29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 21:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Cinelandia onteigenen’

Niet eerder vertoond: ProMo en Docomomo vragen rechter de overheid daartoe te dwingen | Foto Han Dehne

Willemstad – De beste oplossing in publiek belang is om tot onteigening van Cinelandia in Punda over te gaan en de overheid daartoe te dwingen.

Daarna kan het Land zelf de restauratie op zich nemen, althans het gebouw aan een organisatie die zich daarmee bezighoudt toevertrouwen. Dat stelt advocaat Achim Henriquez in een verzoek voor een civiel kort geding van Fundashon Pro Monumento (ProMo) en Stichting Documentation and Conservation of the Modern Movement (Docomomo) tegen het Land. Het Antilliaans Dagblad heeft de stukken.

,,Daarmee zal er een einde komen aan jarenlange procedures en bureaucratische processen, die allemaal de gemeenschap ook geld kosten. Al met al is de optie van onteigening de beste optie in dit specifieke geval”, aldus de advocaat, die stelt dat het publieke belang – dat gediend is bij onteigening – ruimschoots blijkt.
In dit kort geding zullen ProMo en Docomomo het gerecht verzoeken ‘het Land te bevelen’ om, binnen een door de rechter te stellen termijn, ‘de processen neergelegd in de Onteigeningsverordening te initiëren ten aanzien van de onteigening van het Cinelandia-gebouw’. Gevraagd zal worden ‘om een stevige dwangsom te verbinden aan dit alles’, nodig ‘als prikkel om daadwerkelijk hiertoe over te gaan’.

- Advertentie -

,,De trieste ervaring is namelijk dat het Land vonnissen simpelweg niet uitvoert en dat justitiabelen gedwongen worden om nadere rechtsmaatregelen te treffen of met lede ogen aanzien hoe er ondanks een gerechtelijk vonnis, geen actie wordt ondernomen door het Land.” Een financiële prikkel is, aldus Henriquez, op zijn plaats.

Hij meent dat nu niet te verwachten is dat er een minnelijke regeling kan worden bereikt met de eigenaar, NV Handelmaatschappij C.M.O.G. (Curaçaosche Maatschappij van Onroerende Goederen) van ondernemer Fernando da Costa Gomez, en deze vennootschap verder ook ‘leeg en slapend lijkt te zijn’.

Behalve onteigening – voor zover bekend nog niet eerder vertoond – heeft de advocaat bij de bestuursrechter pro forma beroep aangetekend tegen de ‘sommatie’ van 15 januari van minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) aan Da Costa Gomez om Cinelandia binnen een maand te slopen.

En, als derde, een verzoek tot voorlopige voorziening (VoVo) om de werking van de sommatie-beschikking te schorsen.

- Advertisement -

Verzocht wordt om de VoVo en het civiel kort geding samen te behandelen. Ook zal worden gevraagd om de minister te bevelen die maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn om nader verval van het Cinelandia-pand te voorkomen, zolang de procedures in de bodemzaken zullen lopen, en wel op kosten van de eigenaar.

Die eigenaar, Da Costa Gomez, liet zich gisteren in de Amigoe ontvallen: ,,Genoeg. Het is genoeg.” Hij verklaart na de afbraak, waartoe hij door Jesus-Leito is ‘gesommeerd’ – anderen spreken van ‘toestemming’, omdat hij zelf juist al lange tijd sloop wil – het gebouw met de karakteristieke voorgevel te herbouwen en dat ‘niemand het verschil zal zien’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. ,,Daarmee zal er een einde komen aan jarenlange procedures en bureaucratische processen, die allemaal de gemeenschap ook geld kosten”
  Het was dus al een melkkoe, een hopeloos vervallen gebouw zonder functie waar nog steeds gemeenschapsgeld in verdween.
  Blijkbaar leverde het niet genoeg op en moet er nu nog meer gemeenschapsgeld naar toe.
  Een ander voordeel voor Friends and family is;
  “Behalve onteigening – voor zover bekend nog niet eerder vertoond “. Dat het als testcase kan dienen voor die grote onteigening oostpunt.
  Veel van de argumenten gebruikt voor cinelandia kunnen daar ook voor gebruikt worden en hoewel er met het cinelandia project leuk verdient gaat worden door Friends and family, uiteraard betaald door de bevolking, is het een schijntje vergeleken met wat er verdeeld kan worden met onteigening van oostpunt en de ontwikkeling daar van. Voor Friends and family zou het weer een melkkoe voor generaties worden.
  Zeer spoedig zullen de sentimenten geventileerd gaan worden wat het bestaan van een zeer groot stuk van Curaçao dat niet ontwikkeld en verboden te betreden is voor de eigen bevolking.
  Friends and family hebben weer een stabiele inkomsten stroom nodig nu het echt duidelijk is dat de isla dit niet meer te bieden heeft

 2. …..”Daarna kan het Land zelf de restauratie op zich nemen, “……

  Het land en iets op zich nemen?
  Dat is de laatste aan wie je iets wilt toevertouwen.
  Zoe ook CPA schouwburg

 3. Het gebouw met de karakteristieke voorgevel te herbouwen en dat ‘niemand het verschil zal zien’.

  Ik ben geen deskundige op dit gebied.
  Maar zo simpel is het volgens mij niet. Of niet ?
  Ik moest haardop lachen om zulke opmerking:
  Het gebouw met de karakteristieke voorgevel te herbouwen en dat ‘niemand het verschil zal zien’.

 4. Het gebouw met de karakteristieke voorgevel te herbouwen en dat ‘niemand het verschil zal zien’

  Daar had hij toch allang mee kunnen beginnen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -