DEN HAAG — Het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen heeft wisselende resultaten gehad op Curaçao. De aanpak van overvallen en de ondersteuning van het Openbaar Ministerie en het Hof waren succesvol, maar er is weinig bereikt bij de professionalisering van de politie, de verbetering van gevangenissen en op het gebied van preventie.
Dat blijkt uit een evaluatie van het programma voor rechtshandhaving, waar in 2005 mee werd begonnen.
Onderzoeksbureau Nedworc meldt successen in de strijd tegen gewelddadige overvallen door het Atrako-team. “Het aantal roofovervallen daalde van 1.094 in 2004 naar 442 in 2008. Hiermee is een van de hoofddoelstellingen, althans voor Curaçao, behaald. De inzet van het Atrako-team was dus zeer effectief.” Nedworc merkt wel op dat het aantal overvallen sinds 2012 weer stijgt.
Ook de ondersteuning van het Openbaar Ministerie, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en migratieorganisaties heeft tot verbeteringen geleid. Voor het Hof is personeelsbeleid ontwikkeld, een ICT-systeem opgezet en de huisvesting verbeterd, al waarschuwt het onderzoeksbureau dat achterstallige betalingen van de landen wel een risico vormen voor de continuïteit van die verbeteringen.
Minder resultaat is er geboekt op het gebied van preventie en resocialisatie, vooral omdat er te weinig geld aan is uitgegeven in combinatie met te hoge verwachtingen en doelen. Met betrekking tot de professionalisering van het Korps Politie Curaçao (KPC) vallen de resultaten ook tegen. De bedrijfsvoering is nauwelijks verbeterd, de verbetering van de huisvesting liep vertraging op en de vakbonden gingen niet akkoord met de reorganisatie.
“Ondanks het grote aantal uitgevoerde projecten en het aanzienlijke bedrag dat daaraan is uitgegeven, is er geen sprake van een duurzame verbetering van de bedrijfsvoering van het KPC. Het is aannemelijk dat het niet realiseren van de beoogde verbeteringen in de bedrijfsvoering van het KPC een negatieve impact heeft op de veiligheidssituatie op Curaçao”, aldus Nedworc.
Tegenvallende resultaten waren er ook bij de gevangenisprojecten. Het SDKK is nog steeds niet veilig en voldoet niet aan de vereisten. “Het traject ‘structureel veilig maken van het gevangeniswezen’ is niet efficiënt uitgevoerd. Veel projecten liepen aanzienlijke vertragingen op, onder andere door gebrek aan financiële middelen. De doelmatigheid van investeren in verbouwen en bijbouwen bij SDKK, in plaats van het bouwen van een nieuwe gevangenis, wordt ook betwijfeld”, aldus het onderzoeksbureau.
Voor het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen werd in totaal 206 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 137 miljoen euro werd beheerd door de Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen en 69 miljoen euro werd gebruikt voor de inzet van Nederlandse politieagenten en de Koninklijke Marechaussee.
Nedworc verrichte het onderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat de bevindingen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en rekening zal houden met de conclusies in toekomstige begrotingen voor Koninkrijksrelaties.
Bron: Amigoe