AntilliaansDagblad | Rozendal keert MAN rug toe

Statenzetel blijft behouden voor partij en coalitie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – MAN-Statenlid Elsa Rozendal stapt uit de partij MAN, zal de fractie van deze regeringspartij verlaten en daarbij haar zetel in het parlement aan de blauwe partij beschikbaar stellen (lees: teruggeven).

,,Op die manier kan MAN de huidige coalitie blijven steunen”, schrijft ze in een verklaring. Echter, zolang zij in de Staten zit en MAN de rug toekeert, is onduidelijk in hoeverre het kabinet-Rhuggenaath, dat tot nu toe kon rekenen op een minimale meerderheid van 11 van de 21 Statenleden (waarvan Rozendal er één is), steun geniet. Zoals bijvoorbeeld ten aanzien zien van de Landsbegroting 2021, die momenteel in het parlement wordt behandeld.

De oppositie rook gisteren tijdens het onlinedebat direct al bloed en vroeg om een ‘roll call’ (naamafroeping). Rozendal was wel een van de 11, terwijl de oppositieleden ondanks hun deelname daarvoor hun camera uitdeden en dus ‘afwezig’ waren. Dit zal de komende tijd waarschijnlijk vaker gebeuren en maakt de coalitie kwetsbaar.

Afscheid komt als een ‘koude douche’

Het afscheid van de nummer vier op de MAN-lijst bij de laatste verkiezingen in april 2017 komt als een ‘koude douche’, zegt partijvoorzitter Yves ‘Payo’ Schoop, zelf de gedoodverfde opvolger van Rozendal. Schoop was al eerder ‘stand-in’, toen hij de plaats innam van Giselle Mc William, die tijdelijk minister werd op het moment dat partijleider Steven Martina enige tijd als bewindspersoon terugtrad.

Hij wist dat er binnen de MAN-fractie, met Rozendal zelf als fractievoorzitter, meningsverschillen waren, maar toch had Schoop het vertrek van Rozendal niet zien aankomen. Zeker niet nu Curaçao in verband met corona voor de grootste crisis in decennia staat en het parlement de begroting – ‘de belangrijkste wet’ – bespreekt.

Daarom wordt het opstappen ‘betreurd’. Toch wordt Rozendal – zoals in principe iedereen welkom is – ‘niet tegengehouden’. Haar wordt ‘veel sterkte’ toegewenst, aldus de partijvoorzitter die dus naar alle waarschijnlijkheid tot aan de verkiezingen op 19 maart 2021 en de daaropvolgende installatie van de nieuwe volksvertegenwoordigers de vijfde MAN-zetel zal bezetten.

Rozendal verlaat de politieke arena niet, zo lijkt het. Ze gaat de komende feestdagen gebruiken om de alternatieven op een rijtje te zetten en erover ‘reflecteren’. Vaststaat dat ze haar krachten wil inzetten om ‘een bijdrage te leveren de gemeenschap uit de moeilijke en complexe situatie te trekken’.
Want, zo begint ze haar communiqué: de uitdagingen waarmee wij als land worden geconfronteerd worden elke dag groter en ingewikkelder. Dat vereist dat iedereen meer moet geven dan we tot nu toe doen en de moed dient te hebben om de weg te bewandelen die de samenleving werkelijk dient.

De 47-jarige in Den Haag geboren Rozendal, die in de jaren ’90 nog Miss Curaçao was, bedankt de MAN voor de geboden kans. In 2017 kreeg zij na Hensley Koeiman, Steven Martina en Kenneth Gijsbertha als nummer vier en eerste vrouw op de lijst 651 persoonlijke stemmen (van in totaal 16.070 voor de partij), terwijl de kiesdeler 3.753 bedroeg.

Een jaar eerder, in 2016, deed ze het – eveneens als nummer vier – met 1.397 stemmen beter. Vóór MAN was Rozendal actief bij de partij PAIS, waarvoor zij in 2012 als nummer zes 239 persoonlijke stemmen binnenhaalde.

Op de vraag van MAN wat ze nu gaat doen en of de berichten dat ze de overstap maakt naar de buitenparlementaire DP (Democratische Partij), waar ooit haar vader oud-premier Sylvius ‘Boy’ Rozendal leiding aan gaf, kon ze volgens Schoop nog niet antwoorden. Partijleider Martina had bij sluiting van deze editie van het Antilliaans Dagblad nog niet gereageerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

12 Reacties op “AntilliaansDagblad | Rozendal keert MAN rug toe

 1. De zoveelste bewijs cu nos mes por ?
  Het verlaten van een zinkend schip ?
  Op naar de volgende clubje misschien .

 2. Ze zal haar zetel in het parlement aan de blauwe partij beschikbaar stellen. Neem aan dat ze december nog betaald krijgt dus een nieuwe parlementariër mag voor 2 maanden inzweren en daarna 2 jaar van wachtgeld genieten. Blijkbaar weet ze net als haar vader hoe gemeenschapsgeld te verspillen.

 3. Drechi pa bosnan Tur

  Jakupi of Paluli?? Mijn hemel….

 4. Drechi pa bosnan Tur

  Stel je voor…. Knoek Koe durft het woord “klasse” in de mond te nemen…
  Whuahauahauahauahahahaaaaaaa, wat een lachertje.
  Knoek Koe would not know ‘Class” even if it jumped up and bit him in his behind…

 5. …..”De volgende liaan hangt vast wel klaar in de coulissen”…….

  LOL, hilarische beeldspraak

 6. De volgende liaan hangt vast wel klaar in de coulissen voor deze slingergrage dame.

 7. Ze gaf haar zetel terug aan de fractie.
  Ik kan dat wel waarderen.
  Klasse.

  Ik kon het ook waarderen dat ze loud en clear haar afkeuring uitsprak in de staten toen een straatparlemantarier een klap uitdeelde, en Rozendal deze straatvrouw sommeerde de zaal te verlaten.

  Terwijl een totaal passieve nutteloze statenvoorzitter stoicijns voor zich uit bleef kijken.

  In ieder geval Niet zo als Rennox, die zijn partijleider een dolk in de rug stak, nog minder stemmen had en er met de zetel vandoor ging.

  Klasse is een schaarse karaktertrek in de staten

 8. Wie kwam er het eerst in actie?? De luie en boeventronie rojer kdnt.

 9. Rozendal heeft ingezien dat MAN een hele corrupte partij is?
  Beter laat dan nooit!

 10. Vaststaat dat ze haar krachten wil inzetten om ‘een bijdrage te leveren de gemeenschap uit de moeilijke en complexe situatie te trekken’

  Waarom heeft ze dat niet eerder gedaan?

 11. Curacao revisited

  “Hij wist dat er binnen de MAN-fractie, met Rozendal zelf als fractievoorzitter, meningsverschillen waren, maar toch had Schoop het vertrek van Rozendal niet zien aankomen.”
  niet zozeer inhoudelijke meningsverschillen, maar meningsverschillen welke vriendje of bysides welke overbetaalde overheids directie functie mag uitvoeren

 12. Het wordt steeds interessant in politiek Korsou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *