28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Coronasteun voor een derde van inwoners BES

HomeMediaAntilliaansDagblad | Coronasteun voor een derde van inwoners BES
Coronasteun voor een derde van inwoners BES

Den Haag – Een op de drie werkende inwoners van Caribisch Nederland ontvangt een vorm van steun in verband met de coronacrisis. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in zijn antwoorden op vragen van de Tweede Kamer over het steun- en herstelpakket Caribisch Nederland.

De antwoorden worden door Knops als coördinerende bewindsman ook doorgegeven namens staatssecretarissen Bas van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De berekening van de aantallen werknemers die steun ontvangen is gemaakt door SZW.

D66 en GroenLinks hadden gevraagd hoeveel mensen worden bereikt door de steunmaatregelen. ,,In feite hebben alle burgers en bedrijven op enigerlei wijze baat bij de genomen maatregelen. Hierbij is te denken aan het tijdelijke nultarief voor de aansluitkosten energie en drinkwater en de verlaging van de abonnementskosten voor internet, waardoor iedereen, in positieve zin, wordt geraakt”, schrijft Knops.

SZW berekende hoeveel mensen subsidie krijgen volgens de Tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomensverlies. Daaruit blijkt dus dat dit ruim een derde van de beroepsbevolking is.

,,Afhankelijk van het telmoment gaat het om circa 3.400 werknemers in dienst van een werkgever, circa 1.000 zelfstandigen en bijna 500 gewezen werknemers.”

Knops heeft geen signalen dat hulpbehoevenden niet worden bereikt en wijst daarbij ook op de middelen die de openbare lichamen krijgen voor aanvullende maatregelen.

De vrees van GroenLinks dat kleine werkgevers niet worden bereikt, omdat zij de omzeteis niet halen en/of geen eigen kantoorruimte hebben is ongegrond, aldus Knops namens EZK. De onderneming moet wel aan de voorwaarden voldoen van onder andere omzetverlies (30 procent), maar er is geen minimumeis voor vaste lasten om in aanmerking te komen. Toch zijn zes aanvragen afgewezen, omdat de tegemoetkoming de ondergrens van 500 dollar niet haalde, erkent de staatssecretaris.

Ook een kantoorlocatie is geen vereiste, maar een aan huis gevestigde onderneming moet wel een eigen ingang hebben. Voor ‘ambulante ondernemingen’ zoals taxi’s of een foodtruck, is er een speciale regeling.

Knops verzekert de Kamer dat rekening wordt gehouden met de specifieke Caribische omstandigheden. De regelingen zijn toegespitst op de lokale situatie en zijn opgesteld in samenspraak met de SZW-unit van de Rijksdienst Caribisch Nederland.

De staatssecretaris stelt D66 en GroenLinks gerust dat de vinger aan de pols wordt gehouden. De Haagse departementen staan in nauw contact met onder meer de Rijksvertegenwoordiger en het hoofd van de RCN-unit SZW, schrijft hij. Ook met de eilandbesturen en het bedrijfsleven zijn genoeg contacten.

Het CDA vroeg naar investeringsprojecten voor de toekomst. Die mogelijkheden zijn er, schrijft Knops. Hiervoor is 16 miljoen euro beschikbaar en uit een inventarisatie is al voor 100 miljoen aan projecten gekomen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Dat gebeurt samen met andere bewindspersonen, omdat die cofinancieren.

Knops verwacht in de eerste helft van 2021 besluitvorming. Ook is het gelukt om via samenwerking kansrijke projecten te selecteren om in aanmerking te komen voor het Nationaal Groeifonds, waarvoor een drempel geldt van 30 miljoen.

De staatssecretaris verzekert de VVD dat de lokale overheden goed zijn toegerust om de ontwikkelingen het hoofd te bieden. Waar nodig worden zij ondersteund door het Rijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij arbeidsbemiddeling, waarvoor een jobscentrum op Bonaire wordt opgezet. Ook kan worden aangesloten bij de ondersteuning die de gemeente Leiden al enkele jaren biedt.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Helaas is het op Curacao wel anders. Maandenlang was het bijna onmogelijk het formularis van de Fondo di Sosten in te kunnen vullen.Om een gegeven moment is via de kranten een aankondiging gedaan dat het weer mogelijk was (eind Oktober jl.).Dat ging niet makkelijk.Eindelijk doorgekomen en bevestiging van ontvangst ontvangen.Maar daarna nooit meer iets gehoord.Ook geen hulp ontvangen weder storting op rekening aanvrager in meer dan een maand. En nu weer die pantomime: aankondiging dat de aanvraag open is voor de maand December. Het Ministerie SZW van Curacao doet niks voor de ingeschreven werknemers die hun werk hebben verloren en zonder inkomen om eten voor hun kinderen en zichzelf te kunnen kopen. De Minister moet zich schamen: zeker zijn veel kinderen hebben geen probleem en zitten zeker niet zonder inkomen om eten te kopen.Bedankt heer Minister!

  2. ….”In Zimbabwe werden na de machtsovername blanken bestolen, vermoord of het land uitgejaagd”……

    @Joseph, en daarna werd alles veel beter in Zimbabwe en de rest van Afrika?
    In Uganda hebben ze hetzelfde gedaan ,met de mensen uit Palkistan en India. Hele economie klapte in elkaar!

    Geen groter beest voor de zwarte mens dan zijn eigen leiders! Fact! Ze vluchtten jarenlang met miljoenen naar hun voormalige kolonisers, dat zegt wel iets over het leiderschap van je eigen bloed!

  3. In Zimbabwe werden na de machtsovername blanken bestolen, vermoord of het land uitgejaagd. Zij werden gezien als oorzaak en schuldige van de onderdrukking en uitbuiting. Dat was de groep die allemaal discriminerende opmerkingen over mensen met een andere huidskleur en cultuur uitte.

    Ga vooral zo door macamba’s, dan weet je wat de toekomst nog meer kan brengen.

  4. @Rey M.
    er is blijkbaar nooit iets goeds aan Nederlands bestuur, gezag etc..en kunnen we eeuwig klagen over Nederland.

    Maar;
    Denk je dat de bewoners van Bonaire onder hun eigen bestuur beter af waren geweest?

    Het was een grote corrupte, daadkrachtloze poel des verderfs in de politieke elite van Bonaire!
    Waar geplunderd werd in gerommeld met terreinen , erfpachtechten projecten….

    Ze hebben op Bonaire voor het eerst sindes 50 jaar een sluitende én tijdig ingediende begroting, voor het eerst een surplus.

    Daarnaast zijn wegen, infrastructuur, met name scholen, ziekenhuis, airport, afwateringen drastisch verbeterd!
    Ziekte en sociale voorzieningen zijn vooruitgegaan!

    Onder de door en door verrotte Bonairiaanse politieke elite bestuurder, zonder NL, was er nu geen cent uitbetaald aan de burger!
    Weet je waarom niet?
    Want die centen zouden in de zakken en van die van hun familie zitten.

    En onder de verrotte bonairiaanse politici zouden de wegen en scholen en rooien er uit hebben gezien als op Curaçao, vol gaten, dichtgegroeid en zwaar achterstallig onderhoud

    Ja zo als op Curaçao, want hier is de politiek ook rot, egoistisch, incapabel maar vooral niet integer!

    Je kunt prachtige noodwetgeving in elkaar smeden, maar is je politiek niet integer? .
    Dan zal deze wet eerder een gevaar zijn in haar handen.

    Goed bestuur staat en valt met de integriteit van de bestuurders…en er is geen wet die tegen niet integere bestuurders bestand is!
    Ze niet integere bestuurder zal haar vertrappen!

  5. @Rey Miguel zegt:
    “…De hoeveelheid regeltjes, wetten en burocratie is exponentieel toegenomen. ..”
    – Werd ook hoog tijd. Dat was de enige manier om geen derde wereld eiland te worden.

    “…De daadkracht en resultaten van de overheden zijn minder geworden…”
    – Onmogelijk er was geen daadkracht en er waren geen resultaten, dus dit kan niet minder zijn geworden.

    “…de basis van ieder gesprek tussen de eilanden en Den Haag is steeds een bedreiging met het korten, verminderen, pauzeren of stopzetten van iedere financiële samenwerking of hulpverlening…”
    – Klopt, maar die financiële samenwerking of hulpverlening komt niet van beide kanten, maar van één kant. Als je dan niet wilt luisteren stopt de samenwerking en hulpverlening. Nederland is toch geen Bonaire. Neederland had ook jiets kunen doe en dat was het op Bonaire een tweede Curacao in het kwadraat geworden.

    “…Concreet blijkt dit aantal van mensen op de BES-eilanden die coronasteun kregen maar iets boven het aantal is van iedereen die onder het sociaal minimum moet leven…”
    – Zonder steun vanuit Nederland was 100% onder het sociaal minimum gebleven.

    “…En dat betekent dat er een veel grotere groep mensen is die onder normale omstandigheden tussen het sociaal minimum en een modaal inkomen verdienden, maar dat nu door de coronacrisis niet meer kunnen, en toch geen enkele steun krijgen! En dan hebben we het nog niet eens over het totale gamma…”
    – Ik snap niet wat je hiermee wil zeggen.

    “…andersoortige bedrijfjes…”
    – Je bedoelt van die bedrijfjes die geen belastingen en premies afdragen. Van die oneerlijke concurrentiebedrijfjes. Geen compassie mee hebben en ausradieren.

    “…Maar, gaat u vooral slapen, wij houden de vinger aan de pols.”
    – Als je een verpleegster bent mag je in deze een vinger aan de pols hebben, Ben je geen verpleegster, ga dan gvd je klauwen uit de mauwen steken en werk aan de toekomst van je eiland i.p.v. zitten te zeiken op je moeder.

  6. Dat is het resultaat van 10 jaar BES-beleid. Nederland kon het zogenaamd ‘beter’ dan de eilanders. Nou, dat hebben we geweten.

    De hoeveelheid regeltjes, wetten en burocratie is exponentieel toegenomen. De daadkracht en resultaten van de overheden zijn minder geworden. De democratie is nog verder uitgekleed. De basis van ieder gesprek tussen de eilanden en Den Haag is steeds een bedreiging met het korten, verminderen, pauzeren of stopzetten van iedere financiële samenwerking of hulpverlening.

    En als laatste stok wordt altijd en overal achter de rug gehouden dat Den Haag de democratie op een eiland gewoon kan killen als ze daar zin in heeft. Is ook niet zo moeilijk, want al die opgelegde wetgeving en het Cft zijn zo opgezet dat de uitkomst gestuurd kan worden.

    Concreet blijkt dit aantal van mensen op de BES-eilanden die coronasteun kregen maar iets boven het aantal is van iedereen die onder het sociaal minimum moet leven.

    En dat betekent dat er een veel grotere groep mensen is die onder normale omstandigheden tussen het sociaal minimum en een modaal inkomen verdienden, maar dat nu door de coronacrisis niet meer kunnen, en toch geen enkele steun krijgen! En dan hebben we het nog niet eens over het totale gamma.

    Knops kan wel zeggen dat hij geen signalen krijgt, maar zou moeten weten dat op de eilanden veel andersoortige bedrijfjes zijn dan in Nederland. Toepassen van de regeltjes die in Nederland gelden, betekent automatisch dat velen uitgesloten worden van steun!

    Voor wat betreft de overige onderwerpen: Knops weet heel goed de discussie af te leiden van de essentie door het strooien met allerlei regelingen die vooral in de verdere toekomst mogelijk iets kunnen realiseren. De essentie nú is dat er duizenden gezinnen zijn die zwaar onder het sociaal minimum zitten en iedere dag moeten kijken hoe er brood op tafel komt. Dan heb je niet zoveel aan weer zo’n Europese insteek van sollicitatie training.

    “Maar, gaat u vooral slapen, wij houden de vinger aan de pols”.

    P.s.: Oeps, pols weg….

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties