27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Antilliaans Dagblad | MAN volhardt in standpunt

‘Geen politiek commitment ministerraad voor Rijkswet CHE’ | Persbureau Curacao

Willemstad – MAN-leider Steven Martina erkent dat de twee coalitiepartners er verschillend over denken, maar benadrukt dat wat voor hem en MAN geldt, is dat de Raad van Ministers van Curaçao (RvM) één lijn trekt en tegen de huidige door Nederland voorgestelde Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit (CHE) is.

,,Dit standpunt is onveranderd”, zegt Martina, ook na het bezoek vorige week van staatssecretaris Raymond Knops en na het persoonlijke onderhoud dat hij had met de Nederlandse bewindsman. ,,Curaçao kan niet de gevraagde politieke commitment afgeven voor wat er nu aan CHE-voorstel op tafel ligt”, volhardt de minister en tevens vicepremier.

Hij weet zich gesterkt door de stellingnames van de drie parlementen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten, maar ook door het advies van de Raad van Advies (RvA) van Curaçao alsmede opinies van professor Frank Kunneman en staatsrechtjurist Arjen van Rijn.

Ten aanzien van PAR en MAN, waarvan PAR aangeeft niet bij voorbaat een consensusrijkswet af te wijzen terwijl MAN niet van een rijkswet wil horen en zelfs van de bestaande rijkswetten af wil, zegt Martina dat het klopt dat elke regeringspartij een eigen standpunt heeft. ,,Er is zeer veel druk”, erkent hij.

,,Maar wat telt is de positie van de RvM en de gevoelens van het parlement geuit in een motie.” Volgens hem gaat er vrijdag bij de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag dan ook niets gebeuren. ,,Staatssecretaris Knops zal binnen de RMR moeten aangeven ‘Wat nu?’.

Wat ons betreft blijven de communicatiekanalen open over de vraag ‘Hoe verder?’. Wij staan altijd open voor een oplossing.” Op de vraag welke oplossing, welk alternatief hij en zijn partij hebben voor de binnenkort dreigende liquiditeitstekorten van Curaçao geeft de partijleider geen direct antwoord. De landskas is al vanaf volgende maand, oktober, leeg. En er zijn honderden miljoenen nodig om deze tot de jaarwisseling te vullen.

,,Het alternatief is niet slechts aan de partij MAN en mijn persoon. Het alternatief is aan de RvM. De ministerraad is zich aan het beraden over alternatieven die ik helaas niet, of nog niet, kan melden.” Martina’s ‘aanbeveling’ is om twee separate trajecten te bewandelen: enerzijds de benodigde Nederlandse liquiditeitssteun en anderzijds de hervormingen.

,,Dat is volgens ons redelijk. Immers, de benodigde liquiditeitssteun is niet als gevolg van wanbeleid, maar als gevolg van de sociaaleconomische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.”

In verband met de ‘opening’ die premier Eugene Rhuggenaath (PAR) vorige week had bespeurd, zegt Martina dat Knops inderdaad eerst de houding had van ‘tekenen bij het kruisje’ maar nu meer begrip lijkt te tonen. Echter, instemming met de Rijkswet CHE vrijdag ‘zal niet gebeuren’.

,,Knops zal de RMR moeten berichten dat hij geen resultaat heeft bereikt.” Het had Curaçaos voorkeur gehad om de Raad van State (RvS) vóóraf te horen, gezien de grote impact van CHE op het autonome bestuur. Bij een eventuele Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB), die dreigt bij het uitblijven van een akkoord omdat Nederland moet ingrijpen, zijn er volgens de partijleider van MAN ‘alleen maar verliezers’.

,,Wij, maar ook Nederland.” Martina wijst erop dat bij een AMvRB ook advies van de RvS vereist is. ,,Wij denken dat de RvS niet zal instemmen met de koppeling van de liquiditeitssteun aan de Nederlandse voorwaarden ten aanzien van de hervormingen door middel van de rijkswet.”

De RvS zal volgens hem ook rekening houden met het advies van de RvA. Het proces is van Nederlandse zijde ‘niet correct verlopen’ en is qua inhoud ‘disproportioneel’, aldus Martina.

Bron: Antilliaans Dagblad van 9 september 2020

Artikel delen

17 reacties

 1. Het blijft te gek voor woorden dat de zaak tegen Martina is geseponeerd, ondanks dat hij een strafbaar feit heeft begaan!
  Wat een zootje zeg!!

 2. …..,Dat is volgens ons redelijk. Immers, de benodigde liquiditeitssteun is niet als gevolg van wanbeleid, maar als gevolg van de sociaaleconomische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.”….
  ….

  Ha ha ha…Steven Martina, leuk geprobeerd.
  We zijn niet allemaal zo dom als het stemvee dat profiteurs als jij in het zadel helpt.

  MAN, geeft voor de verandering eens niet NL de schuld maar COVID,

  De schuld ligt bij hetdecennia lang roven door MAN bestuurders, (lees WAN bestuur).

 3. ,,Dat is volgens ons redelijk. Immers, de benodigde liquiditeitssteun is niet als gevolg van wanbeleid, maar als gevolg van de sociaaleconomische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.”

  Ha ha ha wat een grapjas.

  Als we het wanbeleid van de MAN in de regering gaan opsommen dan zijn we nog morgen bezig!

 4. Het is bijzonder ongewoon in deze tijd iemand in een gesprek met doktor aan te spreken.
  Als je een beetje beschaving hebt dan moet je dat niet willen. Het is niet meer van deze tijd, dus je mag je gevoeglijk afvragen wat deze kwal bezield.
  Het OM had er btr aan gedaan hem te vervolgen.

 5. @Ericlapas
  Misschien is hij volgens jouw als minister niet gepromoveerd, maar Steven heeft tenslotte wel een doctorstitel, dus zo vreemd is het niet dat hij zo wordt aangesproken.

  Echter, zijn bewering dat de financieel/ economische crisis (en niet te vergeten de zichtbare armoede) waarin Curaçao zich op dit moment bevindt voornamelijk door Covid is veroorzaakt is bijna lachwekkend en een flagrante leugen. Om dan halsstarrig en tegen beter weten in “nee” te blijven zeggen tegen de NL’se voorwaarden en CHE vind ik overigens zeer teleurstellend en bijna crimineel.

 6. Het valt op dat als Steven Martina het woord voert op Direct Radio dat hij altijd door Gilbert Sparen met dokter wordt aangesproken. Voordat ik Gilbert Sparen achterlijk noemt eerst dit.

  Wij zagen dit in de pre Chavez periode ook, verslaggevers noemden politici doctor of licenciado het was niet uit beleefdheid maar meer om de massa te scheiden van die politici.

  Het is een vorm van minachting en een vorm van onderdrukking van de grote massa, een vorm van het scheiden van het klootjes volk en de bourgeoisie.

  Nou is Gilbert Sparen één van de slechtsten onder de slechtsten, de man geeft de interviewden zelf het antwoord en stelt vragen die met ja en nee beantwoord kunnen worden. De man mist de basis journalistieke vragen stellen en helaas gezien zijn leeftijd zal hij het nooit meer leren.

  Hij kondigt Steven Martina met dokter aan, Steven Martina is niet gepromoveerd als minister van economische zaken, Martina met dokter aanspreken in zijn rol van minister wekt de indruk dat Martina weet wat hij mee bezig is.

 7. ,,Dat is volgens ons redelijk. Immers, de benodigde liquiditeitssteun is niet als gevolg van wanbeleid, maar als gevolg van de sociaaleconomische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.”
  En in deze misvatting zit meteen de, opzettelijk aangebrachte, fout.
  Het is geen corona steun ook zonder corona was het eiland in deze situatie gekomen. Door corona is het proces versneld. En dat is alles.
  De crisis is wel het gevolg van wanbeleid en corona is gebruikt als zondebok. Het is ook niet dat hij dat zelf niet weet het gaat er om hoe veel mensen dat je kan overtuigen. En dat gaat gemakkelijk met oplopende werkeloosheid en ja knikkende overbetaalde consultant’s, moraalridder’s en rechtsgeleerde aan je kant. En samen je punt moet maken bij de producten van de Curaçaose educatie die of hun baan zijn kwijtgeraakt door de malaise in de tourisme sector of inkomen hebben moeten inleveren door Nederlandse druk.

 8. “MAN-leider Steven Martina erkent dat de twee coalitiepartners er verschillend over denken, maar benadrukt dat wat voor hem en MAN geldt, is dat de Raad van Ministers van Curaçao (RvM) één lijn trekt en tegen de huidige door Nederland voorgestelde Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit (CHE) is.”

  Overduidelijk dat alle politieke partijen op Korsow als de dood zijn voor toezicht op hun corrupt en nepotistisch apparaat. Ze zitten immers allemaal in hetzelfde zinkend bootje.

  Hun neus bloedt terwijl de grootste economische pilaren van het eiland verdwijnen en er sprake is van widespread poverty van onbekende proporties.

  A start for a better future is aangeboden ( CHE ) maar hun bling, privilege en verantwoordelijkheden dragen is teveel gevraagd. They’d rather see the island go to hell dan voldoen aan hun taak als regering.

 9. ,,Curaçao kan niet de gevraagde politieke commitment afgeven voor wat er nu aan CHE-voorstel op tafel ligt”
  Het woord “kan” is ongelukkig gekozen hierin. “Wil” is eerder van toepassing.
  Uit dit verhaal spreekt de gedachte dat Nederland o zo graag de financiele problemen van Curacao zou willen oplossen, maar dat Nederland zichzelf hierbij in de vingers snijdt door een blokkade op te werpen die het Curacao onmogelijk maakt aan die Nederlandse wens te voldoen.
  Er lijkt mij de uitdrukking “Hans, schraap me de wortel of ik vreet hem zo op” van toepassing.

 10. Martina zou je toch wat intelligenter hebben mogen inschatten, met z’n 2 titels.
  Al met al Raymond Knops hoeft niets, de tweede kamer is duidelijk geweest er blijft slechts ‘humanitarian’ help over.
  Einde verhaal dus.

 11. De RvS, wel is waar zwaarwegend, is en blijft een advies club. De 2e kamer heeft het laatste woord. Als je daar de koppen telt weet je hoe het afloopt als er gesleuteld wordt aan de CHE.
  Laat de MAN Curaçao maar opblazen. Nadat door buitenstaanders het puin is opgeruimd zal de bevolking de MAN dankbaar zijn dat ze ons eiland hebben opgeblazen.
  Eindelijk krijgen we dan een toekomst. In de tussentijd blijft Nederland zorgen dat we niet verhongeren zoals nu ook al gebeurt omdat we zelfs dat niet kunnen.
  Nogmaals, hou je poot stijf. Doormodderen zoals jullie nu doen helpt de inwoners nooit vooruit. .

 12. In november zullen er enkele prive vluchten uit Curacao vertrekken met daarin de overheidbende en hun familieleden. Alles van waarde zal meegenomen worden. De bevolking zal met een rammelende maag achterblijven in de rokende puinhopen. Tja maar het was het zeer waard. Want door op de PIN, MAN en PAR te stemmen hebben we de maffia buiten de deur gehouden. Goed gedaan jongens

 13. ,,Staatssecretaris Knops zal binnen de RMR moeten aangeven ‘Wat nu?’.
  ,,Knops zal de RMR moeten berichten dat hij geen resultaat heeft bereikt.”
  Nederland heeft een aanbod gedaan, als Curacao het afslaat dan is dat een een Curacaos probleem, niet dat van Nederland of Knops.

  ,,Dat is volgens ons redelijk. Immers, de benodigde liquiditeitssteun is niet als gevolg van wanbeleid, maar als gevolg van de sociaaleconomische crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie.”
  Zelfverrijking, corruptie, ondeskundigheid, geen belastinginning, teveel ambtenaren: veroorzaakt door Covid-19?

  Op de vraag welke oplossing, welk alternatief hij en zijn partij hebben voor de binnenkort dreigende liquiditeitstekorten van Curaçao geeft de partijleider geen direct antwoord.
  Goed probleemoplossend vermogen van deze politicus!

  Leugens vertellen, halve waarheden en weglopen voor verantwoordelijkheid, het niveau van een ……..
  En dit alles helpt Curacao vooruit!

 14. MAN heeft geen behoefte aan pottekijkers.

  En zeker geen behoefte aan entiteiten die hun autonomie aantast om naar goeddunken te graaien en snaaien van de burgers,

  Burgers die de MAN zoet houdt met kraaltjes en spiegeltjes.

  Man de partij, die ons de GEUS gaf, UTS, DOW SELIKOR vol met vriendjes bussen vol Lastens, de dochter van Gijsbertha , Gilbert Martina bij ENNIA, RDK, HNO, de partij die de SHELL heeft weggejaagd met belasting verhogingen..

  MAN, de partij van de familienepotisten, net als elke andere partij overigens

 15. Als ik dit lees krijg ik het gevoel dat ik in een ander universum leef dan Martina. Nagenoeg iedere stelling standpunt van Martina, 180 graden oneens.

 16. Hij begrijpt het nog niet helemaal. Het is aanbod – ja of nee. Een nee is gezien de stand van zaken in Nederland met coronacrisis en alle problemen daaromheen ook prima. Langzaam daalt in wat het betekent om zelfstandig te zijn: niet langer bij je ouders je hand ophouden maar zelf zaken regelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -