29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Alle records gebroken bij voorverkiezingen

15 Partijen nemen het tegen elkaar op bij Statenverkiezingen, PNP grote winnaar, gevolgd door KEM

Willemstad – Van de 16 partijen die het afgelopen weekeinde aan de voorverkiezingen hebben meegedaan gaan er acht door naar de Statenverkiezingen op 19 maart. Zij nemen het dan op tegen de zeven politieke partijen die reeds in de Staten worden vertegenwoordigd: PAR, MAN, MFK, MP, PS, PIN en KdNT.

Zaterdag en gisteren hebben 19.226 personen hun steun betuigd aan de verschillende partijen die genoeg stemmen (789) moesten zien te krijgen om deel te kunnen nemen aan de aankomende verkiezingen. Dit is een nieuw record en 7.000 meer dan bij de voorverkiezingen van 2017, zo liet de voorzitter van de Electorale Raad, Raymond ‘Pacheco’ Römer, gisteravond weten.

- Advertentie -

Ook het aantal partijen dat aan de Statenverkiezingen meedoet is een nieuw record ten opzichte van de afgelopen jaren. In 2010 deden acht partijen mee aan de verkiezingen; later datzelfde jaar waren het tien partijen; in 2012 acht; in 2016 dertien; en in 2017 elf. Deze aantallen vallen in het niets bij de vijftien partijen die nu klaar staan voor de race.

Partido Nashonal di Pueblo (PNP), met Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie aan het roer, bleek de grote winnaar van deze voorverkiezingen en sleepte maar liefst 3.374 stemmen in de wacht.

Andere partijen die de voorverkiezingen hebben gehaald zijn Partido KEM van Michelangelo ‘Lo’ Martines (2.686 stemmen); Trabou pa Kòrsou van Rennox Calmes (2.216 stemmen); Partido Democraat van Elsa Rozendal (1.492 stemmen); Un Kambio pa Kòrsou van Raichel Sintjacoba (1.514 stemmen); Movementu Kousa Promé van René Rosalia (1.285 stemmen); Vishon van Miles Mercera (1.303 stemmen); en Kumun van Luigi Faneyte (942 stemmen).

De 14 stemlokalen sloten om stipt 20.00 uur, waarna gisteravond het stemmentellen kon beginnen. Als eerste kwam de uitslag van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) binnen, waar Partido KEM met 112 stemmen de grootste partij was.

PNP had om 22.45 uur al de vereiste steun binnen en niet veel later volgde KEM. Maar bij de partijen Vishon en Kumun, waarvan velen verwachtten dat ze gemakkelijk de voorverkiezingen zouden halen, duurde het langer om de 789 benodigde steunbetuigingen binnen te slepen.

Toen eenmaal bekend werd dat PNP de voorverkiezingen ruimschoots had gewonnen, bedankte partijleider Larmonie – of Mimi, zoals ze liefkozend wordt genoemd – ‘alle Landskinderen die hun vertrouwen in PNP hebben geplaatst’.

,,Dat betekent dat onze boodschap het hart van onze gemeenschap heeft bereikt. We hebben serieus en vol toewijding gewerkt en wat me trotser maakt, is dat we dat met beperkte financiële middelen hebben gedaan. Dat heeft de gemeenschap niets uitgemaakt en dat betekent dat de gemeenschap erop vertrouwt dat PNP voor de verandering zal zorgen die zo hard nodig is”, aldus de PNP-leider.

De partijen die het niet hebben gehaald, zijn Mavis (758 stemmen); Un Kòrsou Nobo (520 stemmen); Partido Bienestar Kòrsou (547 stemmen); Movementu KAS (746 stemmen); Awor ta Basta (350 stemmen); Union i Progreso (627 stemmen); Partido PAN (176 stemmen); en Movementu Un Pueblo pa Progreso (62 stemmen).

In totaal zijn 19.226 stemmen uitgebracht; waarvan 18.598 geldige stemmen; 24 blanco; en 602 ongeldige stemmen.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

7 reacties

 1. @ Bert,

  Het is niet alleen bij PNP, ook bij KEM staat een veroordeelde fraudeur op de lijst.
  Lijkt wel alsof de kiezers op dit eiland gewoon belazerd willen worden, ze blijven maar stemmen op criminelen. Dat zegt toch wel iets over het IQ van de personen die op dit soort partijen stemmen.
  Het blijft voor mij onbegrijpelijk.

 2. Gaat weer lekker op curacao .
  Gewoon een wisseling van de wacht .
  Politiek loont
  De scheeuwers van vandaag , zijn de zakkenvullers van morgen .
  Heel vreemd , vreemd , heel vreemd .

 3. Larmonie is ook een foute tante maar wellicht dat mensen stemmen op Gwendell, Kid of Sheldy?
  Nashonal heeft toch altijd wel een kleine trouwe achterban. Ik denk dat een groepje vorige verkiezingen voor PAR of MAN ging stemmen om zo de MFK buiten de regering te houden. Wellict dat ze weer Nashonal gaan stemmen

 4. Het is toch ongelooflijk dat de bevolking elke keer weer opnieuw naar de stembus gaat om weer opnieuw teleurgesteld te worden.

  We hebben ook weinig keuze denk ik. Ik zou niet weten welke partij integer is? Ook niet de ‘nieuwe ‘ partijen.

 5. Een leuze van vakbonden in Latijns Amerika is “Solo el pueblo salba el pueblo”. Gezien dit resultaat kunnen we concluderen dat het volk niet gered wilt worden of blijkbaar niet weet hoe het moet.

  Het is toch ongelooflijk dat de bevolking elke keer weer opnieuw naar de stembus gaat om weer opnieuw teleurgesteld te worden.

  Laten we hopen dat bij de volgende verkiezingen een TV debat wordt georganiseerd met alle nieuwkomers en op basis van een programma en argumenten de keuze gemaakt kan worden.

  Nu hadden we Direct TV met Gilbert Sparen die stomme vragen stelde als, “wat gaan jullie doen als jullie 11 zetels halen?”.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -