30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Kwijtschelding als slavernijherstel’

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | ‘Kwijtschelding als slavernijherstel’

Sint Maarten doet voorstel voor Nederlandse leningen

Persbureau Curacao

Willemstad – Volgens het Sint Maartense Statenlid Rolando Brison (UP) zouden de door Nederland verstrekte leningen met de daaraan verbonden voorwaarden, omgezet moeten worden in giften in het kader van het slavernijherstel.

Daarmee reageert hij op een vraag van een van de aanwezige journalisten op de persconferentie van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko), Cornelius Wilson. Hij wil van alle delegaties weten hoe de landen elkaar in het verleden onderling gesteund hebben. Enigszins ongemakkelijk geeft geen van de eilanden daar antwoord op. In eerste instantie, want na de reactie van Nederland in de persoon van Paul Rosenmöller (GroenLinks), komen de Caribische tongen los. Rosenmöller noemt de steun vanuit Nederland, zoals na orkanen, de pandemie, de kwijtschelding na de ontbinding van de Nederlandse Antillen. Soms noodhulp en giften, soms leningen waar voorwaarden aan verbonden worden, ‘omdat deze steun aan de Nederlandse belastingbetaler verantwoord moet worden’.

Waarop Brison suggereert: ,,Laten we realistisch zijn. Sint Maarten hoort bij het Koninkrijk. Als er een orkaan komt, dan zegt de internationale gemeenschap dat de grotere partner maar hulp moet bieden. En leningen vanuit Nederland, met een lage rente, zijn goed. Maar we hebben ondertussen grote schulden en de afbetaling hangt ons dreigend boven het hoofd. Ook onze belastingbetalers en de burgers dus, hebben daar last van. Als we de leningen omzetten in giften in het kader van de het slavernijherstel, dan wordt de context anders en hoeft daarover geen verantwoording meer afgelegd te worden tegenover de Nederlandse belastingbetaler. Mijn vraag is dus of we tot betere afspraken kunnen komen in het kader van de wederzijdse hulpverlening. In het volgende Ipko moeten we het hierover hebben.”

Amerigo Thodé (MFK) vindt dat er bij onderlinge bijstand en hulp onderscheid gemaakt moet worden tussen materiële en humanitaire hulp. ,,Materieel kan mij niet zoveel schelen, maar als de bevolking lijdt, en er pijnpunten zijn die van generatie op generatie doorgaan, dan moet daar iets aan gedaan worden”, zo voert hij aan.

De Arubaanse Statenvoorzitter, Edgard Vrolijk (MEP), spreekt niet over kwijtschelding maar vindt wel dat er geluisterd moet worden naar de wensen van Aruba. Daar wordt bij het terugbetalen van de lening gevraagd om uitstel of uitsmeren over een langere periode. ,,We begrijpen het stellen van voorwaarden, maar het moet wel te verantwoorden zijn aan de lokale bevolking. De spelregels moeten nog beter vooraf bekend zijn.”

En wat de landen tot aan het volgende overleg in juni dit jaar in Nederland gaan doen? Brison is er duidelijk over. Er zijn verschillende commissies die zich met dekolonisatie en constitutionele zaken bezig houden. Ook wordt er steeds meer kennis aangereikt van buiten, waarvoor steeds meer gehoor komt. ,,Zo hebben wij nu begrepen dat de stad Philipsburg vernoemd is naar een bekende slavenhandelaar.”

‘Triple crisis’
En dat de bevolkingen van de eilanden het moeilijk hebben en het belastinggeld lokaal hard nodig is, in plaats van het betalen van aflossingen, blijkt wel uit de afsprakenlijst die na het Ipko is overeengekomen. Onder het kopje ‘armoedebestrijding en werkgelegenheid (deelgroep 2)’ staat:

,,Vanuit deelgroep 2 wordt geconstateerd dat armoedebestrijding en werkgelegenheid geen zelfstandig thema in de hervormingsagenda is. Er is de afgelopen jaren sprake van een tendens van verarming van de bevolkingen. Er wordt wel gesproken van een triple crisis: de gevolgen van orkaan Irma, het sluiten van de grenzen met Venezuela en de covidpandemie.

De bedragen waar veel mensen van moeten rondkomen, zijn onthutsend laag: men noemt bijvoorbeeld een bijstandsniveau voor een alleenstaande van 450 gulden per maand, zoals dat geldt voor Aruba. De werkloosheidscijfers zijn niet helemaal up-to-date, maar een percentage tot 10 procent is zeker realistisch. De jeugdwerkloosheid ligt op een nog hoger niveau. Een voorbeeld hiervan uit de hervormingsagenda wordt gevormd door de bezuinigingen in de gezondheidszorg, waardoor mensen met de laagste inkomens in voorkomende gevallen hun medicijnen niet meer kunnen betalen.

De oproep vanuit deelgroep 2 is dat het belang wordt onderkend van eigenaarschap en flexibiliteit van alle betrokkenen ten aanzien van de armoedebestrijding. Voorkomen moet worden dat na een paar jaar moet worden geconcludeerd dat de landen en hun bevolkingen armer zijn geworden in plaats van welvarender.”

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Overgrote deel van de bevolking van Sint Maarten is overigens niet daar geboren en een groot deel heeft niet eens de Ned nationaliteit.

    Dus de link van slavernij van Nederland op het eiland en betalen van mensen wiens voorouders hier nooit het slachtoffer van zijn geweest is wel erg ver gezocht.

  2. Vooral niet aan de root cause van de schulden Berg denken.
    Als die blijft heeft kwijtschelding van de schulden ook geen zin na een paar jaar zitten de eilanden weer met een schulden Berg.
    Het idee van coho was dat de root cause van de schulden werd aangepakt.
    En de root cause ligt in het management van de overheidsuitgaven.
    Maar daar mag niet aan getornd worden want dat is een van de pijlers van het systeem.
    Dus kwijtschelding is geen oplossing.
    En na x jaar moet er weer een slavernij compensatie in de vorm van kwijtschelding komen.

  3. En daar gaan we weer Rolando Brison maar Rutte en het Nederlandse volk gaat daar niet in mee maar heeft een tegen aanbod Nederland gaat niet in op het geven van Giften ze doen wel een bod aan het geven van GRATISCH GIF geven scheelt ook in de jaarlijkse kosten aan regering ambtenaren lapzwanzen betalingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties