Antilliaans Dagblad | Constancia krijgt hogere straf

Vijf jaar ontzet uit ministerschap | Antilliaans Dagblad

Willemstad – In hoger beroep is 21 maanden celstraf gevonnist tegen ex-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en huidig MFK-Statenlid, Jacinta Constancia (MFK) en haar toenmalige echtgenoot Anbertus Scoop.

Zij zijn veroordeeld voor oplichting van het Bureau Ziektenkostenvoorzieningen (BZV) met mondkapjes in de zogenoemde Dubnium-zaak. Deze straf is één maand hoger dan de veroordeling in eerste aanleg. ,,Het Hof is van oordeel dat zij BZV hebben opgelicht door in 2012 een offerte en een factuur voor de levering van ongeveer 40.000 mondkapjes bij BZV in te dienen, terwijl zij nooit van plan zijn geweest om deze mondkapjes aan BZV te leveren. BZV heeft als gevolg van de oplichting een bedrag van ruim 360.000 betaald. Het geld is vrijwel onmiddellijk weggesluisd naar en grotendeels terechtgekomen bij Scoop, waarna het uit het zicht van justitie is geraakt. Dit geld was gemeenschapsgeld”, zo legt het Hof van Justitie nader uit.

In het vonnis wordt geoordeeld dat de verdachten misbruik hebben gemaakt van de positie die Constancia indertijd als GMN-minister bekleedde, door bij BZV het vertrouwen te wekken dat het idee of besluit voor de aanschaf van de mondkapjes direct afkomstig was van de minister zelf.
Naast de celstraf heeft het Hof aan Constancia als bijkomende straf opgelegd de ontzetting van uit het recht om het ambt van minister te bekleden voor een periode van vijf jaar. ,,De verdachten en het openbaar ministerie hebben 14 dagen de tijd om beroep in cassatie bij de Hoge Raad in Nederland in te stellen”, zo maakt het Hof nog bekend.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Constancia krijgt hogere straf

 1. Kijk wat die doña nadie aan heeft.
  Teken van weinig smaak.

  Wat doet zij of heeft zij met maar salaris als parlamentaria gedaan ?
  Mal smaak hombre. Chapo

 2. @ Mariano
  Ik neem aan dat Van der Dijs mag gaan brommen als haar voor galg en rad opgevoede, tevens schande voor de mensheid, ex-partner Schotte vrij komt. Kan hopelijk dus nog wel even duren.

 3. Ondanks dat er vanwege deze zaak beslag is gelegd op haar Statensalaris houdt ze meer dan voldoende over om ruim van te leven, zie ik aan haar buikomvang.

  Maar waarom slaapt ze, aan haar kleren te zien, op natte kranten?

 4. Brian Mariano

  Veroordeeld worden en je straf daadwerkelijk uitzitten zijn op Curacao twee heel verschillende begrippen.

  Vraag het Cicely van der Dijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *