32 C
Willemstad
• zaterdag 18 september 2021 16:24

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | Deal inzake APC-Giro afgeketst

Nederland koppelt ook lening Curaçao voor Giroproblematiek aan CHE-akkoord | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een deal met de nieuwe APC Bank (Algemeen Pensioenfonds Curaçao) over de overname van een groot deel van de in problemen verkerende Girobank is afgeketst. Depositohouders kunnen daarmee nog steeds niet beschikken over hun geld bij Giro.

Alles wijst erop dat Nederland een lening in verband met een oplossing van de Giroproblematiek koppelt aan instemming door de PAR/MAN-regering van Curaçao met de voorwaarden verbonden aan de derde tranche liquiditeitssteun, zijnde de Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit (CHE).

Volgens het zogeheten Uitgangspuntendocument, opgesteld na de onderhandelingen van februari dit jaar, zou APC 182 miljoen gulden betalen voor het presterende deel van leningenportefeuille van Giro (zijnde 70 procent van de nominale waarde per 31 januari 2020). De tot nu toe gedupeerde depositohouders zouden daarmee weer toegang krijgen over het grootste deel van hun tegoeden.

- Advertentie -

Dit was naar de mening van de Centrale Bank CBCS in het belang van de gezamenlijke crediteuren, waaronder APC, en zou vooral ook bijdragen aan het voorkomen van verder verlies van vertrouwen en onrust.

Waarde Giro gedaald

Alles leek in kannen en kruiken. Shaffie Whiby, directeur van APC Bank, werd zelfs op verzoek van APC als gemachtigde aangesteld bij Giro. Echter, APC stelt nu dat mede door de Covid- 19-crisis de waarde van Giro flink is gedaald; medio juli liet het pensioenfonds weten maximaal nog 66,6 miljoen (40 procent van de bijgestelde nominale waarde van 166 miljoen) te willen neertellen. Door het veel lagere bod zou het Land veel méér moeten bijdragen aan de oplossing van de Girobankkwestie.

Op grond daarvan hebben zowel de regering, met de handtekening van Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) eronder, als de CBCS laten weten ‘per direct’ de onderhandelingen met APC te stoppen. Namens de CBCS is getekend door de kersverse president Richard Doornbosch en door financieel-economisch directeur José Jardim. APC geldt nu nog als een van de vele schuldeisers. CBCS liet weten ‘andere opties te bestuderen’.

Informatie waarover deze krant beschikt, geeft aan dat een van de weinige opties een lening van Nederland is. Deze lening zou bovenop de liquiditeitssteun komen die het Land Curaçao vraagt en nodig heeft in verband met de coronacrisis.

- Advertisement -

Nederland heeft laten weten dat ook hiervoor de voorwaarden, met betrekking tot instemming door Curaçao met het CHE-aanbod, van toepassing zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad van 11 september 2020

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. Waarom zou je als APC een zinkend en leeggeroofd schip willen overnemen?

  OM moet gewoon snel de betrokkenen van het Giro fiasco vervolgen!

 2. Steeds duidelijker waarom directeur van Traa. CBCS eind verleden jaar het veld moest ruimen nadat hij adviseerde dat het verstandig was om als land 450 miljoen te lenen bij Nederland om zo de Giro de Post spaarbank en het debacle bij het APC Uit de problemen te halen waardoor ook weer het APC zijn openstaande leningen kon terug vorderen. APC zijnde het pensioenfonds van duizenden ambtenaren. Maar nee zowel de regering als de beide interim directeuren bij de CBCS zagen dat niet zitten.Stel je voor dat alle fouten naar buiten zouden komen dan stonden ze als fraudeur op het podium en aan de schandpaal. Dan liever het pensioenfonds het risico laten lopen .de pensioenen van de politici loopt via het departement van financiën en niet via het APC dus hun pensioen loopt geen gevaar.

 3. Een PENSIOENFONDS APC moet de restanten van een bank “Giro-bank” overnemen nadat zij al de restanten een andere bank ” PSB v/h PostSpaarBank” in haar gelederen heeft opgenomen.
  Een PENSIOENFONDS dat ook gaat bankieren! Mij is het financiële voordeel voor de bevolking niet duidelijk. Verliezen blijven verliezen op welke balans ze ook tot uiting komen. Of je moet willen dat de bevolking op slinkse wijze voor het mismanagement bij die banken gaat bloeden natuurlijk.
  Nou ja, een voordeel : 3 grote problemen APC zelf !, GIRO-bank, PSB zijn vermindert tot 1 supergroot probleem APC ! M.i. uitstel van executie.
  Laat de bevolking in hemelsnaam haar stem verheffen!

 4. Er is dus ergens een kink in de kabel gekomen;
  Ergens heeft dus iemand gezegd: nee je kan bestuurlijk falen niet zomaar afwimpelen op de pensioenen. Maar het probleem blijft rekening houders (burgers) of pensioen houders (burgers) er is dadelijk een burger groep die moet gaan betalen.

 5. …..”Ik wil ook aan een van de grootste bankrovers en Cafe de Heeren happy hour sponsors iets zeggen:

  “Masha danki, thank you, gracias, dankuwel!”

  Great Example! Echt een baluarte voor Curaçao!

 6. Aan een van de grootste bankrovers op Curacao heb ik enkel het volgende te zeggen:
  “Masha danki, thank you, dankuwel!”

 7. Wat heeft het kleine Zuurzak patsertje Stephen ‘Capone’ Capella hier op te zeggen?

  Of zijn moeder?

  Zou hij de 400,000 dollar bonus die hij van Neetje van der Veen kreeg nadat hij 715 miljoen florin had laten verdampen terug kunnen betalen?

  Of zijn moeder?

  Zou hij geld dat deze Grote Giro Graaier en partner in crime Eric Gracia ontvingen door zichzelf op de payroll van Ctex te plaatsen (naast hun al uiterst riant Giro salaris) gaan terugbetalen?

  Wat vindt de EY (parodie op een) accountant, Erik van Neps, die een goedkeurende verklaring gaf bij de Giro porkeria/fantasia jaarrekeningen hiervan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...

PBC | Commotie op Curaçao over salaris directeur Centrale Bank

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een kort videofragment dat rond gaat op social media op Curaçao wordt gezegd dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en...

PBC | Coronacijfers Curaçao 17 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op vrijdag 17 september zijn er 36 mensen uit isolatie gekomen. Daarnaast zijn er weer 50 mensen positief uit de PCR test gekomen en...
- Advertentie -