30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Ob vervangt Logeergastenbelasting

HomeMediaAmigoe | Ob vervangt Logeergastenbelasting
logeergastenbelasting
logeergastenbelasting

WILLEMSTAD — De omzetbelasting (ob) van 7 procent zal met ingang van 1 januari 2016 de ‘Eilandsverordening Logeergastenbelasting Curaçao 2009’ vervangen. De Logeergastenbelasting (LGB) komt hiermee te vervallen.

Deze belasting – nu ob – wordt geheven voor het verblijf tegen vergoeding van personen die niet in het bevolkingsregister van Curaçao geregistreerd staan – ook al is dit slechts voor korte duur.

Minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling benadrukt het belang van het genereren van voldoende middelen om ook de uitgestippelde strategie in het nieuwe toerisme-masterplan ten uitvoer te kunnen brengen. De ob-heffing ter vervanging van LGB, geldt voor alle vormen van accommodatie, zoals hotelkamers en appartementen, alsook voor het gebruik van onroerend goedzaken binnen het timeshare-principe. Dit ongeacht de duur van het verblijf.

De overgangsperiode die door de overheid gehanteerd wordt, zal tot 15 januari lopen. De heffing en de naleving daarop wordt na voorgenoemde datum overgedragen aan de Landsontvanger. De LGB-aangiften over de maand december dienen op de gebruikelijke/oude wijze te worden ingediend voor 15 januari. Op basis van de overgangsregeling blijven de voorwaarden van LGB van toepassing met betrekking tot de Logeergastenbelasting die men vóó́r 1 januari 2016 verschuldigd was.

Zoals herhaaldelijk door de Amigoe belicht, verliep de inning van de oude LGB-heffing door de Landontvanger de afgelopen jaren moeizaam en bleek er begin augustus nog een uitstaand bedrag van 93 miljoen gulden te zijn. De noodzaak van inning van deze gelden wordt door de Curaçao Tourist Board (CTB) mede benadrukt aangezien er ‘nu een toerisme-masterplan gereed ligt – Tourism Master Plan 2015-2020 – waarin onder andere de aanbeveling wordt gedaan om 40 miljoen dollar voor de komende vijf jaar uit te trekken en in de toeristische sector te investeren.

Deze investering dient om de implementatie van de strategie zoals deze in het masterplan is uiteengezet, te faciliteren. Zo wordt een grote investering beoogd voor de marketinginspanningen voor aanvullende heroriëntering op de Amerikaanse markt. Zoals bekend krijgt het CTB op jaarbasis 30 miljoen gulden aan overheidssubsidie voor de promotie van het eiland als vakantiebestemming. Dat bedrag werd voor een belangrijk deel gegenereerd door de LGB.

Goedkeuring

Minister Rhuggenaath over het belang van het genereren van de fondsen ter implementatie van het masterplan: “Zoals bekend is het nieuwe masterplan reeds door de Raad van Minister (RvM) goedgekeurd. Aangezien we in de praktijk vaak meemaken dat de ministers elkaar in hoog tempo afwisselen, menen wij nu dat het goed zou zijn om het masterplan in januari 2016 ter goedkeuring aan de Staten aan te bieden. Dit om te garanderen dat het beleid de komende jaren daadwerkelijk uitgevoerd en gedragen wordt.” Het masterplan zet verder een strategie uit van heroriëntering op de Noord-Amerikaanse markt.

“Hier moet natuurlijk voldoende geld voor zijn en vandaar dat er nu een inventarisatie gaande is in welke mate de CTB daar een bijdrage aan kan leveren. Aangezien het masterplan ook een grotere betrokkenheid vanuit de private sector beoogd, ofwel een grotere samenwerking tussen de overheid en de private sector, is er nu een periode van afstemming aangebroken.”

De minister benadrukt dat de implementatie van dit toeristisch masterplan, door een aanvullende heroriëntering op de Amerikaanse markt, een directe impact zal hebben op de lokale economie, met een toename van 2 procent in het bruto binnenlands product (bbp).

De minister omschrijft de toeristische sector als een sector met ‘enorm groeipotentieel’. Om dit te kunnen bereiken meent hij dat een gezamenlijke inspanning – zowel vanuit de publieke als private sector – een vereiste is: “Bij een dergelijke groei van 2 procent is zowel de overheid als de private sector gebaat. Wij zien hierin bijvoorbeeld ook een rol voor de financiële sector weggelegd. Er dient dus een breed draagvlak te worden gecreëerd om zo ook de nodige middelen te genereren.

CTB heeft duidelijk de rol van kwaliteitbewaking, en zal die ook behouden. Gezocht wordt nu naar een uitvoeringsstructuur – met ook input van de private sector – waarbij onderwerpen als marketing en vermeerdering van airlift prioriteit krijgen.”

De minister benadrukt dat de aandacht van CTB ook uit dient te gaan naar een ‘koestering van de belangrijke markt Nederland en de markten die nog een groeipotentieel bieden, zoals bijvoorbeeld Colombia en Duitsland. “Het toeristenbureau heeft ook hiervoor de nodige gelden nodig. In hoeverre dus CTB financieel kan bijdragen, moet nu uitgewerkt worden. Verder zal het bestuur van CTB, de CTDF, spoedig de procedure starten om een nieuwe CTB-directeur aan te trekken die dit alles natuurlijk dient te trekken.”

Voor nadere informatie kan men terecht bij loket 9 van het Belastingkantoor en op www.belastingdienst.cw

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. 93 miljoen nog op straat! Door het beestje een andere naam te geven denkt de overheid wel geld binnen te krijgen. Ook de o.b. wordt straks niet afgedragen daar de ontvanger daar ook niet achteraan gaat.! Want stel je voor dat b.v. een hotel niet afdraagt, wordt er dan een aanmaning en uiteindelijk beslaglegging opgelegd? Nee, natuurlijk niet want we kunnen de hotelgasten niet op straat zetten en het is slecht voor het imago van Curaçao!
    Overheid… slaap dus lekker en droom maar door.

  2. Te gek voor woorden dat de burger moet opdraaien voor het CTB bevolkt door de Dindials van de ouwe PAR garde en de enorme financiele middellen die hiermee gepaard gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties