29 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Bankwet voor rifero’s

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Bankwet voor rifero’s
Gijsbertha: ‘Banken moeten iedereen accepteren.’ De voor witwassen en criminele organisatie veroordeelde loterijenbaas Robbie dos Santos krijgt weer een bankrekening | Extra

Willemstad – Er is een wetsvoorstel in de maak waarmee commerciële banken op Curaçao worden verplicht iedere burger die een bankrekening wil openen, te accepteren. Dat laat minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën tegenover deze krant weten.

Met dit wetsvoorstel wil de bewindsman voorkomen dat rifero’s (loterijhouders) bij geen enkele bank terechtkunnen om een bankrekening te openen omdat ze als risico worden gezien. ,,De loterij op Curaçao is niet illegaal. We moeten het ook niet als zodanig behandelen”, stelt de minister van Financiën.

Gijsbertha legt uit dat zijn ministerie in samenwerking met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) bezig is met dit proces. ,,Het kan en mag niet zo zijn dat een burger in dit land geen bankrekening kan openen. Dat moet kunnen.

En dat moeten we regelen, want hoe je het ook wendt of keert: de loterij van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) is legaal en we moeten onze loterijhouders helpen die hierbij zijn aangesloten. Het gaat om veel mensen. Zij moeten ook toegang kunnen krijgen tot een bankrekening.”

In 2018 maakte de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) bekend dat de bankrelatie met rifero’s in het kader van ‘de-risking’ werd beëindigd. In 2019 werd de relatie uiteindelijk definitief opgezegd. Het besluit van de MCB om de relatie met loterijhouders te staken werd ingegeven door het volgende: ,

,The policies of MCB and its subsidiaries in addition to international correspondent relationships require us to assess our banking relationships on a periodic basis. Based on this assessment the Bank is required at times to terminate relationships as a result of changed risk profiles that no longer fit the risk appetite of the Bank.”

En: ,,After the assessment of your profile the Bank has concluded that it is no longer in the position to maintain its banking relationship with your lottery business as your business segment is high risk and is no longer within our risk appetite.”

Nummerkantoren, die hiervoor al jaren bij MCB bankierden, tekenden protest aan tegen dit besluit en de minister van Financiën beloofde met een oplossing te komen. Nog enige tijd leek PSB – die volledig in handen is van de overheid – de oplossing te bieden, maar ook deze bank besloot uiteindelijk ervan af te zien nummerkantoren als klant aan te nemen.

Nu wil Gijsbertha de groep loterijhouders van Curaçao met het nieuwe wetsvoorstel waaraan wordt gewerkt, de oplossing bieden.

,,Dit is een proces dat veel langer heeft geduurd dan we hebben gewenst, maar dat heeft er ook mee te maken dat we in contact zijn met de verschillende banken. Maar als je vervolgstap afhankelijk is van de banken die wel akkoord gaan en de banken die zeggen dat ze eerst willen kijken wat de correspondent banks zeggen, dan kom je er niet. Daarom hebben we besloten om dit nu in een wet vast te leggen. Zodoende hebben rifero’s ook het recht om een bankrekening te openen.”

In december 2019 liet FWNK weten dat de maatregel die banken hadden getroffen de stichting direct treffen.

,,Met alleen cashbetalingen gaan we dertig jaar terug in de tijd”, zei directeur Javier Samson toen tegen deze krant. De stichting heeft namens de overheid onder andere de taak om de dagelijkse trekking van Wega di Number te organiseren, het waarborgfonds te beheren en te garanderen dat vergunninghouders voldoen aan de bestaande wet- en regelwetgeving. De nummerkantoren verkopen de loten en dragen het geld af aan FWNK. Samson:

,,Als de rifero’s geen bankrekening hebben dan wordt het betalingsverkeer met ons moeilijker en moeten we maatregelen nemen om afdrachten in contant geld te organiseren. De sector werkt dan weer helemaal op basis van cashgeld. Op die manier gaan we twintig, dertig jaar terug in de tijd. Dat willen we niet. De banken ook niet, maar die staan onder druk van de correspondentbanken.”

Ook Gijsbertha stelt dat de banken die rifero’s weigeren niet moeten vergeten dat deze loterijhouders ook geld moeten overmaken aan de overheid.

,,Zij innen omzetbelasting over de verkoop van nummers en dit moet afgedragen worden. Dit moet allemaal via een transactie bij de bank gebeuren. Het kan dus niet zo zijn dat de loterijhouder geen toegang kan hebben tot een rekening”, aldus de minister van Financiën, die tot slot stelt:

,,We hopen dit snel af te kunnen ronden en daarmee iets meer vertrouwen te kunnen geven aan de hele gamingsector op Curaçao.”

Bron: Antilliaans Dagblad

17 reacties

 1. Als ik het goed begrijp heeft Robby Dos Santos op papier ? geen 1 vinger meer in de lottery pap ( maar een hele klauw!, en heeft zijn dekmantel! dochter en diverse strooi manen vrouwen de lotjes schijnhandel op hun teckel, als er stront aan de knikker komt, Zou Dos Santos nog wat poenne in de kast hebben liggen om Gerrit de Raaf zijn 1.8 gevangenis af te kopen, Gerrit de Raaf heeft uit eindelijk samen met Jammie, Robby van een hoppie ellende verlost met het gebeuren bij Marie Pampoen

 2. Ik ben het eens met het wetsvoorstel. Los van wat je vindt van Dos Santos is een persoon of bedrijf pas illegaal bezig als dat de uitspraak is van een rechter of een toezichthouder. Ik neem aan dat het wetsvoorstel er in voorziet om in die gevallen het bedrijf stil te leggen en de rekeningen te sluiten.
  Het staat de banken vrij om wel of niet krediet te verstrekken aan de klanten dus iemand als Dos Santos zou misschien alleen een spaarrekening of een rekening courant kunnen hebben.

 3. Wat zal Stephen Capella hiervan vinden?

  Zijn moeder is in ieder geval van mening dat riferos op Avalon software uit Panama moeten draaien.

  Voor slechts 400,000 dollar per rifero.

 4. ,,De loterij op Curaçao is niet illegaal. We moeten het ook niet als zodanig behandelen”, stelt de minister van Financiën.

  Klopt, maar de man die u er dienst mee gaat bewijzen heeft nogal een een vervelend verleden. Er is geen compliance afdeling die deze client positief zal beoordelen. Client wordt dus afgewezen en zal waarschijnlijk een beroep op deze landsverordening doen. Zaak naar de rechter en die zal hopelijk een verstandig besluit nemen.

  Anderzijds, de landsverordening is er nog niet en zal er ook niet komen. De Raad van Advies zal hier voor gaan liggen. Ook het parlement en de regering zijn nog aan zet.

  Hoe dan ook: internationaal staan wij er weer lekker op.

  Scenario: Gijsbertha is op zoek naar alternatieve financiering om het schip Curaçao op koers te krijgen en te houden. De goksector geeft hem de mogelijkheid onder voorwaarde dat….

 5. Ministers kunnen zaken snel geregeld krijgen, als ze willen.

  Gijsbertha vindt het belangrijk dat iedereen een rekening moet kunnen openen.

  Hij vond het ook belangrijk om zijn dochter in de hoogst mogelijke schaal aan te stellen als zijn persoonlijke assistent. Zonder sollicitatieprocedure.

  Deze lui vinden deze tegen elk fatsoenlijk decorum indruisend gedrag blijkbaar heel fatsoenlijk.

  En dat pretendeert in zijn autonome kruis getrapt te zijn?

 6. In deze tijd van Corona, een derde van de bevolking bij de voedselbank, complete ineenstorting van de economie en faisement van het eiland waarschijnlijk deze maand nog, ben ik blij dat onze regering zich bezig houd met de belangrijke zaken: zorgen dat de Goksector over bankrekeningen ka beschikken.

 7. Lijkt er op dat deze minister op de payroll van de maffia staat. Vreemd bericht. Lijkt me dat er grotere problemen nu zijn dan bankrekeningen openen voor criminelen. Werkgelegenheid, honger etc. Maar ja….ben maar een outsider

 8. Gijsje heeft er belang bij. Stel dat hij wordt aangesteld als CFO bij Aquazonderelektra. Dan wordt er op zijn bankrekeningen een exorbitante salaris gestort om vervolgens doorgesluist te worden naar friends/familly? Nu zou het een high risk profile zijn. Straks niet meer.

 9. Voor family and friends kunnen wetten in enkele dagen worden aangepast. Witwaspraktijken heeft men hier nog nooit van gehoord. Dit stinkt. Om moedeloos van te worden. Hoe dom kan je zijn. Knops, kom maar weer in.

 10. Een bankrekening zonder extra voorwaarden aan de goksector waaraan zij moet voldoen voordat zij in aanmerking komt voor een bankaccount?
  Ernstig hoor. Misschien zal de internationale financiële wereld afkeurend reageren met repercussies.
  Ik weet nog wel een paar onwelriekende zaken die je bij wet kunt goedkeuren/legaliseren…..

 11. Eigenlijk is dit allemaal de schuld van Dos Santos en zijn familie die eigenlijk een criminele org is.
  Door hun toedoen zijn de banken tot de beslissing gekomen om de loteria aan te pakken: doden van een politici en verdoezelen van hun loterij inkomsten.

  Een oplossing zou kunnen zijn dat de loterijbazen hun eigen bank beginnen. Maar het zal niet makkelijk zijn.

  Laatst stond een artikel in de Ned media waarin de Europese bankautoriteit aangeeft dat de anti-witwasmaatregelen te ver zijn geschoten. Ik ben met hun eens:
  https://www.accountant.nl/nieuws/2020/9/europese-bankenautoriteit-anti-witwasmaatregelen-gaan-mogelijk-te-ver/

 12. @Boos
  Dat klopt, echter verlies niet uit het oog dat de banken in het kader van anti-witwas regelgeving werkelijk als idioten te keer gaan. Dit is zeer schadelijk voor de economie van Curacao. Zakelijke betalingen van 150 ANG (!) die worden stopgezet, waarvoor de bank eerst een onderliggende factuur verlangt. Dan ben je echt doorgeslagen in de strijd tegen witwassen en ben je van het padje af als bank zijnde. In Amerika open je een bankrekening binnen een dag, alhier duurt het maanden en begint het te lijken op rocket science.

 13. Een bankwet die de Stephen Capellas en Neysa Amnesias buiten de deur houdt, daar hebben we meer aan.

  Idem voor mislukte accountants als Victor Bergisch (Ennia) en Eric van Eps (Girobank). Henry Jourdain en Gianni Schob.

 14. Nog even een aanvulling op mijn eerdere stuk: als je zooo graag de belastingen wilt ontvangen van de loterijbazen, waarom open je dan niet gewoon de kassa daarvoor bij je eigen dienst die je eerder gesloten hebt? Maar nee, je kiept jouw probleem over de schutting bij de banken die het maar moeten uitzoeken en dan door hun correspondent bank beschuldigd kunnen worden van witwassen – en de Loterijsector heeft al een reputatie op dat gebied – dat de relatie wordt opgezegd. Dus steek de hand in eigen boezem…

 15. En wat gaat Gijsje doen als alle correspondent banks van de lokale banken Curaçao in de ban gaan doen en er geen internationale betalingen en ontvangsten kunnen worden gedaan? Dus de hele bevolking moet bloeden voor een pasr loterijbazen of heeft Gijsje direkt of indirekt belangen in deze clubs?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties