32 C
Willemstad
• zaterdag 22 juni 2024

Extra | Journaal 21 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 19, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | PS: Snel milieuclaim tegen Shell

HomeMediaAntilliaans Dagblad | PS: Snel milieuclaim tegen Shell
Ben Whiteman: stuiten verjaringstermijnen | Persbureau Curacao

Willemstad – Pueblo Soberano (PS) heeft premier Eugene Rhuggenaath eraan herinnerd dat de mogelijkheid van een claim van Curaçao tegen Shell dreigt te verjaren. Voor 7 september moet de regering dit met een stuitingsbrief voorkomen, schrijft politiek leider Ben Whiteman.

De claim gaat over de omvangrijke schade aan het milieu die Shell heeft achtergelaten toen het bedrijf in 1985 van Curaçao vertrok en de raffinaderij en bijbehorende bedrijven en terreinen overdeed aan de Curaçaose regering.

PS noemt onder andere Emmastad, Matancia, Biesheuvel, Caracasbaai, Montaña en Bullenbaai als vervuilde plekken. Uiteraard behoort ook het Schottegat, waar de raffinaderij staat, daar ook bij en ook moet worden gedacht aan de schade die de gezondheid van inwoners van de wijken onder de rook van de raffinaderij heeft opgelopen.

Whiteman heeft zelf als premier een stuitingsbrief gestuurd in september 2015. Shell heeft de ontvangst daarvan bevestigd. Dit moet elke vijf jaar gebeuren, schrijft hij, om nog schadevergoeding te kunnen eisen. Dat zal dus komende maand zijn. Hoewel Shell bij het vertrek heeft bedongen niet aansprakelijk te zijn voor wat is achtergelaten, zegt de PS-leider dat gerenommeerde advocaten in de Verenigde Staten successen hebben geboekt met zaken tegen giganten als Shell en Chevron.

Hij beveelt Rhuggenaath en het kabinet aan gebruik te maken van deze advocaten met ervaring in vergelijkbare zaken. Hij heeft berekend dat Curaçao 2,5 miljard dollar van Shell kan claimen, 4,2 miljard gulden.

Naast het sturen van de stuitingsbrief vindt Whiteman dat de regering ook snel aanstalten moet maken met het starten van een claimprocedure tegen Shell.

Bron: Antilliaans Dagblad van 21 augustus 2020

10 reacties

 1. Kunnen we ook claims indienen tegen de fraude en corruptie van de PS?

  Wat Dislect zegt. Een claim heeft weinig kans. Shell wou het opruimen maar Curacao koos erzelf voor om het zo te houden en om nog 35 jaar het eiland te laten vervuilen. Eiland heeft de PdvsA nooit aangesproken op de vervuiling.
  Het enige wat men kan doen is de eigen politici die de deal maakte en zichzelf er rijk van maakte en de PdvsA aan te klagen

 2. Er zijn twee dingen die een claim bemoeilijken
  De waiver dat er geen claims tegen Shell komen.
  Dat er 35 jaar door is gewerkt op de zelfde manier is door gewerkt zonder dat er aanvullende milieu maatregelen te nemen.

  De basis van de claim zou kunnen zijn dat de prijs die voor de raffinaderij betaald is (1gulden) veel te hoog was. Dat de waarde van de raffinaderij niet meer was dan naf -10 000 000,- juist door de vervulling die opgeruimd moest worden.

  Maar die vlieger gaat niet meer op als je zelf 30 jaar op gelijke voet door gaat.

  Je zou kunnen verzoeken om hulp en misschien dat het gegeven gaat worden. Maar eisen en processen die gaan alleen de bevriende advocatuur geen wind eieren leggen.
  Het is belangrijk om aan te geven wat je met de roestbak wil: doorgaan, dus geen hulp in ontmanteling en schoonmaak, en zeker geen “compensatie” geld dat alleen in de bekende zakken zal verdwijnen.
  Of ontmantelen: met de mogelijkheid dat er hulp geboden gaat worden door shell en Nederland, niet dat daar recht op is. Maar voor het belang van de bewoners.

 3. “PS: Snel milieuclaim tegen Shell.” Pueblo Soberano zat toch 4 jaar in de regering? Sterker nog ze hadden toch Werner Wiels zijn zakken laten vullen via het MDPT ? Waar is Werner Wiels nu? Daar horen wij niets meer van ‘Chunky’ de Lannoy moest weer vanaf nul beginnen en opnieuw miljoenen tegen aan gooien.

  Marveliene Wiels heeft voor een stage van 6 maanden nog 66.000 NAF gekregen, is et nog een stageverslag waar we iets aan hebben?

  Elk fatsoenlijk mens zou denken dat Ben Whiteman schaamte zou hebben om zich in het openbaar te vertonen laat staan om anderen de maat te nemen.

  Het zijn net drugsjunkies ze beroven jou en een paar tellen later doen ze alsof niets gebeurd is.

 4. @Trui:

  “Nu tientallen jaren later de raffinaderij geen bestaandsrecht meer heeft moet Shell alsnog betalen?”

  Gobierno & Sons B.V. hebben zakgeld nodig, for personal expenditures. Simple as that. Het zijn en blijven choosing beggars.

 5. De al jaren vol gevreten Walrus Whiteman komt ook effe uit zijn doodskist kruipen. met een eis die al tig jaren niet van pas meer is. Van de Shell krijgt men geen een cent. het word steeds gekker met deze zo genaamde regering leiders. een koei uit de sloot halen die al 40 jaar dood en begraven is, is dit weer een bedachte verkiezings stund Hu Ha Haaaaaa.

 6. Ongelooflijk, Shell heeft destijds aangeboden de raffinaderij af te breken en inclusief de grond schoon op te leveren, maar dar wilde de door Terror Cova gestuurde politiek niet en koos voor overname om niet.

  Nu tientallen jaren later de raffinaderij geen bestaandsrecht meer heeft moet Shell alsnog betalen?

  De racismekaart wordt weer getrokken door de niet door enige intelligentie en nog minder door enige integriteit geremde Curacaoenaar.

 7. Misschien kan PS, cs, zich eindelijk druk maken over de criminaliteit die volstrekt uit de hand begint te lopen.
  118 misdaden in één week over het hele eiland!
  Waar blijft de overheid-lees- Girigorie. De politie, onderbezet, heeft de handen vol.
  Komop nu. Dit loopt volstrekt uit de hand met de oplopende armoede!

 8. Kan iemand een claim indienen tegen de ps vanwege Curacao huis, reisjes China mbt isla en tal van andere zaken?

  Zou ook mooi zijn dat in tijden van voedselbank die dikzak whiteman op dieet gaat. Vraatzucht is net zoals heroïne gewoon een verslaving en niet iets om trots op te zijn

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties