Antilliaans Dagblad | Aqualectra krap bij kas

Mogelijk een nóg groter probleem is dat klanten op basis van ‘hun eigen criteria’ besluiten de rekening wel of niet, deels of een stuk later te betalen.

Willemstad – Minder verkopen en het verslechterde betaalgedrag van klanten leiden ertoe dat Aqualectra erg krap bij kas zit. Dat laat het nutsbedrijf desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten.

,,Het nulpunt is nog niet bereikt, maar als de huidige trend zich voortzet, zal dit wel vóór het einde van dit jaar het geval zijn. Tenzij drastische maatregelen worden genomen die betrekking hebben op het innen van de debiteurensaldi en verdere kostenverlaging.”

De coronacrisis heeft heel wat teweeggebracht, onder meer een precaire financiële situatie bij verschillende ondernemingen, hetzij door de lockdown, hetzij veroorzaakt door de verslechterende economische omstandigheden.

Overheids-nv Aqualectra vormt geen uitzondering. In april dit jaar, aan het begin van de coronacrisis, publiceerde het Antilliaans Dagblad over de sobere vooruitzichten. De vraag is: Hoe staat Aqualectra er nu, zo’n zes maanden later, voor?

Kort gezegd zijn de afzetten en omzetten hoger dan toen ingeschat, maar nog onder van wat nodig is om bedrijfseconomisch gezond te draaien. In april, vlak nadat de volledige lockdown werd afgekondigd door de overheid ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus, verwachtte Aqualectra een forse daling van de afzet van zowel water als elektriciteit.

,,Vooral het feit dat hotels, bedrijven en industriële klanten dicht zouden zijn, had ertoe geleid dat Aqualectra veel minder afzet verwachtte. Naderhand bleek de daling nog steeds aanzienlijk te zijn, maar minder fors dan aanvankelijk ingeschat.”
De directie houdt er nu rekening mee het jaar 2020 af te sluiten met 8 procent minder elektriciteitsafzet en 1 procent minder waterafname vergeleken met 2019.

Het is echter vooral het verslechterende betalingsgedrag van klanten dat het energiebedrijf raakt. ,,Niet alleen de dalende afzetten veroorzaken een deuk in de financiële projecties van Aqualectra. Het verslechterende betalingsgedrag van klanten leidt ertoe dat wat verkocht wordt, moeizaam, zeer verlaat of helemaal niet wordt geïnd.” Aqualectra ziet een flinke toenemende behoefte aan betalingsregelingen, maar ook een trend dat vooral grotere bedrijven niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Het nutsbedrijf heeft naar eigen zeggen ‘reeds verschillende kostenbesparende maatregelen getroffen’. Er zijn echter wel meer maatregelen nodig om uiteindelijk het bedrijf financieel gezond te houden, stelt de top.

,,De directie is constant in gesprek met de vakbonden om de personeelskosten te verlagen, ook naar aanleiding van de door de overheid opgelegde 12,5 procent inkorting op het arbeidsvoorwaardenpakket. Een akkoord is, nog, niet bereikt. Maar de directie blijft hoopvol dat op korte termijn overeenstemming kan worden bereikt.”

Het bedrijf wil zelf uitleggen waarom deze kostenbesparingen niet in een tariefverlaging resulteren. Dat heeft meerder redenen. ,,De allereerste en belangrijkste reden is het feit dat de brandstofkosten stijgen. Daar komt bij dat Aqualectra sinds 2014 geen verhoging van de zogeheten basiscomponent heeft gezien.”

De basiscomponent van het tarief dekt alle operationele kosten die niet direct toerekenbaar zijn aan de producten water en elektriciteit, zoals onderhoudskosten, personeelskosten, kantoorkosten etc. Met de brandstofcomponent worden alle direct toerekenbare kosten, zoals brandstof, lubricanten, chemicaliën, etc. gedekt.

,,Ondanks de aanhoudende inflatie gedurende de afgelopen jaren, is de basiscomponent dus sinds 2014 niet gestegen. Alle stijgingen van de water- en elektratarieven vloeien dus voort uit de brandstofcomponent.”

Er zijn meer redenen waarom kostenbesparingen niet in een tariefverlaging resulteren. ,,De tweede reden is het feit dat de basiscomponent, dat uiteindelijk hetgeen moet zijn waaruit de kostenverlagingen blijken, eenmaal per jaar wordt herzien. Kostenverlagingen worden dan bij die herziening meegenomen en aan de consument doorgeleid door middel van een eventuele tariefverlaging.”

De derde en laatste reden is de afzetdaling van de afgelopen jaren. ,,Door dezelfde of dalende operationele kosten te moeten delen door een elk jaar lagere afzet in kilowatturen (kWh), wordt een daling van het basiscomponent niet bewerkstelligd. Deze daling in afzet is direct gerelateerd aan de verslechterende economie, waardoor bedrijven hun deuren sluiten, consumenten emigreren of in het ergste geval, zelfs kiezen om water en/of elektriciteit te stelen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

16 Reacties op “Antilliaans Dagblad | Aqualectra krap bij kas

 1. Een bedrijf, waarvan het management het geen enkel probleem vindt dat de personeelskosten maar liefst 60 % van de omzet opvreten, moet niet zeuren.

  9 % omzetverlies hoeft en mag er niet voor te zorgen dat je in de financiële problemen komt.
  Het komt mij voor dat Aqualectra alles gewoon wil continueren onder het mom van ‘business as usual’. Of ze hebben niet in de gaten dat we momenteel in het nieuwe normaal zitten of ze hebben geen idee wat ze moeten doen. In beide gevallen wordt het tijd voor het management om op te stappen en het aan mensen over te laten die wel weten wat ze aan het doen zijn.
  Dat Jonis niet uit zichzelf heeft besloten zijn filmsterren salaris in te leveren en voor een normaal salaris te gaan werken verbaast mij zeer. De tent gaat failliet, maar hij wil zijn mega salaris behouden. Zo werkt het niet.
  Ook dit gedrag toont weer aan waarom de CHE noodzakelijk is, maar hoop wel dat iedereen beseft dat de CHE door dit soort figuren continu zal worden tegengewerkt, op dezelfde manier als dat velen bij de uitgezonden expats doen.

 2. Vlgs hebben de Nutsbedrijven in Nederland niet eens een kantoor.
  Alles wordt online gedaan. Waarom moet je daar op Cur wel langs ?
  Is dit economie 2 ?

 3. Chuchu zegt:…”Beste heer Jonis,
  Voordat je mensen beschuldigd van wanbetaling doe zelf iets aan de financiële administratie”….Een grote puinhoop en bezoek aan kantoor Aqualektra helpt geen donder…..

  100% fact,

  10 x naar dat rotzooi kantoor geweest, sloom als een slakkesevice, makkelijk wegsturen van kastje naar de muur, mensen laten wachten, arrogante figuur daar op sta rosa aan de helpdesk, als je er op wijst dat je al voor dezoveelste x bent langs geweest, kreeg ik als anteoord, dan moet u in Nederland gaan wonen! Ik weet niet waarom deze figuur NL erbij haalde, zeer controversiele opmerking die op zijn minst racistisch te noemen is, maar vooral ZEER onprofessioneel, Wat is dat voor een antwoord…

  Anyway , een jaar later…
  nog steeds geen afrekening inmiddels!

  Niets deugt daar aan de service!
  Niets klopt, en terugbellen?

  Ga wat doen aan de administratieve mankementen voordat jullie ZOALS GEWOONLIJKS alles bij de burger neerleggen!

  Voor dat lekverlies en die miljoenen per jaar mag je wel wat meer doen!

 4. Beste heer Jonis,
  Voordat je mensen beschuldigd van wanbetaling doe zelf iets aan de financiële administratie.
  Ik moet nog , samen met zeer veel andere , de eerste afrekening krijgen die klopt.
  Selikor wordt niet betaald en de betaling van selikor wordt opgevoerd als credit
  op de afrekening van Aqualektra.
  Een grote puinhoop en bezoek aan kantoor Aqualektra helpt geen donder.
  Waar de bezuinigingen liggen voor Aqualektra moge duidelijk zijn kijk maar naar de reacties ! Doe nu eindelijk eens wat !!!!!!

 5. Ik durf te wedden dat het werkelijke probleem is dat de Curoil geen brandstof meer op krediet kan leveren aan Aquaelectra omdat Curoil zelf door haar krediet heen is bij haar buitenlandse leveranciers. Als de raffinaderij open was geweest dan hadden ze een voordelige regeling kunnen treffen met hun. De productie geschied dan lokaal, zonder noemenswaardige transportkosten en dus veel goedkoper ook. En dan zich maar druk maken om een beetje covid deze dagen.

 6. …..”Onze toppers moeten god op hun blote knieen bedanken dat zij op curacao kunnen werken tegen de arbeids voorwaarden die zij hebben”….

  @CR, daarom sloot de directeur die de Giro Noodregeling vanuit eetcafe de Heeren aanstuurde tussen 4:00 PM en 1:00 AM de volgende ochtend, zijn afschijdsschrijfsel ook af met een dank je, thank you, danki, gracias, in wel vier talen….

  Als dank dat de be

 7. Curacao revisited

  “Voor het salaris van Jonis kun je een internationale topper aannemen die wel de boel weet te reorganiseren, ipv pappen en nathouden…”
  das natuurlijk altijd het wrange aan de hele situatie. In het verleden heb ik ironisch wel eens gezegd dat “onze toppers in het buitenland de toiletten zouden schoonmaken” maar je kan je natuurlijk wel de vragen wat zo’n jonas in het buitenland zou verdienen? waarschijnlijk een fractie van wat hij nu vangt. Onze toppers moeten god op hun blote knieen bedanken dat zij op curacao kunnen werken tegen de arbeids voorwaarden die zij hebben

 8. ….”De klanten betalen nu zoals aquaelectra hun diensten en stroom levert. “Wanneer het hun uitkomt”………

  Ha ha ha, [email protected]
  Weten ze ook eens hoe het voel!
  Feit blijft dat Aqualectra gewoon beroerde procesmanagers heeft…

  Met multinational salarissen..en dorps grossier service!!

  Begin idd maar je cash positie via jezelf te verbeteren, snij eens diep in die belachelijke vergoedingen…

 9. En de enige strategie van de “bestuurders” op dit eiland is om de burger, de klanten of de arme proleet de schuld te geven. Begin maar jullie salaris te halveren en wel NU.

 10. Blijkbaar is het overal waar deze Neysa wordt gezet een puinhoop een zooitje. Vraag is is zij de oorzaak daarvan of wordt zij doelvewust op hopeloze functies ingezet?

 11. Eén ding wordt wel steeds duidelijker.
  Dat sukje zelfbestuur dat we wel gegund hebben gekregen, daar geven we heel matig inhoud aan.

  Welk lokaal bestuurd staats bedrijf loopt lekker?
  Voor het salaris van Jonis kun je een internationale topper aannemen die wel de boel weet te reorganiseren, ipv pappen en nathouden…

 12. Trots op Curaçao

  Maar nu wel eerst extra (overbodig/goedkoper) personeel aannemen om straks als bij bezuinigingsronde het oude (duurder) personeel te ontslaan….. Het nieuwe normaal in bezuinigingen. Laten we beginnen met de top.

 13. Arbeidsvoorwaarden bij Aqualectra zijn waanzinnig.

  Pensioen zonder eigen bijdrage en ziektekostenverzekering voor de hele familie en bysides, en met zo’n ruime dekking dat zelfs borst- en bilvergrotingen worden vergoed.

  En een ruimhartig aannamebeleid. Ben je door de CBCS niet integer en niet geschikt bevonden voor een directiefunctie bij een kleine kutbank, dan wordt je toch gewoon directeur bij Aqualectra.

 14. Hoe lang zit de CEO er alweer?

 15. Wie is ook alweer de CFO van Aqualectra?

 16. De klanten betalen nu zoals aquaelectra hun diensten en stroom levert. “Wanneer het hun uitkomt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *