31 C
Willemstad
• dinsdag 16 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Vakbonden willen instrument zijn voor duurzame ontwikkeling

Bonden eisen uitbetaling indexering
Vakbonden willen instrument zijn voor duurzame ontwikkeling

WILLEMSTAD — De overheid en de werkgeversorganisaties op het eiland moeten vakbonden meer horen en hun input meenemen in besluiten die te maken hebben met het welzijn van het land.

Dit is de centrale gedachte in het vakbondsmanifest: Direkshon pa futuro ku desaroyo duradero (de richting voor een toekomst met een duurzame ontwikkeling), die door een groot aantal lokale vakbonden wordt onderschreven.

Het vakbondsmanifest kwam eind mei tot stand tijdens een retraite van lokale vakbonden in het Veneto Hotel. Tijdens de retraite overlegden de vakbonden hoe zij hun eigen rol zien en ook hoe zij in de toekomst een bijdrage willen blijven leveren aan de ontwikkeling van Curaçao. Het duurde lang voordat de bonden het document naar buiten brachten, maar volgens Edmond Franciska had dit te maken met redactionele aanpassingen aan het document en doordat de bonden het eerst aan de regering wilden overhandigen, voordat het naar de pers werd gestuurd.

In het document wijzen de lokale vakbonden erop dat Curaçao niet zonder het instrument vakbondswezen kan functioneren. “Op dit moment is het zo, dat ondanks de overeenstemming met werkgevers en de overheid, wij van mening zijn dat er behoefte is aan meer respect, vertrouwen en gehoor, met betrekking tot thema’s die op dit moment spelen, waarbij de partijen geen akkoord kunnen bereiken. Het is dan ook onmogelijk om het vakbondswezen uit te sluiten bij dialoogplatforms en bij het nemen van besluiten.”

Het vakbondswezen ziet zich verder als een ‘authentiek instrument’ dat onafhankelijk is en opkomt voor de belangen van de arbeidersklasse op het eiland, zo staat in het document vermeld. Zij ziet het als haar taak om als watchdog te functioneren opdat de belangen van haar leden en die van de de zwakkeren in de samenleving niet worden geschonden.

In het manifest stelt het vakbondswezen de belofte aan te gaan om samen met andere sociale partners de veranderingen op het eiland te realiseren zodat er meer sociale rechtvaardigheid komt, terwijl zij zich ook kritisch zal blijven uiten over actuele ontwikkelingen op het eiland. Het vakbondswezen, zo staat in het manifest vermeld, moet functioneren aan de hand van principes, waarden en een sociale ideologie die uitgaat van gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, gebaseerd op principes van eenheid en solidariteit.

De bonden stellen in het document een aantal concrete doelen voor, waarop zij zich in de komende jaren willen richten. Het gaat hierbij om onder meer de versteviging van de eigenwaarde van de Curaçaoënaar, meer eenheid en integriteit bevorderen in het vakbondswezen, maar ook op het eiland. Verder willen zij ook aandacht geven aan het stimuleren van de economie, het creëren van nieuwe banen, armoedebestrijding, het bouwen van betaalbare volkswoningen en het verhogen van de productiviteit op Curaçao.

In het document uiten de partijen ook hun bezorgdheid over de instabiele politieke situatie op het eiland en dringen zij bij de regering erop aan om werk te maken van de aanpak van de problemen waarmee Curaçao op dit moment te kampen heeft. Maar nieuwe bezuinigingsmaatregelen zijn hierbij uit den boze, aldus de bonden. De gemeenschap kan deze niet meer dragen.

Het manifest werd onderschreven door de vakbonden Abvo, Beba, CBV, CBH/OVP, CFW, Horecaf, UGTK/Cadmu, Sebi, SGTK, Sitek, Sinusta, STK en STrAF. Het vakbondsmanifest werd vorige week aan premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) overhandigd.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Pffff waar hebben zij het over? Om de haverklap zijn ze weer aan het staken. Nee dat is goed voor de economie en voor Curaçao. Vakbonden zijn zo passé. Misschien is minder invloed van vakbonden een betere oplossing, wordt er minder gepamperd en nemen werknemers meer eigen verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...