27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 13:00

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 12 Uur lang black-out op Aruba

Oduber legt uit dat WEB de stroom doorgeeft aan Elmar en dat het aan Elmar is om wijken weer op het stroomnet te zetten.

Oranjestad – Heel Aruba zat vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur tot en met gisterochtend 05.15 uur zonder stroom. WEB-directeur Luis Oduber erkende gistermiddag tijdens de persconferentie dat de problemen bij WEB waren begonnen. Hij bevestigde ook dat Elmar de stroomvoorziening in een aantal wijken nog niet volledig op gang had kunnen krijgen.

Bijgestaan door stafleden van onderhoud en productie legde de WEB-directeur uit wat er tijdens de black-out is gebeurd. Hij gaf aan dat WEB nog steeds met oude boilers werkt. Er zijn diverse projecten voor modernisering gaande, maar daarvoor moeten technici vanuit het buitenland naar Aruba komen. Als gevolg van de beperkende covidmaatregelen zijn die reizen uitgesteld.

,,Als die technici wel waren gekomen en de projecten waren verder in ontwikkeling, dan was er zeer waarschijnlijk geen stroomuitval geweest”, stelt Oduber.

- Advertentie -

De oorzaak was een technisch probleem bij een boiler. De stroomvoorziening van WEB naar Elmar moest in de genoemde wijken worden onderbroken, waardoor Elmar de wijken niet meer van elektra kon voorzien. Tijdens het herstarten vielen nog twee boilers uit. ,,Vanaf 18.24 uur was Aruba in een black-out, ook bij WEB was alles uit.”

Technici deden daarna hun best om de elektra bij WEB zelf weer aan te krijgen. Vanaf 19.00 uur lukte dat.

,,Stap voor stap en in samenwerking met Elmar werden bepaalde gebieden weer aangesloten.”

Oduber legt uit dat WEB de stroom doorgeeft aan Elmar en dat het aan Elmar is om wijken weer op het stroomnet te zetten.

- Advertisement -

,,Zij hebben een aansluitingsplan en bepalen welke wijken aan de beurt zijn.” Het aanzetten van de verouderde boilers gaat niet snel en is een technisch ingewikkeld proces, vertelde Oduber. ,,En dat duurde zaterdagavond ook veel langer dan verwacht.”

Vanuit WEB was de stroomvoorziening zondagochtend rond 04.00 uur weer honderd procent. Toch zaten meerdere wijken opnieuw zonder elektriciteit. Oduber legde uit dat Elmar bij de verschillende substations de elektriciteitsdistributie op gang moet krijgen. ,,Als dat niet lukt, moeten ze een bypass doen.” Het was Elmar zondagmiddag nog niet volledig gelukt om alle substations weer draaiende te krijgen.

De black-out en de bijkomende windstilte zorgde zaterdagavond voor een hele warme nacht. Veel mensen besloten om in de auto te stappen en met de airco aan rond te rijden. Het leidde tot veel verkeersdrukte en files. Een aantal horeca besloot de deuren te sluiten. Kleine Chinese supermarkten leken beter voorbereid. Hun generator ging aan of ze liepen met zaklampen rond, zodat klanten toch in de winkel konden zijn. Wel met alleen contante betaling, want pinnen ging niet.

Gedupeerden kunnen hun schade melden bij Elmar. De directeur van WEB liet desgevraagd weten dat Elmar en WEB zullen samenwerken en alle schadeclaims gaan beoordelen in verband met een mogelijke financiële compensatie. Intern zal WEB verslag uitbrengen aan de Raad van Commissarissen. Oduber geeft aan dat de fout niet bij één persoon ligt, maar een gevolg is van een automatiseringsproces. Volgens WEB beleefde Aruba in november 2002 voor het laatst een dergelijke black-out.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. “…….de fout niet bij één persoon ligt, maar een gevolg is van een automatiseringsproces.”
    Ik denk niet dat “de automaten” een eigen leven leiden, maar geprogrammeerd zijn door mensen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -