30 C
Willemstad
• zaterdag 8 mei 2021 17:39

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaans Dagblad | Caribische Staten maken vuist

Antilliaans Dagblad | Caribische Staten maken vuist

,,Het gaat om dezelfde inwoners van het Koninkrijk” | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Staten van Curaçao zijn met algemene stemmen, dus unaniem, akkoord gegaan met een gezamenlijk standpunt van de parlementen van Curaçao, Sint Maarten en Aruba, over het voorstel voor een consensusrijkswet en de invoering van de Caribische Hervormingsentiteit (CHE)/Organisatie voor Hervorming en Herstel Aruba (OHHA).

Het standpunt staat verwoord in een brief gericht aan de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD). De brief eindigt met het verzoek het standpunt in de Rijksministerraad te behandelen en binnen twee dagen na deze vergadering antwoord te geven op de vraag of de CHE/OHHA aangepast wordt op basis van gelijkwaardige inbreng volgens democratische principes of dat de Nederlandse regering de regeringen van de drie Caribische landen de mogelijkheid geeft alternatieve oplossingen te zoeken.

Aangevoerd wordt onder andere dat het ondraaglijk is dat de Caribische volksvertegenwoordigers gedwongen worden condities te accepteren die leiden tot meer armoede en die de democratische rechten vertrappen, terwijl Nederland voor de eigen bevolking stelt dat het uit den boze is maatregelen op te leggen.

,,Het gaat om dezelfde inwoners van het Koninkrijk”, zo staat er in een tussenzinnetje bij. ,,Waarom dan wel maatregelen opleggen aan de inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten? Dit gaat tegen alle principes van eerlijkheid, solidariteit, moraliteit en fatsoen in. Gelijkheid, een grondrecht van het Koninkrijk, gaat hier niet meer op.”

De parlementen vinden dat de lokale regeringen het recht hebben te zoeken naar andere oplossingen, die niet langs de verplichte Nederlandse route, met alle opgelegde voorwaarden, lopen.

,,We willen de Rijksministerraad ervan op de hoogte stellen dat – gezien wij door u met de rug tegen de muur gezet worden – wij van onze bevoegdheid gebruik zullen maken om onze regeringen op te dragen alternatieven te zoeken in het belang van het welzijn van onze bevolkingen”, zo wordt geschreven.

Verwezen wordt ook naar eerdere correspondentie tussen de Caribische regeringen en de regering van Nederland waarin uitgelegd wordt dat verschillende procedures van de Rijksministerraad geschonden worden, evenals internationale (juridisch-constitutionele en democratische) beginselen. Deze schendingen zijn ook bevestigd door verschillende onafhankelijke adviezen van de Raad van Advies van Curaçao en van Aruba.

,,De voorgestelde CRE/OHHA beschikt ook niet over een goede rechtsgrondslag en is daarom onwettig”, zo wordt eraan toegevoegd.

De parlementen betreuren het dat tegenvoorstellen van de respectieve regeringen door Nederland in de wind geslagen zijn en dat de Nederlandse regering geweigerd heeft belangrijke wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel voor de CHE/OHHA te heroverwegen.

,,Aangezien het gaat om een ‘consensus’-rijkswet en omdat we gelijke partners zijn in het Koninkrijk, hadden we mogen verwachten dat er een betere dialoog zou plaatsvinden en er minder stringent met de landen, die de meest moeilijke financiële tijd doormaken in de geschiedenis, zou worden omgegaan. Dat is betreurenswaardig.”

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

 1. Mongolen idioten dieven opvreters corrupt maffiavolk maakt een vuist.
  Bibber bibber… Nos mes por tog, jullie zijn te stom om te poepen…

 2. Eerlijkheid, solidariteit, moraliteit en fatsoen? Wat een mooie woorden allemaal, maar of de geachte parlementsleden de inhoud en betekenis ervan begrijpen valt te betwijfelen. Is het eerlijk, solidair, moreel verantwoord en fatsoenlijk dat een groot deel van de bevolking het slecht heeft ten koste van een zichzelf altijd de bal toespelende elite (waaronder diezelfde parlementsleden)? Het antwoord is bekend. Helaas.
  En dat soort durft zo’n brief op te stellen? A f*cking shame!!

 3. De eilanden zijn een Nederlandse kweek in een kast zonder licht en voedingsmiddelen waardoor het zaad steeds van minder kwaliteit is geworden. De oogst is mislukt en er moet veel gedaan worden om die weer te verrijken, helaas gaat dat erg moeilijk met verminkten.

 4. @ Nick, je moet er rekening mee houden dat er geen een maar dan ook geen eeeeeen figuur die in de staten zitten dit schrijven uit hun eigen koker kunnen halen, aangezien ze daar zelf voor te dom zijn, de meeste parlementiers hebben nog niet eens een lagere school 6e klas diploma, hooguit een vervalst Lomp school diploma lees Gerrit de Raaf, als deze onzin is door een paar geleerde zakken vullers op gekalkt op een velletje closet papier, en Pik Pisas en Amparo met consoorten denken dat dit hun reding is. Laat ze eens komen met namen van investeerders die 10 gulden in de crim willen steken, reken maar op nada nopes niks. En wat Knops betreft die houd gewoon zijn poot stijf, die denk aub laat dat zooitje op roer kraaiers in Gods naam voor onafhankelijk kiezen. Ben benieuwd, het zal de Russen wel zijn die graag willen, door deze tering zooi zal het heel anders gaan, de USA zal nooit toe laten dat NL van dit eiland af gaan. Dus YDK heeft straks helemaal geen invloed meer op de crim.

 5. “vertegenwoordigers gedwongen worden condities te accepteren die leiden tot meer armoede ” ze bedoelen hiermee hun eigen positie en niet die van de bevolking. De voorwaarden zijn bedoeld het land en zijn bevolking een toekomst te geven.
  Stelletje sukkels.

 6. Het is duidelijk dat de climax van deze soap nadert. wat een emotie. De kat in het nauw maakt reeds rare sprongen (zie McW, Peppie en Kokkie), stelt alles in het werk om onder de gevreesde voorwaarden (lees: inzage in de leeggeroofde overheids NV’s, financiele sector) uit te komen. Mogelijk is de angst (en druk vanuit bepaalde hoek?) zo groot, dat de lening niet geaccepteerd wordt. Het volk kan de typhus krijgen, is van secundair belang.

 7. De staten zijn boos dat ze voorlopig niet op dienstreis kunnen.

  90 procent van deze statenleden heeft nooit een normale baan gehad. Groepje losers.

 8. Dat dacht ik ook, na jaren lang veel, zeer veel belastinggeld betaald te hebben in Nederland dacht ik even te verhuizen naar een een van de eilanden immers ik ben een een inwoner van het Koninkrijk. Niets is minder waar, ten eerste moet je geld meenemen, veel geld ….. hoe meer geld hoe beter. Wil je een bedrijf starten ….. moeilijk….. een vergunning krijg je immers zonder connecties niet zo makkelijk, in sommige gevallen moet je een lokale directeur in dienst nemen. De eilanden leggen maatregelen op voor elke rijksgenoot uit Nederland terwijl omgekeerd een rijksgenoot van de eilanden altijd welkom is en zonder problemen in Nederland kan verblijven. Dit is simpelweg discriminatie. Als ik dan nu weer dit stukje lees als; ,,Het gaat om dezelfde inwoners van het Koninkrijk”, zo staat er in een tussenzinnetje bij. ,,Waarom dan wel maatregelen opleggen aan de inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten? Dit gaat tegen alle principes van eerlijkheid, solidariteit, moraliteit en fatsoen in. Gelijkheid, een grondrecht van het Koninkrijk, gaat hier niet meer op.” moet ik kotsen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties