28 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 20:16

ParadiseFM | 50.000 mensen volledig gevaccineerd

Meer dan 50.000 mensen op Curaçao zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Zij hebben beide coronavaccinaties ontvangen. Ruim 80.500 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Bijna 83.000 mensen hebben...

Democracy now! | Tuesday, May 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Motie Staten vraagt meer versoepelingen, waaronder avondklok naar middernacht

De Curaçaose regering wordt in een motie van het parlement vandaag verzocht de coronamaatregelen verder te versoepelen. En dat op de dag dat premier Rhuggenaath in een...

Nu.cw | 62 Procent inmiddels gevaccineerd, prik nu vanaf 16 jaar

62 Procent van het aantal mensen op Curaçao dat gevaccineerd mag worden heeft inmiddels een eerste prik gehad. Er is dus nog een grote groep, ruim 30...

DolfijnFM | Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet EFO toets hoofdrekenen over doen

WILLEMSTAD – Groep acht van de Emmy Bertholdschool moet de EFO Hoofdrekentoets overdoen. Afgelopen dinsdag deden ze die toets voor het eerst. Maar door een vergissing van...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Afdracht blijft achter door corona

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Afdracht blijft achter door corona

SVB verwacht jaar af te sluiten met tekort van 135 miljoen gulden

Willemstad – De afdracht van de sociale premies bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijft als gevolg van de coronapandemie achter. Dat heeft directeur Philip Martis tijdens de Statenvergadering eerder deze week aangegeven.

Het Algemene Ouderdomsverzekeringsfonds (AOV) zal waarschijnlijk circa 50 miljoen gulden minder aan premies ontvangen dan in eerste instantie begroot. Ook de inkomsten van de basisverzekering ziektekosten zullen naar verwachting achterblijven: 45 miljoen gulden minder.

Martis gaf tijdens de Statenvergadering aan te verwachten het jaar af te zullen sluiten met een tekort van 135 miljoen gulden. De SVB-directeur benadrukte dat hij geen glazen bol heeft om in te kijken en dat het hier dus om een prognose gaat.

Om het tekort te dekken zal er gebruik moeten worden gemaakt van de wettelijke reserve; een fonds dat bestemd is voor het dekken van gevolgen van een pandemie, in dit geval de coronapandemie. Martis gaf aan dat het fonds nergens anders voor kan worden gebruikt dan de gevolgen van een pandemie, ramp of epidemie.

De wettelijke reserve bedroeg eind 2019 ruim 170 miljoen gulden. Eind dit jaar zal SVB naar alle waarschijnlijkheid 120 miljoen gulden hiervan moeten gebruiken om de tekorten te dekken.

Eind 2019 droeg het AOV-fonds 57 miljoen gulden bij aan de wettelijke reserve, het AWW-fonds droeg bij met 4 miljoen gulden en het BVZ-fonds met 90 miljoen gulden. Alle fondsen die onder SVB vallen – in totaal zes – moeten bijdragen aan de wettelijke reserve. Dit is minimaal 18 procent van de gemiddelde kosten van de laatste vijf jaar, aldus een uitleg van Martis.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Martis gaf tijdens de Statenvergadering aan te verwachten het jaar af te zullen sluiten met een tekort van 135 miljoen gulden. De SVB-directeur benadrukte dat hij geen glazen bol heeft om in te kijken en dat het hier dus om een prognose gaat.

    Maar de Directeur kan het goede voorbeeld geven en 50 procent minder salaris vragen

  2. De personeelskosten inclusief administratiekosten bedroegen voor 293 werknemers in 2018 Fl. 42.992.229 oftewel gemiddeld Fl 146.731 per werknemer. Deze kosten worden betaald uit de premieopbrengsten.
    Als nu de premieopbrengsten minder worden zou je denken dat de salariskosten ook omlaag zouden moeten gaan.
    Nee dus. Stel voor dat deze kosten ook met minimaal zo’n 25% verlaagd worden. Levert ruim 10 miljoen op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties