29 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 12:08

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...

Nu.cw | Moord Bas van wijk: OM eist achttien jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Samir el Y. voor het doodschieten van de op Curaçao geboren Bas van Wijk. Op...

PBC | Indiase variant op een van de Caribische eilanden aangetroffen

Persbureau Curacao Op de Caribische eilanden is inmiddels één geval van de Indiase mutatie van het coronavirus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het is niet bekend om welk...

PBC | Alleen handvol Caribische eilanden is laag risico

Persbureau Curacao Curaçao laat in principe alle reizigers uit de wereld toe. Ook reizigers uit hoge risicolanden. Die moeten wel voldoen aan een serie voorwaarden. Kom je uit...

PBC | Inreisbeleid Saba hangt af van vaccinatiestatus reiziger

Persbureau Curacao Het eiland Saba gaat een soort vaccinatiepaspoort hanteren voor binnenkomende reizigers. Wie gevaccineerd is, hoeft vanaf 1 mei niet in quarantaine. Het is een van de maatregelen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | 81-Jarige Garcia toch de cel in

AntilliaansDagblad | 81-Jarige Garcia toch de cel in

Hof in vonnis: niet komen vast te staan dat Garcia detentieongeschikt is | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De 81-jarige Eric Garcia, voormalig directeur van de Girobank, moet alsnog voor vier jaar de gevangenis in. Zo heeft het Hof gisteren in hoger beroep bepaald.

Hoewel het Hof onder ogen heeft gezien dat Garcia, die van verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen werd verdacht, op leeftijd is en met medische klachten kampt, is daarmee volgens de drie rechters niet vast komen te staan dat hij detentieongeschikt is.

Wel heeft het Hof in deze aspecten en de lange duur van de procedure aanleiding gezien om niet de door de procureur-generaal gevorderde celstraf van vijf jaar op te leggen, maar deze tot vier jaar te beperken.

Zo is gisteren in hoger beroep het vonnis van het Gerecht in eerste aanleg bevestigd. Door het Gerecht in eerste aanleg werd Garcia eerder al tot een gevangenisstraf veroordeeld. Hij mocht na enige tijd vast te hebben gezeten echter naar huis waar hij gedurende de behandeling van zijn zaak in hoger beroep onder huisarrest verbleef. Nu is de celstraf ook door het Hof bevestigd en moet Garcia toch weer terug naar Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

Ook de beslissing van het gerecht dat een bedrag van ruim 19 miljoen gulden als wederrechtelijk verkregen voordeel aan Garcia dient te worden ontnomen, heeft het Hof gisteren bevestigd. De oud-Girobank-directeur zal dit bedrag aan het land dienen te betalen. Bij gebreke van betaling zal dit worden vervangen door 3 jaar hechtenis.

De feiten waarvoor Garcia is veroordeeld zijn in de jaren 2010 tot 2016 door hem gepleegd in zijn hoedanigheid van curator in het faillissement van Banco Maracaibo. Hij heeft toen misbruik gemaakt van die positie en ook van het vertrouwen dat in een curator wordt gesteld door een geldbedrag van ongeveer 11 miljoen dollar van de faillissementsrekening van die bank over te maken naar andere bankrekeningen, aldus het Hof in het vonnis gisteren.

,,Op het moment dat dit dreigde uit te komen, heeft de verdachte verschillende (financiële) documenten laten vervalsen en deze overgelegd aan de rechter-commissaris aan wie hij rekening en verantwoording diende af te leggen in het faillissement.”

Zowel Garcia als het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

 1. Oh ja, @Curaçao Revisited, Eric Garcia is vergeten te bedanken.

  Die ene die de noodregeling via de happy hours van de Heeren regelde had wel netjes bedankt via een publieke brief nog wel. Waar hij het had over normen en waarden.

  Hij heeft het geweten!
  Normen en waarden? Vraag de buren van zijn byside …die weten over welke normen en waarden hij het heeft.

  De auto staat op de nachtcamera van de hoofd ingang gemarkeerd.. 1AM in, soms vroeger, afhankrlijk van het gebeurennin O mundo.

  5:37AM out..voor het licht wordt meestal op dinsdag do., maar ook vrij.
  het varieert..heel erg.

  R. Curiel, die naam hebben we lang niet gehoord.

  Eric van Eps ook even bedanken voor de zuivere jaarrekening van 2012 van de Giro.

  Jaime Saleh, danki, thank you, merci , Xen-Xen.
  Super job bij ennia!
  Jij hoeft geen gevangenis te vrezen. Goede kompinchi bij het hof en OM

 2. Het drankmaatje van Chos Romero nog zo’n flierefluiter die medeverantwoordelijk is voor de ondergang van de Giro met zijn bysiderij in de Heeren.

  Deze heren van dd Heeren komen er altijd weer goed van af.

  Garcia hoop dat ze jou kaalplukken en dat de erfenis voor je nageslacht tot op de laatste cent wordt leeggeplunderd doir de rekeninghouders die jij belazerd hebt.

 3. Tegen de tijd dat er een uitspraak is naar aanleiding van het cassatieberoep bij de Hoge Raad is García al lang de pijp uit. Daarom nu meteen vastzetten. Als later blijkt dat dit onterecht was en er schadevergoeding aan García moet worden betaald, kan dit worden afgetrokken van het bedrag dat van hem moet worden ontnomen.

 4. Het is toch belachelijk dat deze man thuis met een enkelband mag zitten alleen omdat hij zei last van winderigheid van het gevangenis eten te krijgen.

 5. Laat nu niet weer een kwakzalver van een dokter een flutverklaring tekenen dat het gevangeniseten niet goed genoeg is (dan komt Stephen Capella hem wel lomito brengen) of hij in de gevangenis geen goede verzorging krijgt (dan komt Neysa Isenia hem wel verzorgen, deed ze bij Girobank ook al).

  Eric Garcia, 81, mag van mij van Bon Futuro rechtstreeks naar El Senoral of El Tributo.

  Vraag het de 200 werknemers die door toedoen van Garcia, Capella en Isenia hun baan verloren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties