29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

AntilliaansDagblad | Aftellen Isla kan beginnen

RdK bevestigt selectie Curaçao Oil Refinery Complex (Corc) | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Refineria di Kòrsou (RdK) bevestigt nu zelf ook dat het lokale Curaçao Oil Refinery Complex bv (Corc) als ‘preferred bidder’ voor de overname van de Isla-olieraffinaderij is geselecteerd.

Het aftellen kan beginnen, want begin maart moeten de definitieve contracten worden getekend. Tussen nu en 28 februari moet er volgens het strakke schema erg veel gebeuren. Om te beginnen overeenstemming over de conceptovereenkomsten.

In een gistermiddag uitgebrachte persverklaring geeft RdK aan dat de Project Management Organization (PMO) op 18 december de bindende offertes – ‘binding proposals’ – van de partijen die tot dan in het selectieproces waren overgebleven, heeft ontvangen.

,,Gedurende een transparant proces en na een diepgaande analyse heeft PMO haar werk overhandigd aan de directie van RdK, die op zijn beurt een voorstel voor een preferred bidder heeft gedaan aan de raad van commissarissen (RvC). Op 2 januari hebben de statutaire organen van RdK ingestemd met de aanbevelingen van de directie. Ook heeft de Raad van Ministers het besluit, dat door de statutaire organen van RdK is goedgekeurd, bevestigd. Het bedrijf dat is gekozen om verder mee te onderhandelen, is Curaçao Oil Refinery Complex bv”, stelt overheids-nv RdK in het communiqué.

Op 31 december berichtte het Antilliaans Dagblad dat Corc als beste uit de bus was gekomen en in het kader van het ‘Project Arawak’, zoals de zoektocht naar een nieuwe operator voor de petroleumfaciliteiten heet, zou worden aangesteld als preferred bidder. Op dat moment wilde RdK echter nog niets bevestigen.

Nu is het wel zover en gaan de onderhandelingen beginnen om tot een definitief contract te komen voor een ‘participatiemodel’ tussen RdK en Corc. Parallel daaraan zal Corc met de regering van Curaçao en aan de overheid gerelateerde partijen onderhandelen over zaken als fiscaliteit, investeringsvoorwaarden, vergunningen (waaronder de milieuregels), werkgelegenheid, maritieme dienstverlening en levering van brandstof voor de lokale markt. Ook met de werknemers en hun vakbonden zal Corc het gesprek moeten opstarten.

De verwachting en de bedoeling is dat er over alle contracten tegelijkertijd kan worden onderhandeld, met het doel alle documenten uiterlijk op 1 maart 2021 te kunnen ondertekenen. Het zou gaan, zo verneemt deze krant, om een leaseovereenkomst van de Isla-raffinaderij, Curaçao Refinery Utilities (CRU) en de olieterminal bij Bullenbaai.

Corc wordt bestuurd door Javier Hernández, die jarenlang directeur was van Refineria Isla Curaçao. De ervaren, inmiddels 80-jarige, Hernández wordt in de Corc-directie bijgestaan door de 49-jarige Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas, die veelal het aanspreekpunt van het bedrijf is. Corc is voor de realisatie van Arawak samenwerkingsverbanden aangegaan met internationale partners, waaronder uit Brazilië en China.

Er is een belangrijk stap gezet, maar niets is definitief. Geen van de partijen is in dit stadium gebonden of verplicht tot het bereiken van een finale overeenkomst over het gebruik, de exploitatie, het onderhoud en de modernisering van de oliefaciliteiten. Wel beloven zij er alles aan te doen om tot een contract te komen. Er resten nog 54 dagen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

2020 09 12 – Extra | Gregory Elias (United Trust) en lokale Corc BV neemt raffinaderij over

Artikel delen

4 reacties

 1. Als er gedacht werd dat de 1000 koeien in de ruimte een niet doordacht plan was.. is het opstarten van de isla onder eigen beheer de over treffende trap.
  Alleen al het opstarten, zonder modernisatie, is al kostbaarder dan de te verwachten winst.
  Modernisatie, die eigenlijk zou moeten, is schiet onbetaalbaar en niet reëel.
  De vraag is dus wie gaat dit betalen?
  Als het commercieel niet haalbaar is zal een commerciële partij het dus niet doen.
  Wat rest is dat de gemeenschap dit moet gaan betalen en die kan dit niet.
  Wat het wel wordt is het voortzetten van het uitmelken van een rafinaderij (ik bedoel dus de samenleving) door een select groepje mensen. En zolang er geen beslissing genomen is, die ongetwijfeld bezwaar van de toezichthouder gaat krijgen, gaan er weer enkele miljoenen verdwijnen. En als de toezichthouder er een streep door gaat zetten kan die de zwarte piet krijgen en kan het bestuur (de incapabele zakkenvullers) zeggen dat zij er alles aan gedaan hebben in het belang van de bewoners.

 2. Niet te vroeg juichen… Er resten nog 54 dagen…..

  Heel veel personeel c.q. expertise is inmiddels verloren gegaan. Deze profesiomals hebben allang hun heil elders gezocht….en komen ècht niet terug….Ze zagen er terecht geen heil meer in!

  Volgens mij is er geen optie..’they give this one a shot’….Ik hoop niet dat dit een verkiezingsstunt is om de PAR en MAN in het zadel te houden.

  De bevolking kan niet nog meer financiiële flaters dragen…

 3. Er zijn hier mensen die toen Cooper aangaf dat wij het zelf wel konden overnemen, hem voor gek hebben verklaard. Waaaaaay back then.
  Hij is voor the longest time alsBolo, (of was het Cake, Taart, gebak??? Any way…) uitgemaakt.
  Whuahauahauahahahaaaaaaa…. “Jullie zeggen zelf: wie het laatst lacht…”

 4. Ik lees wel over “binding proposals”, maar niets over te overleggen bankgaranties; als ISLA “milieu-schoon” moet opereren dan kost dat een aardige hap geld, of betekent “lease-overeenkomst” dat de eigenaar (dat is het land Curacao) deze kosten nu voor haar rekening neemt? Of wordt de eis van het milieu-schoner opereren ingetrokken?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -