Amigoe | Ziekenhuis pakt bacteriële infecties aan

door Favell Maduro

Ziekenhuis pakt bacteriële infecties aan

Ziekenhuis pakt bacteriële infecties aan

WILLEMSTAD — Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) gaat bacteriële infecties serieus aanpakken. Met de ondertekening van een contract met het Analytisch Diagnostisch Centrum N.V. (ADC) moet het aantal besmettingen binnen twee jaar sterk verminderd zijn.

Het gebouw van Sehos is moeilijk schoon te houden. De problemen zitten onder andere in de voegen van tegels, oud houtwerk van de kozijnen en roest bij oud ijzermateriaal. Hierdoor is het haast onbegonnen werk om het ziekenhuis te reinigen. Het gevolg hiervan is dat er veel bacteriële besmettingen zijn.

In vergelijking met ziekenhuizen in Nederland komt het twee keer vaker voor dat het Sehos te maken heeft met gevallen van MRSA-besmettingen. MRSA is een stafylokok-bacterie die vooral gevaarlijk kan zijn voor zieke mensen. Hij is namelijk resistent voor antibiotica. Hierdoor kunnen zieke mensen elkaar besmetten. Gezonde mensen hebben weinig last van MRSA.

In 2012 was er een uitbraak van een andere bacterie, KPC (Klebsiella pneumoniae carbapenemase). Dat is ook een zeer besmettelijke bacterie die van patiënt op patiënt kan worden overgedragen. KPC- besmetting vindt plaats via fecaal-oraal contact. Dat kan bijvoorbeeld als mensen na een bezoek aan het toilet hun handen niet wassen.

Door die KPC-uitbraak in 2012 heeft het Sehos besloten het aantal besmettingen aan te pakken met het Analytisch Diagnostisch Centrum, omdat daar microbiologen in dienst zijn. Die microbiologen moeten binnen het Sehos het proces gaan begeleiden om het aantal besmettingen binnen twee jaar tot een minimum te beperken.

Microbiologen bemoeien zich met alle infectieziektes binnen en buiten het ziekenhuis. Radjin Steingrover is microbioloog bij ADC. Hij gaat de artsen van het Sehos bijstaan met adviezen over patiënten, maar ook over het ziekenhuis zelf.

Het gaat Steingrover ook om preventie. Al een aantal jaren wordt erover gesproken hoe het probleem in het Sehos aangepakt kan worden. Nu is er dan eindelijk een akkoord om met het beperkte budget dat zij hebben toch het probleem met bacteriën, zoals MRSA, een halt toe te roepen. Nu het ADC en het Sehos overeenstemming hebben bereikt over samenwerking, is er ook een aantal doelen vastgelegd.

Voor Radjin Steingrover is het belangrijk om het gebruik van dure antibiotica terug te dringen. Hij wil naar een normaal niveau met goedkopere varianten. Daarnaast juicht hij bepaalde maatregelen toe, zoals het gebruik van dispensers op verschillende plekken in het ziekenhuis. Op die manier kunnen bezoekers en het verplegend personeel ook bijdragen aan het terugdringen van het aantal besmettingen. Steingrover is wel realistisch. Hij zegt dat het zeker één tot twee jaar duurt voordat de effecten merkbaar zijn. Dan moet het nieuwe ziekenhuis er staan, wat op zich ook mee gaat helpen bij het terugdringen van besmettelijke bacteriën.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Ziekenhuis pakt bacteriële infecties aan

  1. Renee van Aller

    Er moet voldoende aandacht aan een dagelijkse degelijke schoonmaak worden besteed en aan het gebruik van materialen waarop bacteriën moeilijk kunnen voortbestaan. Ook moet er regelmatig worden gecontroleerd op bestaande ziekteverwekkers in het hospitaal en moet worden nagegaan wie van het personeel drager is van resistente ziekteverwekkers. Ook moet het gebruik van antibiotica worden beperkt en moet worden nagegaan welke ongewenste antibiotica in voedsel en drinkwater voorkomen. Daar wordt vanwege bezuinigingen te weinig aandacht aan besteed in het gehele Koninkrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *