28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 23:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Volgende tranche liquiditeitssteun of (nog) niet?

Vraag of motie van Staten overtuigend is voor Nederland | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Heeft de nieuwe Curaçaose regering Nederland kunnen geruststellen wat betreft de uitvoering van de maatregelen in het Landspakket? Is er voldaan aan de voorwaarden om groen licht te geven voor de zesde tranche liquiditeitssteun? Daarover moet vandaag meer duidelijkheid komen.

Voor vanochtend 9.00 uur is er een persconferentie aangekondigd met de Curaçaose premier Gilmar Pisas (MFK) en de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Knops kwam zaterdag voor een werkbezoek aan op Curaçao en had diezelfde middag nog een ontmoeting met minister-president Pisas en vicepremier Rutmilda Larmonie-Cecilia (PNP) in Fort Amsterdam. Een kennismakingsgesprek van een klein uur waarin nog niet inhoudelijk is ingegaan op de liquiditeitssteun en de voorwaarden die Nederland daaraan verbindt. ,,Zeer informeel en een heel goed gesprek”, zei staatssecretaris Knops na afloop in een ingelaste uitzending van TV Direct. ,,Het was voor het eerst dat we elkaar fysiek hebben ontmoet.”

Vandaag zal Knops ook kennismaken met de andere vier Curaçaose ministers en zal ‘meer inhoudelijk’ over onderwerpen worden gesproken. De staatssecretaris was positief gestemd. ,,Ik ben heel blij dat het kabinet-Pisas de zaken voortvarend oppakt. De regering zit er nog maar net en heeft zijn uiterste best gedaan om aan de voorwaarden te voldoen. Er zijn al een aantal dingen gebeurd, maar nog niet alles.” Ook Larmonie-Cecilia verwacht dat vandaag dieper wordt ingegaan op verschillende thema’s. Het gesprek zaterdag betrof vooral de procesgang die moet worden doorlopen. Larmonie-Cecilia: ,,Waar we aan moeten voldoen, welke perspectieven er zijn. We willen als regering een duidelijk beeld hebben van hoe alles is gelopen tot nu toe.” Curaçao heeft de volgende tranche liquiditeitssteun dringend nodig om de tekorten in het derde kwartaal te kunnen dekken. In totaal gaat het om 168 miljoen gulden, maar het eerste deel is 75,5 miljoen.

- Advertentie -

Donderdag werd in ieder geval een belangrijke stap gezet toen in het parlement de twee wetsvoorstellen werden aangenomen waarmee de verlaging met 25 procent op het totale pakket van arbeidsvoorwaarden van Statenleden en ministers een juridische grondslag heeft. De Landsverordeningen zijn gepubliceerd en van kracht. Daarmee is ten minste aan een van de voorwaarden van Nederland voldaan. Maar de vraag is of de motie die diezelfde dag werd aangenomen overtuigend genoeg is voor de Nederlandse regering. Daaruit zou moeten blijken dat het parlement, net als de regering, de onderlinge regeling van november 2020 tussen Nederland en Curaçao herbevestigt. Op 2 november tekenden toenmalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en Knops de overeenkomst die de regeringen van Curaçao en Nederland bindt aan de uitvoering van de maatregelen in het Landspakket Curaçao. In de motie van 1 juli geven de Statenleden groen licht aan de regering-Pisas om verder te onderhandelen met Nederland in het kader van de liquiditeitssteun, ‘gebaseerd op gezamenlijke afspraken en het structureel informeren van het parlement’. Maar tegelijkertijd dringt het parlement erop aan dat een en ander gebeurt ‘met respect voor de autonomie van ons land zoals is verankerd in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden en de Staatsregeling van Curaçao’. Bovendien moet rekening gehouden worden met alle bezwaren die eerder zijn aangevoerd door de Raad van Advies en de Raad van State.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Wat moet Knops toch wel niet denken om samen met EENOOG MP Pik van curacrim op een zandveldje met een paar op getrommelde kindjes een balletje te trappen, wat een lachertje, wat zit er nog meer in de hoge hoed van Pik om Knops over te halen om 75 miljoen uit de zakken van de hardwerkende Nederlandse belastingbetaler te trekken voor het aards luie YDK volk ?. Kom er maar in Drekkie.

 2. En dan te bedenken dat begin van de week het voetbalveld vol wabi stond, de mundi vol met lege bierflessjes lag en overal zwerfvuil was op de route die voor Knops was uitgestippeld.
  Zou willen dat Knops wat vaker kwam en wat andere routes neemt. Misschien worden dan de gaten in de weg wel gedicht.

 3. Je leest alsmaar van ‘n goed gesprek gehad, Knops zet die lui toch voor ‘t blok. Zij , die nu proberen politiek te bedrijven hebben geen enkel probleem, daar zorgen ze wel voor. Hun kiezers laten ze in de kou staan. Beloven en nog meer beloven, blooper plan b . Stelletje oplichters, niks anders, zelf ‘n lux leventje lijden ook dmv diefstal uit ‘t verleden .

 4. “Heeft de nieuwe Curaçaose regering Nederland kunnen geruststellen wat betreft de uitvoering van de maatregelen in het Landspakket? Is er voldaan aan de voorwaarden om groen licht te geven voor de zesde tranche liquiditeitssteun?”
  Ehh.
  Denk het niet er is een motie door de staten aangenomen “onder voorbehoud”, er is nog geen praktische uitvoering gegeven aan een van de afspraken en er is niets anders dan een vijandige houding aangenomen.
  Wie gaat, met een gezond verstand, een westpunter voeren die, bij herhaling, gromt blaft en in je vingers bijt?

 5. Politiek;
  Ik zeg:
  ,Ik ben heel blij dat het kabinet-Pisas de zaken voortvarend oppakt. ‘
  Ik bedoel;
  Ik geloof niet dat “ze” nog ruimte hebben om langer uit te stellen.
  Ik zeg:
  Er zijn al een aantal dingen gebeurd, maar nog niet alles.
  Ik bedoel:
  Blijkbaar is het nog steeds niet helemaal over gekomen. De onderhandelingen zijn voorbij.
  Ik zeg:
  ,,Waar we aan moeten voldoen, welke perspectieven er zijn. We willen als regering een duidelijk beeld hebben van hoe alles is gelopen tot nu toe.”
  Ik bedoel:
  Kunnen we de zaak nog verder rekken, zodat we wel geld krijgen, maar geen afspraken uitvoeren?
  Wat zou klare taal het proces versnellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -