27.3 C
Willemstad
• vrijdag 30 juli 2021 20:45

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hoogste punt ‘La Moda de Paris’ bereikt

Half jaar na ingestorte gevel kan Consciëntiesteeg in Rifgebied weer open

Willemstad – Een half jaar nadat de gevel het, na jarenlange verwaarlozing en hevige regenval, begaf en de restauratie na aankoop direct van start ging, hoopt Monumentenzorg dat de overheid de Consciëntiesteeg in het Rifgebied in Otrobanda binnen twee weken weer kan openstellen voor publiek.

Het gaat hier om het bijzondere restauratieproject ‘La Moda de Paris’, waarvoor aannemer Bouwbedrijf Willemstad onlangs samen met opdrachtgever Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC) het traditionele ‘pannenbier’ vierde.

Er is veel werk verzet. In december nog kwam het gebouw aan de Consciëntiesteeg 68 in het nieuws omdat de iconische gevel was ingestort, alsook dat van het er tegenovergelegen pand op nummer 61. Beide zijn in januari 2021 door SMC aangekocht, waarna gelijk werk is gemaakt van de stabilisering en de cascorestauratie van de panden. Nu is het ‘hoogste punt’ bereikt.

- Advertentie -

,,Dat de restauratie van de panden een behoorlijke klus zou zijn, was bij de aankoop al duidelijk”, aldus Monumentenzorg. Waar La Moda de Paris na anderhalve maand stabiel genoeg bleek om te beginnen met het de bouw van een nieuw dak, had Consciëntiesteeg 61 ‘nog wat verrassingen in petto’.

,,Maandenlang bleek tijdens de werkzaamheden dat er onderdelen instabiel werden of zelfs instortten. Er moest dus voorzichtig vooruitgang worden geboekt, waardoor het instortingsgevaar pas medio mei was geweken.”

Inmiddels heeft het dak van La Moda het hoogste punt bereikt en is nummer 61 zo ver dat de herstelwerkzaamheden op een veilige manier zijn begonnen. Daar is al flinke vooruitgang mee geboekt en nu wordt gezocht naar fondsen die nodig zijn om ook het dak en de goten te herstellen. ,,Deze kosten liggen dusdanig hoog dat hier externe financiering voor nodig is.”

De panden zijn van bijzondere culturele waarde, stelt de nieuwe eigenaar, omdat zij een periode uit de geschiedenis van Otrobanda vertegenwoordigen waarin de textielhandel hoogtij vierde en kooptoerisme uit de regio aantrok.

- Advertisement -

SMZ schetst een beeld van hoe het er toen aan toe moet zijn gegaan: ,,Grote rollen stof hingen van de bijzonder fraaie houten stellages in alle kleuren van de regenboog, waarover druk in meerdere talen onderhandeld werd.”

Voor veel oudere Otrobandista’s is de Consciëntiesteeg nog steeds een begrip, een melancholisch voorbeeld van vergane glorie. ,,Dit uitdagende restauratieproject vormt een eerste stap richting een nieuwe toekomst voor dit bijzondere stukje Otrobanda”, belooft Momunentenzorg.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | ‘Hoofdstuk ministerschap Ramon Chong afgesloten’

PNP-partijleidster Ruthmilda Larmonie-Cecilia benadrukt dat Ruisandro Cijntje de beoogd minister voor Economische Ontwikkeling blijft. Dat medt Larmonie-Cecilia aan Telecuracao. De vorige kandidaat-minister Ramon Chong kwam niet door...

ParadiseFM | Quadverhuurders extra gecontroleerd

Quadverhuurders worden de komende tijd extra gecontroleerd en waar nodig aangepakt. Dat heeft het KPC gemeld naar aanleiding van twee recente ongelukken op de Weg naar Bullenbaai...

Democracy now! | Friday, July 30, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 30 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | RIVM: Besmettingen Curaçao dalen licht

Persbureau Curacao Op Curaçao kregen afgelopen week 295 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag. Dat is een lichte daling ten opzichte van een week eerder, toen 305...

PBC | Curaçaose corona patiënt besmet met twee varianten

Persbureau Curacao Een patiënt in Curaçao heeft twee coronavarianten onder zijn leden. Het RIVM onderzoekt hoe dat kan. Het gaat om de deltavariant en de betavariant, ook wel...
- Advertentie -