27 C
Willemstad
• zondag 25 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Antilliaans Dagblad | Deal inzake APC-Giro afgeketst

Nederland koppelt ook lening Curaçao voor Giroproblematiek aan CHE-akkoord | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een deal met de nieuwe APC Bank (Algemeen Pensioenfonds Curaçao) over de overname van een groot deel van de in problemen verkerende Girobank is afgeketst. Depositohouders kunnen daarmee nog steeds niet beschikken over hun geld bij Giro.

Alles wijst erop dat Nederland een lening in verband met een oplossing van de Giroproblematiek koppelt aan instemming door de PAR/MAN-regering van Curaçao met de voorwaarden verbonden aan de derde tranche liquiditeitssteun, zijnde de Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit (CHE).

Volgens het zogeheten Uitgangspuntendocument, opgesteld na de onderhandelingen van februari dit jaar, zou APC 182 miljoen gulden betalen voor het presterende deel van leningenportefeuille van Giro (zijnde 70 procent van de nominale waarde per 31 januari 2020). De tot nu toe gedupeerde depositohouders zouden daarmee weer toegang krijgen over het grootste deel van hun tegoeden.

Dit was naar de mening van de Centrale Bank CBCS in het belang van de gezamenlijke crediteuren, waaronder APC, en zou vooral ook bijdragen aan het voorkomen van verder verlies van vertrouwen en onrust.

Waarde Giro gedaald

Alles leek in kannen en kruiken. Shaffie Whiby, directeur van APC Bank, werd zelfs op verzoek van APC als gemachtigde aangesteld bij Giro. Echter, APC stelt nu dat mede door de Covid- 19-crisis de waarde van Giro flink is gedaald; medio juli liet het pensioenfonds weten maximaal nog 66,6 miljoen (40 procent van de bijgestelde nominale waarde van 166 miljoen) te willen neertellen. Door het veel lagere bod zou het Land veel méér moeten bijdragen aan de oplossing van de Girobankkwestie.

Op grond daarvan hebben zowel de regering, met de handtekening van Financiënminister Kenneth Gijsbertha (MAN) eronder, als de CBCS laten weten ‘per direct’ de onderhandelingen met APC te stoppen. Namens de CBCS is getekend door de kersverse president Richard Doornbosch en door financieel-economisch directeur José Jardim. APC geldt nu nog als een van de vele schuldeisers. CBCS liet weten ‘andere opties te bestuderen’.

Informatie waarover deze krant beschikt, geeft aan dat een van de weinige opties een lening van Nederland is. Deze lening zou bovenop de liquiditeitssteun komen die het Land Curaçao vraagt en nodig heeft in verband met de coronacrisis.

Nederland heeft laten weten dat ook hiervoor de voorwaarden, met betrekking tot instemming door Curaçao met het CHE-aanbod, van toepassing zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad van 11 september 2020

Artikel delen

9 reacties

 1. Waarom zou je als APC een zinkend en leeggeroofd schip willen overnemen?

  OM moet gewoon snel de betrokkenen van het Giro fiasco vervolgen!

 2. Steeds duidelijker waarom directeur van Traa. CBCS eind verleden jaar het veld moest ruimen nadat hij adviseerde dat het verstandig was om als land 450 miljoen te lenen bij Nederland om zo de Giro de Post spaarbank en het debacle bij het APC Uit de problemen te halen waardoor ook weer het APC zijn openstaande leningen kon terug vorderen. APC zijnde het pensioenfonds van duizenden ambtenaren. Maar nee zowel de regering als de beide interim directeuren bij de CBCS zagen dat niet zitten.Stel je voor dat alle fouten naar buiten zouden komen dan stonden ze als fraudeur op het podium en aan de schandpaal. Dan liever het pensioenfonds het risico laten lopen .de pensioenen van de politici loopt via het departement van financiën en niet via het APC dus hun pensioen loopt geen gevaar.

 3. Een PENSIOENFONDS APC moet de restanten van een bank “Giro-bank” overnemen nadat zij al de restanten een andere bank ” PSB v/h PostSpaarBank” in haar gelederen heeft opgenomen.
  Een PENSIOENFONDS dat ook gaat bankieren! Mij is het financiële voordeel voor de bevolking niet duidelijk. Verliezen blijven verliezen op welke balans ze ook tot uiting komen. Of je moet willen dat de bevolking op slinkse wijze voor het mismanagement bij die banken gaat bloeden natuurlijk.
  Nou ja, een voordeel : 3 grote problemen APC zelf !, GIRO-bank, PSB zijn vermindert tot 1 supergroot probleem APC ! M.i. uitstel van executie.
  Laat de bevolking in hemelsnaam haar stem verheffen!

 4. Er is dus ergens een kink in de kabel gekomen;
  Ergens heeft dus iemand gezegd: nee je kan bestuurlijk falen niet zomaar afwimpelen op de pensioenen. Maar het probleem blijft rekening houders (burgers) of pensioen houders (burgers) er is dadelijk een burger groep die moet gaan betalen.

 5. …..”Ik wil ook aan een van de grootste bankrovers en Cafe de Heeren happy hour sponsors iets zeggen:

  “Masha danki, thank you, gracias, dankuwel!”

  Great Example! Echt een baluarte voor Curaçao!

 6. Aan een van de grootste bankrovers op Curacao heb ik enkel het volgende te zeggen:
  “Masha danki, thank you, dankuwel!”

 7. Wat heeft het kleine Zuurzak patsertje Stephen ‘Capone’ Capella hier op te zeggen?

  Of zijn moeder?

  Zou hij de 400,000 dollar bonus die hij van Neetje van der Veen kreeg nadat hij 715 miljoen florin had laten verdampen terug kunnen betalen?

  Of zijn moeder?

  Zou hij geld dat deze Grote Giro Graaier en partner in crime Eric Gracia ontvingen door zichzelf op de payroll van Ctex te plaatsen (naast hun al uiterst riant Giro salaris) gaan terugbetalen?

  Wat vindt de EY (parodie op een) accountant, Erik van Neps, die een goedkeurende verklaring gaf bij de Giro porkeria/fantasia jaarrekeningen hiervan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -