Antilliaans Dagblad | Uitleg salaris CMC-directie

Gilbert Martina Dito Garmers CMC | Jeu Olimpio

Willemstad – Het bestuur van het Curaçao Medical Center (CMC) Exploitatie en CMC Vastgoed en Beheer ontvangen salarissen ofwel vergoedingen van tussen de 20.000 en 35.000 gulden per maand.

Dat antwoordt de regering op vragen die in de Staten gesteld zijn over de suppletoire begroting 2020. De regering legt uit dat er twee vormen van arbeidsrelatie zijn, namelijk directeuren die in loondienst zijn van CMC Exploitatie (medisch directeur Ingemar Merkies en financieel directeur Karina Lombardi) en voor wat betreft CMC Vastgoed en Beheer (directeur Dito Garmers) waarvoor CMC alle sociale lasten moet betalen.

CMC Exploitatiedirecteur (ceo) Gilbert Martina heeft een Overeenkomst van Opdracht (OvO) met CMC Exploitatie en is zelf verantwoordelijk voor de betaling van alle sociale lasten. De OvO met Martina met HNO Transitie en Exploitatie is van rechtswege beëindigd per 30 november 2019.

In verband met het ontslag van voormalig CMCdirecteur Hans Kedzierski op 22 november 2019 heeft de raad van commissarissen (RvC) van CMC Exploitatie Martina gevraagd om langer aan te blijven totdat er een nieuwe directeur voor CMC is gevonden. Er is een overeenkomst van opdracht met Martina afgesloten voor de periode van 1 december 2019 tot en met 30 juni 2020, zo staat in het antwoord van de regering.

In een eerder artikel in deze krant is bekendgemaakt dat Gilbert Martina zich kandidaat heeft gesteld voor de vacante functie van algemeen directeur (ceo) bij CMC. De interim-ceo heeft zich ‘op verzoek’ als kandidaat beschikbaar gesteld. Tegenover het Antilliaans Dagblad benadrukt Martina dat hij niet gesolliciteerd heeft op de functie, maar dat hij ‘op basis van verzoeken van interne en externe stakeholders van CMC bereid is om maximaal drie tot vier jaar langer te blijven’. Dat is ook meegedeeld aan het ‘executive search bureau’ dat is belast met de zoektocht naar een nieuwe ceo.

Martina in april dit jaar: ,,Mij is gevraagd langer te blijven en mij als kandidaat-ceo beschikbaar te stellen.” Na wat wikken en wegen en beraad met het thuisfront heeft de huidige interim-ceo van CMC ingestemd om maximaal drie tot vier jaar het ziekenhuis te leiden.

,,Het is uiteindelijk aan de raad van commissarissen van CMC Exploitatie om een keuze te maken voor de beste kandidaat op basis van het advies van het executive search bureau”, zegt Martina die ondertussen het ziekenhuis blijft leiden.

De regering verduidelijkt ook nog het volgende: De directeur van CMC Vastgoed en Beheer is Dito Garmers, de RvC-leden zijn Anthony Richardson en Ivan de Windt. Het bestuur van CMC Exploitatie wordt gevormd door Ingemar Merkies (medisch directeur), Karina Lombardi (financieel directeur) en Gilbert Martina (interim-algemeen directeur). De RvC-leden zijn de Anthony Richardson, Eric Wanga en lvan de Windt.

Ivan de Windt (foto)

CMC Vastgoed en Beheer is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en CMC Exploitatie is verantwoordelijk voor de ziekenhuiszorg aan patiënten, hiervoor ontvangt CMC Exploitatie een zorgbudget van SVB voor 85-90 procent van de patiënten en de overige inkomsten zijn van de lokale particuliere verzekeraars op Curaçao, van SVZ (Sint Maarten), van RCN (Zorgkantoor Bonaire) en van AZV (Aruba).

Bron: Antilliaans Dagblad van 4 augustus 2020

16 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Uitleg salaris CMC-directie

 1. Niet te geloven zeg.
  Ze blijven aan het uitleggen. Wat een hufters zeg.

 2. ….”Tenzij je een racist bent en denkt dat je wit moet zijn om een Nederlander te zijn”…..

  Nergens in de comments heb ik dat kunnen lezen btw., helo me als ik iets over het hoofd heb gezien.

  Nederlanders? Op Curaçao merk ik dat de meeste politieke staatsNV touwtjes in handen van inheemse/ Afro Curaçaose Nederlanders zitten.

  Wat ik ook merk is dat er geen een lekker loopt, ze lopen eigenlijk helemaal niet lekker.

  Daar kan en wordt en moet trouwens wel wat over gezegd worden….
  Dat heet geen oncomfortabele feiten noemen.
  Dat alles wat hier door autochtone Curaçaoenaars bestuurd wordt in de politiek, niet echt lekker loopt organisatorisch, nog qua doeltreffendheid nog qua integriteit,

  Zie HNO, BZV, SVB, ALM, INSEL AIR, WITGELE KRUIS, GIRO, PSB, CBCS, AIR ALM, ACU, ….Aqualectra, de Ministeries, UTS….

  Dus ja soms zijn feiten niet alleen oncomfortabel, maar ook racistisch.

  Het feit zegt nl sratistisch ook dat alle publieke diensten die door Afro Curaçaoenaars worden bestuurd niet bepaald de hoofdsprijs verdienen als het om goed en integer bestuur gaat.

  Racistisch, maar wel feitelijk!
  Pijnlijk feitelijk.

  Aan de andere kant mag wel weer gezegd worden dat de Zwarte mens fysiek veel sterker en beter is dan blanke mensen in sporten / zingen/ entertainment dans, zie sporten als hardlopen (Jurandy) , tennis, sprinten, voetbal en baseball ( zie verschillende toppers van Curaçao)

  Ook racistisch, maar omdat het positief racistisch neemt men hier geen aanstoot aan.

  Zo heeft elk ras zijn positieve kanten.
  Misschien zijn Europese en oost Aziatische mensen beter in organiseren en plannen en besturen.

  Ze zijn dan misschien niet zo serk en krachtig in hun spiermassa, maar organisatorischer misschien wat krachtiger in hen hersenspier..

 3. Gargar Primo

  Jullie zijn een stelletje flikkers we zijn allemaal Nederlanders ongeacht je huidskleur. Tenzij je een racist bent en denkt dat je wit moet zijn om een Nederlander te zijn. Steek je krant en je bij elkaar gegraaide bezittingen in je reet. Terug naar 3 hoog achter . Vuile vuile klootzakken.

  Ik weet dat je dit niet durft te plaatsen je bent te bang.

  Ik zou deze post niet moeten toelaten. Aangezien de dommigheid er vanaf straalt laat ik de post toch door. Exact posts en gedachten als deze is de reden dat je jezelf buiten de maatschappij zet. En dat heeft niets met kleur te maken. Alhoewel?

  De volgende post met zoveel ongefundeerde bagger wordt niet meer geplaatst.
  Comprendre?

  Commentpolis

 4. Tico Martina

  Het artikel drie keer gelezen. Het kan dat dit een ingekorte versie is, maar ik zie geen enkele uitleg hier. Wel zie ik dat Martina alvast heeft aangegeven dat hij gewoon op de plek blijft zitten. Want in de echte wereld zou hij nergens aangenomen worden.

 5. Curacao revisited

  “Of hij Ziekenhuis ervaring heeft?
  Die doet hij nu toch op!”
  wat kan er inderdaad moeilijk zijn aan het aansturen van een ziekenhuis

 6. …..Waarom wordt er geen vacature geplaatst? Waarom vraag je een onervaren interim CEO om nog 3 tot 4 jaar te blijven terwijl er mogelijk veel bekwamere kandidaten beschikbaar zijn?…..

  Gilbert Martina is héél bekwaam;
  Voldoet aan 3 kardinale criteria
  A.Juiste Nationaliteit
  B. Juiste Genetische/ Familaire banden
  C. Juiste politieke banden.

  Of hij Ziekenhuis ervaring heeft?
  Die doet hij nu toch op!

  Welke instelling die lokaal gestuurd wordt / werd vaart/ voer er wel bij?
  Ennia? GIro, SVB, KPMG, CBCS, BZV, ALM, INSEL, FISHFARM, CUROIL?, BPT, HNO, SEHOS, AQUALECTRA,

  Welke entiteit wordt nu door een Nederlander gestuurd?

  OM, RST, CFT en CBCS…..blijkbaar kunnen we het nog niet zo goed, maar eisen we als salaris wel de hoofdprijs..

 7. Zoals CTEX, Insel zal dit ook wel weer failliet gaan en mag het volk ervoor betalen en zal er weer een nieuwe management NV worden opgericht.

  Creatief boekhouden en stelen. Gewoon een BV oprichten en wat geld bij elkaar sprokkelen omdaarna met torenhoge directie salarissen de bende laten klappen. Werkt heel goed toch Anthony de Lima? Andre Delger?

 8. Er verandert toch niets

  Ook ik maak me weer schuldig door te reageren terwijl de reactie bij voorbaat al vaststaat.. Deze praktijken vinden al vele jaren plaats in diverse sectoren. Komen periodiek ter sprake en de verbazing, verwondering en schande verdamp weer snel en gaan we weer over tot het “oude” normaal.
  De vijver droogt niet op dus kan men eeuwig uit blijven vissen.
  Arme bevolking.

 9. Abraham Mossel

  Moest een jaar geleden een afspraak maken. De dame achter de pc had meer dan een half uur nodig om een afspraak te maken, toen ze ff aan haar buurvrouw vroeg of ze de afspraak goed had ingevuld werd het afgekeurd en diegene die de afspraak toen ging maken deed er maar liefst een uur over,???. Maak tegenwoordig zelf rechtstreeks mijn afspraak bij de desbetreffende arts. en is geen probleem.

 10. De meerderheid heeft geen enkele achtergrond in de medische wereld en is al bekend wegens mismanagement en fraude. En dat moet een ziekenhuis leiden? Maar wel weer dikke salarissen!

 11. Neem een echte directeur, met echte visionaire inzichten en ziekenhuisorganisatie kennis.

  Het zijn dit soort onkundige types als G. Martina met in en in corrupte familiepartijbanden die dit eiland naar niveau Zimbabwe doen kelderen.
  En er ook nog 35K voor betaald krijgen.

  We zijn echt niet goed wijs op dit eiland als we verbaasd zijn dat het zo gigantisch mis gaat met alles.

 12. Hoezo interim 3 a 4 jaar? Snapt men wel wat het woord interim betekend? Plaats een vacature, die is zo gevuld want zelfs voor Europese maatstaven is 20 tot 35 mil per maand een bijzonder hoog bedrag.

 13. Ook dat nog

  Gloednieuw bebouw, met daarin dezelfde oude moraal/capaciteiten en volledige apathie bij het personeel.
  Lekker nummertjes blijven trekken, en vervolgens deze idioten schandelijk overbetalen…
  Wederom goed bezig

 14. Just Saying

  @CR: helemaal eens. Waarom wordt er geen vacature geplaatst? Waarom vraag je een onervaren interim CEO om nog 3 tot 4 jaar te blijven terwijl er mogelijk veel bekwamere kandidaten beschikbaar zijn? Hoe kun je dit rechtvaardigen?

 15. Curacao revisited

  20-35k voor mensen zonder enige ziekenhuis ervaring is absurd.

  En Martina heeft de baan gewoon gekregen net zoals sluis de baan heeft gekregen. Ieder normaal bedrijf zou een vacature plaatsen en de kandidaat met de juiste werkervaring. Een chemisch ingenieur met track record fish farm en ennia zou nooit gekozen worden

 16. Aan Ivan de Windt, die net als Ralph Palm meer met goedkope vrouwen in de weer is dan met werken, hangt al sinds zijn PWC tijd de stinkende geur van corruptie (Bonaire Fish Farm, samen met zijn criminele vriendje Eric Garcia!).

  Karina Lombardi (ex KPMG) is net als Elvis Thode (die zowel bij KPMG als RBC moest vertrekken vanwege sexuele relaties met collega’s) een groot leeghoofd.

  Krijg sterk de indruk dat lieden als Lombardi en Thode worden aangetrokken wegens hun gebrek aan capaciteiten, zodat het grote gegraai er gewoon door kan gaan.

  Tip voor de volgende directie vacature: Stephen ‘Capone’ Capella.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *