31 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Antilliaans Dagblad | ‘Voorstel 12,5% herzien’

SER ziet meer ruimte voor korten van salarissen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Sociaal-Economische Raad (SER) is van mening dat het voorstel van de regering om 12,5 procent te korten op het arbeidsvoorwaardenpakket van onder andere ambtenaren herzien moet worden.

Want, zo wordt aangevoerd: ,,Op grond van de SER-analyse zal de maatregel zoals voorgelegd niet leiden tot de afgesproken verlaging van 12,5 procent op het totale pakket arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers in de (semi)publieke sector.” Dit blijkt uit het jongste advies van de SER dat in handen is van het Antilliaans Dagblad.

Zo levert bijvoorbeeld de vermindering van het aantal vakantie-uren geen kostenbesparing op in de zin van minder overheidsuitgaven, tenzij de extra werkdagen die deze vermindering genereert, worden omgezet in minder personeel, wat volgens de SER nergens in de Memorie van Toelichting (MvT) wordt vermeld.

Wat het adviesorgaan ook opvalt, is dat het niet duidelijk is waar precies de 12,5 procent over berekend wordt. Toelages, waaronder vakantietoelages, overwerk en andere in waarde uit te drukken emolumenten, waaronder de loontrede van ambtenaren, worden er namelijk buiten gehouden, ‘terwijl deze wel degelijk tot het totale pakket arbeidsvoorwaarden behoren’.

Zouden deze aspecten meegenomen worden in het totale loonbedrag, dan zou er niet 12,5 procent bezuinigd worden, maar slechts 11,2 procent. Sterker nog, zo voegt de SER eraan toe: ,,Wanneer ook de kindertoelage wordt meegerekend in de grondslag dan daalt het percentage naar 11,1. Worden de loontrede en de lumpsum meegenomen in de grondslag dan betreft de ‘inkorting’ 10 procent.”

De SER ziet geen reden om de toelagen en andere emolumenten uit te sluiten van het totale arbeidsvoorwaardenpakket. ,,De redenering van de minister dat de groep met toelagen zwaarder getroffen wordt dan andere groepen (zonder toelagen) kan ook omgekeerd worden: de groep met toelagen en andere emolumenten wordt juist bevoordeeld omdat zij niet geraakt worden in hun extra inkomen.

Daarbij komt dat de groep met toelagen vooral de hogere inkomens betreft, waardoor de 12,5 procent korting zoals nu voorgesteld, nóg minder zwaar drukt op hun totale inkomen. Van de solidariteitsgedachte wordt op deze wijze sterk afgeweken”, zo wordt aangevoerd.

En om nog even op de solidariteit in te gaan, vindt de SER dat de korting niet in verhouding staat tot de inkomensdalingen van veel werkgevers, werknemers, flexwerkers, en ZZP’ers in de private sector, mensen die bovendien niet verzekerd zijn van baan- en inkomensbehoud.

,,Vanuit dit perspectief beschouwd, acht de SER de 12,5 procent inkorting van de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren en werknemers in de (semi)publieke sector relatief gezien zeer beperkt.”

Verder vindt het adviesorgaan het niet solidair dat de regeling niet van toepassing is op het personeel benoemd bij Koninklijk Besluit, waaronder de procureur-generaal, de advocaat-generaal, de hoofdofficier van justitie, de president, de Beheerraad en leden van het Hof van Justitie en de Raad voor de Rechtshandhaving.

De SER vindt dat er niet snel genoeg gehandeld is in de hele crisiskwestie en vraagt zich af waarom de regering zelf niet in een veel vroeger stadium en direct volgend op de coronamaatregelen met vergaande maatregelen is gekomen om de overheidsuitgaven sterk te verminderen.

,,Het Overbruggings- en Hervormingsprogramma dat (pas) op 12 juni 2020 is opgesteld naar aanleiding van de Covid-19-crisis, had naar de mening van de SER onverwijld tot uitvoering gebracht moeten worden en reeds tot resultaten hebben moeten leiden, te meer daar het merendeel van de daarin opgenomen maatregelen al in het Groeiakkoord waren opgekomen, waaronder de afkondiging van de ‘nullijn ambtenaren en trendvolgers’ in 2019.”

De SER heeft verder begrip voor het gezamenlijk aanbieden van het voorstel aan de SER en de RvA, vanwege het spoedeisend belang en de deadline van 1 september, maar, zo wordt aangevoerd:

,,De SER constateert evenwel dat tussen de instemming van de regering met de gestelde voorwaarden op 20 mei 2020 en de datum van 20 augustus 2020 van aanbieding van het spoedadviesverzoek drie volle maanden liggen. De SER vraagt zich af of de verschillende stakeholders in dit proces wel in voldoende mate de urgentie, de noodzakelijkheid en het belang van het tijdig voldoen aan de voorwaarden hebben onderkend.”

Daar staat begrip tegenover voor de vertraging in het CGOA, waarover goedkeurend gesteld wordt dat de regering uiteindelijk van het overeenstemmingsvereiste heeft afgeweken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Misschien is dit een eerste signaal dat langzamerhand instanties/personen zich gaan ontworstelen aan de corrupte dictators en dwars ingaan tegen aperte leugens van de corruptici wier drijfveer voor hun foute handelen angst is te worden ontmaskerd indien de boeken open gaan.
  Nummer 1 is de SER
  Is de RvA nummer twee?
  Ze kunnen de geschiedenis ingaan als degenen die de aanzet hebben gegeven om de corruptie op het eiland uit te bannen.
  Zet ‘m op!

 2. Het was te verwachten dat dit zou gaan gebeuren en je vraagt je dan ook af hoe men het toch voor elkaar heeft gekregen om zo’n voorstel op te sturen ? Dacht men nu werkelijk dat men in Nederland ligt te slapen en dat dit voorstel er wel even doorgesluisd zou kunnen worden ?
  Deze regering maakt het wel heel gemakkelijk voor Nederland om te bewijzen dat de CHE noodzakelijk is.

 3. Heldere adviezen van de SER. Lijkt me niet voor tweeerlei uitleg vatbaar. Ik zou zeggen Bende van Ruggenaath en Vakbonden verenig u. Laat zien dat u bij tjid en wijle toch beschikt over een helder verstand. Volg de SER is haar adviezen. Het is hard nodig.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -