28 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 19:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Dansfestijn oorzaak vele besmettingen Bonaire

- Advertentie -
Rijna: Geen sprake van volledige lockdown | Antilliaans Dagblad

Kralendijk – Uit onderzoek is gebleken dat het virus op Bonaire zich zo snel kon verspreiden doordat een groep mensen in een horecazaak een avond dansend en zingend met elkaar heeft doorbracht.

Dat meldt de afdeling Publieke Gezondheid (PG). ,,Veel gevallen van de huidige besmettingen en groepen van besmettingen (clusters) hebben te maken met deze zang- en danspartij. De daar besmette personen hebben het virus doorgegeven aan vooral huisgenoten en collega’s. De verwachting is dat in de loop van volgende week het effect van de aangescherpte maatregelen te zien is. Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, hopen we dan een daling te zien”, aldus PG.

Nadat vorige week op Bonaire de Britse variant was vastgesteld, werd verwacht dat het aantal besmettingen deze week zou stijgen. De mensen die nu zijn getest waren al besmet vóórdat Bonaire naar risiconiveau 5 ging.

Inwoners maken zich intussen zorgen over het aantal actieve gevallen van Covid-19 op het eiland en sommigen zien een lockdown als de oplossing. Dokter Marian Luinstra-Passchier van de afdeling PG legt uit wat de afwegingen zijn om het meest passende risiconiveau te bepalen.

- Advertentie -

,, We kijken naar het aantal besmettingen en de vraag hoe groot de druk op de zorg daardoor is. We kijken ook naar het aantal gevallen met onbekende bron van besmetting en het aantal clusters. Door deze zaken goed af te wegen kun je adviseren om naar een volgend risiconiveau te gaan. De maatregelen die we adviseren moeten kloppen met de situatie van het moment. Daarom is vorige week bij het stijgen van het aantal besmettingen geadviseerd om van risiconiveau 3 direct naar niveau 5 te gaan. We hopen het effect daarvan in de loop van volgende week te zien.”

Gezaghebber Edison Rijna roept de bevolking op om de rust te bewaren en niet achter fake news aan te gaan. Hij doet zijn oproep nadat dinsdag een spraakbericht de ronde deed over een op handen zijnde lockdown. Dat is zeker niet het geval, zo laat Rijna weten. In het betreffende spraakbericht op WhatsApp spreekt een medewerker van het Brandweerkorps Caribisch Nederland (BKCN) over een volledige lockdown.

De Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) liet snel weten dat hiervan geen sprake is. ,,De boodschap die in het bericht wordt uitgedragen betreft geen uitspraak van BKCN maar van een individu. We verzoeken iedereen om het bericht te negeren en de directie van BKCN neemt de zaak intern serieus op”, aldus een woordvoerder van RCN.

,,Als er echt groot nieuws is, dan ben ik de eerste om dat met de bevolking te delen”, zo verklaart de gezaghebber. ,,Betrouwbare informatie en berichten over maatregelen worden vanuit de afdeling Communicatie en Protocol met de bevolking en pers gedeeld.”

Uit controles blijkt dat niet iedereen zich aan de nieuwe regels houdt. Bij snacks en restaurants mogen mensen alleen maaltijden afhalen. Het is niet toegestaan om tijdens het wachten met andere mensen te borrelen. Na het sporten moet iedereen meteen naar huis. Alleen de zogeheten essentiële winkels mogen open zijn. Aan het strand mogen mensen niet in grote groepen bij elkaar komen en iedereen met klachten moet thuisblijven en zich aanmelden voor een coronatest.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. Als kind maakten we grappen over Bonairianen net als Nederlanders grappen over de intelligentie van Belgen maken. Blijkbaar hebben de Bonairianen niets geleerd, honderden jaren geleden brachten de kolonisten allerlei besmettelijke ziektes naar het eiland. Nu herhaal de geschiedenis zich weer, ook de nieuwe kolonisten nemen hun besmettelijke virus mee.

  2. En? Zijn er flinke boetes uitgedeeld aan deze onbenullen. Daar wordt niet over geschreven. Dus NEE. Er waren natuurlijk weer teveel F&F van het overheidsapparaat op het feest!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -