ook moeten de informele economie en illegale arbeid worden ‘tegengegaan’. Op basis van onderzoek naar de omvang van de informele economie zullen voorstellen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Deze maatregel worden doorgeschoven naar een volgende uitvoeringsagenda.

Een ander doel van het thema economische hervorming is het ‘realiseren van een robuust en betaalbaar sociaal zekerheidsstelsel, dat de prikkels op de juiste plek legt’. Dit wordt wel, nog in deze periode, aangepakt: ,,Bewerkstelligd wordt dat het stelsel van sociale zekerheid een activeringsfunctie zal hebben, met de juiste prikkels, waarbij tevens zorggedragen wordt voor adequaat sociaal vangnet.” Een en andere wordt bezien in samenhang met de maatregelen omtrent de hervorming van de arbeidsmarkt.

Het gaat hierbij ‘de duurzame betaalbaarheid van het sociale stelsel te realiseren’. Hierbij wordt zowel de financieringskant als de kostenkant meegenomen. Hierin past volgens de uitvoeringsagenda verder ook de transitie van het voedselhulpprogramma van het Rode Kruis naar de lokale overheid. De omzetting en de afbouw van de inzet van het Rode Kruis moeten al op 1 april plaatsvinden.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties