AntilliaansDagblad | Invoering abb over verkiezingen heen getild

bedrijfsleven en belastingadviespraktijk wijst op aanzienlijke nadelen en voordelen van btw (belasting toegevoegde waarde)| Antilliaans Dagblad

Willemstad – De abb (algemene bestedingsbelasting) die in de plaats moet komen van de huidige ob (omzetbelasting) wordt wederom uitgesteld. Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) mikt nu op ‘de tweede helft van 2021’, maar dan zitten er nieuwe Staten en waarschijnlijk ook een andere regering.

De bewindsman bevestigt het uitstel als het Antilliaans Dagblad vraagt naar de stand van zaken. Het is niet de eerste keer dat de invoering van de abb wordt verschoven. Eind 2020 ging Gijsbertha nog uit van ‘uiterlijk het eerste kwartaal’ van het nieuwe jaar. Maar dat blijkt niet langer haalbaar.

Op de vraag of de ontwerp-Landsverordening abb al de Staten heeft bereikt, zegt de minister: ,,De abb is nog niet aan de Staten aangeboden. We zijn bezig om het SER-advies (Sociaal-Economische Raad, red.) te verwerken en zoveel als mogelijk rekening te houden met de aanbevelingen van stakeholders en van het Internationaal Monetair Fonds IMF. De abb is nu gepland voor de tweede helft van het jaar.”

De SER liet zich eerder zeer kritisch uit over het toen voorliggende wetsontwerp. Het betrof het adviesverzoek van eind november 2020 en waarover de SER eind december zijn commentaar uitbracht. De raad constateerde dat reeds tweemaal advies was uitgebracht inzake de abb, namelijk in november 2019 en in maart 2020 opnieuw over een aangepast ontwerp.

,,Zodra de conceptwetgeving abb gereed is en goedgekeurd door de Raad van Advies (RvA) zal deze voorgelegd worden aan de ministerraad”, aldus Gijsbertha. Na akkoord van de ministerraad zal deze ook gedeeld kunnen worden met het College financieel toezicht (Cft).

Vanuit een deel van het bedrijfsleven en in het bijzonder de belastingadviespraktijk werd meermaals gewezen op de aanzienlijke nadelen van de abb en benadrukt dat een btw (belasting toegevoegde waarde) beter zou uitpakken voor Curaçao en ook de andere Caribische landen van het Koninkrijk.

Op 19 maart zijn er Statenverkiezingen, in verband waarmee het kabinet-Rhuggenaath (PAR/MAN) demissionair wordt en een besluit van de regering en/of Staten over de abb een stuk lastiger kan worden. De nieuwgekozen Staten treden op 11 mei aan, los van de vraag of er dan ook een nieuwe regering is. Het is afwachten hoe een nieuwe te vormen coalitie tegen de abb aankijkt.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AntilliaansDagblad | Invoering abb over verkiezingen heen getild

 1. Het enige dat voortvarend gaat is het geven van;
  Opdrachten, beloningen, hulp en vergoedingen aan Friends and family. Bijna al het andere kunnen uitgesteld, vertraagd en doorgeschoven worden, het liefst zo ver dat ze er niets meer mee te maken hebben.

 2. Niets krijgt men voor elkaar binnen de tijd.
  Doorschuiven, uitstellen, afschuiven.
  Wachten.

 3. Tja, dat zit er niets anders op om de salarissen van onze regering, statenlrden. ambtenaren en andere bestuurders totdat dit geregeld is nog eens met 30% extra te korten.

 4. Regeringsperiode gekenmerkt door;
  Wegkijken, pappen en nathouden, geen beleid en doorschuiven.
  Deze regeringspartijen verdienen, net als de zittende oppositie geen stem van de bevolking.
  Als de bevolking wil dat de politiek, overheid en zijn entiteiten verandwoordelijk neemt moet de bevolking die ook nemen en de volledige zittende partijen geen stem geven.
  Dat is ook een signaal aan de nieuwe partij(en) dat ze verandwoordelijk aan de burgers verschuldigd zijn en dat wan prestatie wordt afgestraft.
  Huidige politieke partijen een stem geven is verklaren dat de huidige situatie goed is met mandaat van de bevolking.

 5. Al bijna 2 jaar ‘bezig’ en nog steeds geen wetsvoorstel bij de Staten. Adviezen bij SER en RvA worden wel gevraagd maar niet in de volgende versie verwerkt. Je zou bijna gaan denken dat het een vooropgezet plan was om dit proces zo lang te traineren… Steeds weer toezeggen dat het gaat gebeuren maar uiteindelijk niets doen om het ook daadwerkelijk te realiseren. En dan nog steeds afvragen waarom toezicht uit Den Haag nodig is om daadwerkelijk de hervormingen door te voeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *