28 C
Willemstad
• dinsdag 27 juli 2021 23:23

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Loonkorting WEB blijft van kracht

WEB heeft de kortingen op het salaris in het Fasefonds gestort.

Oranjestad – Het Water- en Energiebedrijf (WEB) moet ook in 2021 het salaris van de werknemers korten met 12,5 procent. Het bedrijf heeft geen keus, omdat het een bindende voorwaarde betreft voor het verkrijgen van financiële steun uit Nederland.

Dat heeft de rechter geoordeeld in de zaak die de vakbonden VWI en Siwa – die ieder een groot aantal werknemers van WEB vertegenwoordigen – hebben aangespannen. De bonden waren het er niet mee eens dat WEB in 2021 de loonkorting heeft voortgezet zonder dat daarover overeenstemming met de vakbonden en de werknemers was. WEB heeft de kortingen op het salaris in het Fasefonds gestort.

De vakbonden, werknemers en WEB hadden voor de periode van mei tot eind 2020 een akkoord gesloten over een loonkorting van 12,5 procent die ten behoeve van mensen die hun baan hebben verloren in het Fasefonds werd gestort in verband met de onvoorziene financiële en economische gevolgen van de pandemie.

- Advertentie -

De vraag in de door de vakbonden aangespannen procedure was of WEB niet anders kon dan deze loonkorting in 2021 voortzetten nadat Nederland bij de derde en vierde tranche liquiditeitssteun aan het land als voorwaarde heeft opgelegd dat voor de aan de overheid gelieerde bedrijven eenzelfde loonkorting moet worden toegepast als in 2020.

De vraag of het Land Aruba, dat zich samen met Utilities in de procedure aan de zijde van WEB heeft gevoegd, de voorwaarden behorende bij de derde en vierde tranche uit het landenpakket van Aruba van Nederland had moeten accepteren, kan volgens de rechter in dit kort geding niet worden beoordeeld.

Het gerecht gaat uit van de geldigheid van die voorwaarden. Het gerecht heeft verder beslist dat WEB als geprivatiseerd nutsbedrijf moet worden aangemerkt als ‘een aan de overheid gelieerde instelling’ en daarom onder de genoemde voorwaarde behorend bij de derde en vierde tranche liquiditeitssteun valt. WEB is via Utilities volledig in handen van het land en vervult een belangrijke openbare taak met de drinkwater- en energievoorziening aan de bevolking van Aruba.

Anders dan veel gewone bedrijven en ondernemers heeft zij als monopolist minder last van de financiële en economische gevolgen van de Covid-19-crisis. Nu volgens het gerecht de opgelegde voorwaarde ook van toepassing is op het nutsbedrijf WEB kan het bedrijf niet anders dan de loonkorting in 2021 verder toepassen.

- Advertisement -

Volgens de bijzondere maatstaven van het Arubaanse arbeidsrecht die gelden bij onvoorziene omstandigheden zoals de Covid-19-pandemie geldt volgens het gerecht dat dit er in redelijkheid toe leidt dat de arbeidsovereenkomsten met de werknemers op dit punt opnieuw tijdelijk kunnen worden gewijzigd:

,,Het belang van de werknemers weegt zwaar in deze, maar die van WEB om te blijven voldoen aan de voorwaarden zwaarder. Bij het eerdere protocol uit 2020 zijn er nadere afspraken gemaakt hoe de loonkorting van 12,5 procent kan worden uitgevoerd maar nu zijn daarover (nog) geen afspraken gemaakt. Partijen kunnen alsnog besluiten om daarover afspraken te maken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

LC | Nederlandse BV van Dos Santos moet Angola miljoenen teruggeven

Een Nederlands bedrijfje gelinkt aan Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de oud-president van Angola, moet een pakket aandelen ter waarde van honderden miljoenen dollars teruggeven...

ParadiseFM | 79 nieuwe coronagevallen, CMC krijgt 2 patiënten erbi

Er zijn 79 nieuwe coronabesmettingen op Curaçao aangetroffen op dinsdag, waarvan 5 geïmporteerd. Zo blijkt uit 1969 afgenomen tests. 87 mensen zijn uit isolatie. In het...

ParadiseFM | Politie houdt man verdacht van meerdere inbraken aan

De politie heeft in de kaya Miranda een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij verschillende inbraken in Bandariba. Hij wordt ook verdacht van een...

Democracy now! | Tuesday, July 27, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 27 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | Vals zelfbeeld

Ed Kronenburg | Financieel Dagblad De moord op Peter R. de Vries is ook voor de buitenlandse pers aanleiding om het Nederlandse drugsbeleid aan de kaak te stellen....
- Advertentie -