Antilliaans Dagblad | ‘Nieuws media in NL beperkt’

Communicatie-afdeling stuurt brief aan Nederlandse media

Willemstad – Dienst Communicatie & Voorlichting (C&V) van het ministerie van Algemene Zaken heeft een brief gestuurd naar ‘Nederlandse media’ die nieuws op Curaçao verslaan om ‘inzicht en kennis’ over de Curaçaose situatie te bevorderen.

C&V kaart aan dat Curaçao ‘door de ontwikkelingen en ernstige sociaaleconomische gevolgen van het coronavirus en de intense discussies die dit met zich meebrengt over de samenwerking met Nederland, regelmatig in het nieuws is in Nederland’ en dat Nederlandse media niet altijd over actuele informatie van Curaçaose zijde beschikt.

Dit is begrijpelijk stelt C&V: het aantal correspondenten is beperkt en de actieve nieuwsvoorziening door de Curaçaose overheid strekt zich tot nu toe slechts beperkt uit tot media in Nederland. C&V stelt voor om bij de nieuwsredactie een contactpersoon te hebben die zij van ‘actuele informatie over de ontwikkelingen op Curaçao’ kunnen voorzien ‘en ook ondersteunen bij de nieuwsgaring en contacten met Curaçaose bewindslieden’.

C&V heeft hiervoor een WhatsApp-groep voor de Nederlandse pers opgezet. Hiermee wil de communicatieafdeling van de overheid – zo stelt C&V – ‘bevorderen dat er inzicht en kennis ontstaat over de Curaçaose situatie, die bijdraagt aan kritische en feitelijk correcte berichtgeving over zowel deNederlandse als de Curaçaose invalshoek bij ontwikkelingen’.

,,Wij steken hierbij de hand in eigen boezem en realiseren ons dat niet alleen de duizenden kilometers tussen de landen in het Koninkrijk, maar ook onze nationale taal die over het algemeen door ons wordt gebruikt in persuitingen (het Papiaments), zorgt voor een groot gat in feitelijke kennis over ontwikkelingen en gebeurtenissen op Curaçao. Om dat gat te overbruggen, en daardoor bij te dragen aan officiële nieuwsgaring, komen wij met aanpassingen in onze nieuwsvoorziening, om de Nederlandse media beter van dienst te kunnen zijn”, aldus C&V.

De brief dateert van 30 juli 2020.

Bron: Antilliaans Dagblad van 1 augustus 2020

5 Reacties op “Antilliaans Dagblad | ‘Nieuws media in NL beperkt’

 1. Dienst C&V.. Waar het diensthoofd Maharo Isenia is.. Loopjongen van PIN!

  Die wil graag zijn informatie delen.

  Corruptie op Curacao? Bestaat niet.

 2. Wat denkt C&V……………..dat burgers geen contacten hebben met de NL pers en NL volksvertegenwoordigers ?

  Denkt men werkelijk dat er geen directe contacten zijn en dat informatie niet wordt doorgespeeld ? En dan heb ik het dus over informatie die niet zo gekleurd is als de informatie die de regering naar buiten brengt.

  Wanneer men dat denkt dan zijn ze nog dommer dan dat ik al dacht dat ze waren.

 3. Je kunt dit artikel ook lezen als een poging van onze overheid om invloed uit te oefenen op de Nederlandse pers en daar het Papiaments voor te misbruiken.
  Onze overheid zal dan wel bepalen welke artikelen/persconferenties etc zullen worden verduidelijkt

 4. We staan als Curaçao anders vaak genoeg met verkeerde informatie in de media.
  Zie onder een stukje uit RTL nieuws. “Dagen massale plunderingen”.
  Zo heb ik het niet ervaren.

  “Nederlandse militairen gaan de politie van Curaçao helpen met het handhaven van de openbare orde. Daar had Curaçao om gevraagd nu er al dagen massale plunderingen en brandstichtingen plaatsvinden op het eiland.”

 5. Grootheidswaanzin? Nederland heeft tientallen gemeente’s welke stuk voor stuk een fors stuk groter zijn dan het dorpje op deze rots. De nederlandse pers kan haar tijd waarschijnlijk wel beter besteden dan aan ons dorpsnieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *