30 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

CC | Silvania proud of World Poker Tour to celebrate new gambling legislation

WILLEMSTAD - The WTP Curacao Invitational Poker Tournament in Curacao is scheduled for September 25th. Minister Javier Silvania of Finance announced a few weeks ago that he...

DH | Accomplice of drug lord ‘Nuto’ Wawoe voluntarily extradited

AMSTERDAM/SANTO DOMINGO--The Dominican authorities have now extradited Dutch citizen Terence Ángelo Richard De Vries to the Netherlands. Local media previously reported that he had given up his...

Ingezonden | Kaping werk eilandsraad Bonaire

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Bewust gekozen om mensen pijn te doen’

HomeMediaAmigoe | ‘Bewust gekozen om mensen pijn te doen’
SAP-bestuurslid Amado Vilchez
SAP-bestuurslid Amado Vilchez

WILLEMSTAD — Vakbond SAP (politie en justitiële keten) is niet te spreken over het besluit van de Staten om akkoord te gaan met de nieuwe pensioenregeling voor overheidspersoneel.

Volgens SAP-bestuurslid Amado Vilchez hebben de leden van de Staten die voor de nieuwe regeling hebben gestemd er bewust gekozen om ambtenaren pijn te doen.

Het grootste pijnpunt van SAP had betrekking op de overgangsregeling bij de nieuwe pensioenwet voor ambtenaren. Voor ambtenaren, tussen de 55 en 58, die ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan, betaalt de overheid niet de werkgeversgedeelte van de bvz-premie van 7,1 procent. Tijdens een presentatie van vorige week benadrukte Vilchez namens SAP dat dit een enorme last voor gepensioneerde ambtenaren is.

Aan de vooravond van de vergadering waarin de Staten met elf stemmen voor en acht tegen akkoord gingen met de pensioenregeling, had Vilchez tegenover deze krant nog verklaard dat het woord nu aan de Statenleden is. Nu, na de vergadering, constateert hij dat de elf leden van de oppositie, (Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) was vanwege trieste familieomstandigheden niet aanwezig bij de stemming, red.) er vrijdag bewust voor hebben gekozen om een maatregel te nemen die pijn voor ambtenaren zal veroorzaken.

“Wij hebben de Statenleden op de hoogte gebracht van wat voor pijn deze maatregel onder gepensioneerde ambtenaren zal zorgen. Toch heeft men niet naar ons geluisterd. Wij hebben als enige vakbond tot driemaal toe een onderhoud met de Staten aangevraagd om onze kritiekpunten naar voren te brengen. Maar toen wij in de Staten aan het woord mochten komen, was dit niet als zelfstandige vakbond, maar als deel van het vakbondplatform Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV)”), geeft Vilchez aan.

Het argument van de regering dat het laten betalen van de 7,1 procent door de overheid te veel geld zou kosten, wordt door Vilchez van de hand gewezen. “Wij hebben gewezen op extra manieren hoe de regering aan extra geld voor deze extra uitgave, maar ook extra investeringen in de maatschappij kan komen, maar ook daar is niks meegedaan.

De alternatieve voorstellen van SAP gaan uit van een financial transaction charge voor banken, waardoor de regering op iedere banktransactie een percentage kan vragen. Ook is de vakbond voorstander van extra controles op de tax compliance, waardoor de overheid ook miljoenen aan extra inkomsten kan krijgen.

Maar nu er een besluit op tafel ligt, kan SAP volgens Vilchez weinig anders doen dan dit te respecteren. “Dit is de wet en die heb je te accepteren. Wij houden nu hoop dat er in de toekomst een regering aan de macht komt, die gaat inzien dat deze maatregel echt niet kan.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Ze hoeven er niet voor te kiezen om eerder met pensioen te gaan. En daarnaast: ambtenaren op dit eiland zijn al zo bevoorrecht en ik kan me niet voorstellen dat zij moe worden tijdens hun werk, dus kunnen ze gerust langer doorwerken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties