29 C
Willemstad
• vrijdag 3 februari 2023

NTR | Spoedcursus tumba-muziek: Dit zijn de 4 lessen voor prinses Amalia

Eva Breukink Koning Willem-Alexander, koningin Máxima i prinses Amalia zijn op Curaçao. Vrijdagavond wordt er een speciale tumba-avond voor hen georganiseerd op het Brionplein.  Het bezoek van de koninklijke...

CC | Last day of royal visit to Curaçao

WILLEMSTAD - The royal visit will be given a tour of Bandabou on Friday. It is the last day of the visit of King Willem-Alexander, Queen Máxima...

DH | Royals in Willemstad

They were received by Governor Lucille George-Wout, Prime Minister Gilmar Pisas and President of Parliament Charetti America-Francisca, But there was also close contact with bystanders such as while...
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, February 2, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

NTR | ‘Ik heb hard gerend om koningin Juliana en de koets te zien!’

Oscar van Dam In oktober 1955 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek aan Curaçao. De nu 76-jarige Romuldo Specht kan zich het bezoek nog goed herinneren....

NTR | Tumba-festival 1987: ‘Een dansende prins Willem-Alexander, het was iets magisch’

Oscar van Dam Prinses Amalia brengt haar eerste bezoek uit aan Curaçao. Haar vader, koning Willem-Alexander, maakte in 1987 ‘diepe indruk’ bij de finale van het Tumba-festival. Voor...

CC | Royal visit to Brionplein and Otrobanda focused children, sports and music

WILLEMSTAD - His Majesty the King's visit to Brionplein today was all about children and sports. The king gave the starting shot for registration for the King's...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Aruba: Handtekeningen gezet, meningen lopen uiteen

De installaties staan er al jaren werkeloos bij | Foto Marjanne Havelaar

Oranjestad – Vertegenwoordigers van Refineria di Aruba, Quanten en Eagle LNG hebben dinsdagmiddag hun handtekeningen gezet onder de Letter of Intent over de toekomst voor de olieraffinaderij in San Nicolas. Niet iedereen staat te juichen.

,,We zijn heel optimistisch en tevreden op dit moment.” Dat zei minister-president Evelyn Wever-Croes na de ondertekening. Haar positieve gevoelens over het slagen van de overname, verklaarde ze als volgt:

,,Deze mensen zijn naar Aruba gekomen en renden niet heel hard weg toen ze de installaties zagen.” Wever-Croes benadrukte dat de ondertekening pas de eerste stap is in een lang proces. ,,We gaan nu gesprekken voeren over details, de bedrijven gaan op eigen kosten onderzoek doen naar de financiële mogelijkheden en dan besluiten ze wat ze met het project willen.”

Volgens de premier gaat het om serieuze bedrijven die graag een bijdrage willen leveren aan de economie van Aruba. Sean Lalani, bestuursvoorzitter van Eagle LNG, sprak de hoop uit op een lange samenwerking met Aruba. Hij ziet toekomst in de grote opslagtanks, die volgens hem het gebied uitermate geschikt maken voor de overslag van gas.

,,Gas kan een oplossing bieden aan eilanden als Aruba, die nu afhankelijk zijn van dure stookolie. Als wij dit project realiseren, leidt dat niet alleen tot werkgelegenheid, maar ook tot lagere tarieven voor water en elektriciteit.”

Volgens Jeff Myers van Quanten heeft zijn bedrijf de intentie om de raffinaderij te renoveren en dan door een ander bedrijf te laten exploiteren. Hij zei uitsluitend te willen werken met gerenommeerde bedrijven die beschikken over olie, afkomstig van verschillende bronnen. ,,Dan kunnen geopolitieke ontwikkelingen de productie niet verstoren.” Het bedrijf laat weten klaar te zijn om tot 3,5 miljard dollar te investeren in de honderd jaar oude raffinagetraditie op Aruba.

,,Het Aruba Refinery Project zal voldoen aan de hoogste standaard van technische nauwkeurigheid, financiële transparantie en veiligheid op de werkplek, in overeenstemming met de richtlijnen van de Amerikaanse overheid. We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de werkzaamheden aan de raffinaderij worden uitgevoerd door de mensen van Aruba”, verklaarde ceo Jeff Meyers.

,,Deze dag markeert het begin van een nieuw hoofdstuk. Samen met onze partnerbedrijven, zijn we van plan de raffinaderij financieel te ondersteunen op weg naar een aanzienlijke verbetering van de financiële prestaties.”

Meyers heeft alle vertrouwen in het project dat volgens hem leidt tot duurzame transformatie van de raffinaderij, gericht op flexibiliteit van de benodigde grondstof.

,,Bij het selecteren van de deelnemende bedrijven voor dit project, hebben we de beste uitgekozen, om hun capaciteit, innovatief vermogen, ervaring, en de bereidheid om te presteren in Aruba. De raffinaderij wordt één van de meest technologisch geavanceerde in het Caribisch gebied met vooruitzichten voor uitbreiding. We overwegen ook de ontwikkeling van een aparte petrochemische fabriek in het complex, die gebruikmaakt van bijproducten van de raffinaderij.

De bedoeling is om een scala aan producten te maken, zoals benzine, diesel, vliegtuigbrandstof en brandstof voor verwarming. Voorlopig wordt gemikt op een capaciteit van 235.000 vaten per dag. Uiteindelijk wordt dat opgeschroefd naar maximaal 350.000 vaten.

,,Hier is geen sprake van een ‘Letter of Intent’, maar van een ‘Letter of Disaster’, zegt fractieleider Marlon Sneek (AVP). De groene partij heeft geen goed woord over voor de handelwijze van kabinet-Wever-Croes ten aanzien van de raffinaderij. ,,Deze regering heeft Citgo gedwongen om Aruba de rug toe te keren. Daarbij is 320 miljoen florin aan de neus van het volk voorbijgegaan.”

Sneek doelt op het verbreken van het contract met Citgo. ,,Citgo had op dat moment 320 miljoen florin moeten betalen, maar de regering heeft ervoor gekozen om ze zomaar te laten gaan. Daardoor verloren 650 mensen hun baan en zaten talloze onderaannemers zonder werk.” .

Het gekozen alternatief ziet hij niet zitten. ,,Het bedrijf Quanten LLC is vijf maanden geleden opgericht en is gevestigd op een huisadres. Dat bedrijf moet de economie van Aruba gaan redden? Het gaat zorgen voor honderden arbeidsplaatsen? Ze hebben niet eens een businessmodel, noch de beschikking over olie.”

De oppositiepartij is van mening dat de regering de bevolking zand in de ogen strooit, om haar eigen falen toe te dekken en maakt de ondertekening deel uit van de verkiezingscampagne van regeringspartij MEP.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -