27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Onvoldoende geld en mankracht voor preventie jeugdcriminaliteit

Navarro waarschuwt voor criminaliteit met doel regering te destabiliseren | Antilliaans Dagblad
Onvoldoende geld en mankracht voor preventie jeugdcriminaliteit | Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) heeft onlangs het concept-inspectierapport ‘Preventie van Jeugdcriminaliteit’ van de Raad voor de Rechtshandhaving (RvdR) van oktober vorig jaar bij de Staten ingediend.

Daaruit blijkt onder meer dat er onvoldoende geld en mankracht zijn voor jeugdpreventie. De Statenleden hebben nu de mogelijkheid om op het rapport te reageren.

Het rapport betreft dus de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de preventie van jeugdcriminaliteit op Curaçao. Volgens de wetgeving zijn dat minderjarigen tot achttien jaar. Gedurende het onderzoek is echter komen vast te staan dat diverse organisaties in het kader van hun werkzaamheden een ruimere leeftijdsgroep trachten te bereiken, waardoor vaak gekozen wordt om jongeren tot en met 24 jaar zorg en hulp aan te bieden. Daarom wordt in dit rapport uitgegaan van de laatstgenoemde categorie.

Het wettelijk kader voor de preventie van jeugdcriminaliteit wordt voornamelijk door het Openbaar Ministerie en de Stichting Ambulante Justitiële Jeugdzorg gebruikt voor tenuitvoerlegging van preventieve werkzaamheden. Voor de overige betrokken organisaties ontbreekt echter een wettelijk kader waarin de taken en/of de werkzaamheden betreffende de preventie van jeugdcriminaliteit zijn verankerd.

Verder is komen vast te staan dat dit niet uitsluitend de taak is van instanties en organisaties binnen de Justitie-sector. In de praktijk blijkt dat er een breed scala aan instanties en organisaties verdeeld over de zorg, hulp en onderwijssector, betrokken zijn bij de preventie van jeugdcriminaliteit.

Er zijn wel enkele drempels. De organisaties die door de raad zijn benaderd reageerden positief op bijvoorbeeld het traject ‘Tur Wowo Riba Bo’, maar hebben echter allemaal aangegeven dat zij niet over voldoende financiële middelen en personeel beschikken om de werkzaamheden in het kader van het signaleren van potentiële risicojongeren naar tevredenheid uit te voeren. Gebleken is dat deze twee factoren voor alle organisaties als de belangrijkste bron van beperkingen worden aangemerkt. “De organisaties hebben alle benodigde middelen aangegeven.”

De raad concludeert tevens dat de meeste organisaties niet betrokken zijn bij het signaleren van de jongeren. In de meeste gevallen worden zij bij de instanties aangemeld, nadat zij door scholen, het politiekorps KPC en door de ouders of familieleden zijn gesignaleerd. De meeste organisaties die door de raad zijn benaderd hebben aangegeven dat zij geen systematiek hebben om risicojongeren te signaleren, omdat de meeste gevallen bij de instanties worden aangemeld, aldus de raad.

Verder wordt zowel binnen het KPC als door samenwerkende partijen regelmatig ten onrechte gesproken van werkzaamheden van jeugdagenten en soms ook wijkagenten. Het feit dat er geen jeugdagenten zijn bij het KPC is schijnbaar nog niet aan alle ketenpartners bekendgemaakt. Wel zijn er diverse ‘taakaccenthouders’ werkzaam die zich met jeugdigen bezighouden. Genoemde personen geven echter niet voltijds invulling aan hun taken betreffende jeugd of preventie van jeugdcriminaliteit.

BroN: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Geef eens een stemadvies Stanley!

  MFK (Schotte, Thode, Constantia) en PS (Wilsoe) hebben criminelen op de lijst. MAN niet meer na het vertrek van Cooper maar die corrupte veelvraat hebben ze wel jarenlang gedoogd. PAIS wordt geleid door een grote lafbek. PAR lijkt me integer maar heeft alleen kleurloze grijze muizen op de lijst. Leeflang lijkt me zeer integer maar de nummer 2 op haar lijst is al een grote payaso met alleen Facebooken op zijn CV.

  Ik neig naar PNP, zeker als Jardim zich daarbij aansluit. Eens, Stanley?

 2. Iemand die een beetje streetwise is weet dat deze preventie geen enkele zin heeft.

  Help 1 crimineel kind en er worden er tegelijk weer 10 geboren in wijken als Koraal Specht, Buena Vista en Seru Fortuna waar vrouwen voor een belkaart hun benen spreiden voor de grootste criminelen.

  Verplichte castratie is de enige oplossing. Wat zou het ons een ellende bespaard hebben als hete Hendrik Schotte gesteriliseerd was? Hij heeft een crimineel groot gebracht, Gerrit Schotte, wiens jonge zoon nu al in de voetsporen van zijn vader is getreden (van school geschopt wegens drugshandel).

  Partijgenoot van Schotte, diens laffe loopjongen Amerigo Thode, van hetzelfde laken een pak: hij heeft een strafblad, en zijn zoon zit nu ook in de gevangenis wegens grootschalige drugssmokkel. En dacht dat zijn kleinkinderen wel enig besef van integriteit zullen hebben? Wordt wakker!

  Echt, een criminele opvoeding kun je niet corrigeren. Voorkom dat criminelen zich voortplanten.

 3. Problemen worden eindelijk beetje bij beetje bij de bron aangepakt op Curaçao. Veel bestuurders hebben tig jaren zitten babbelen om zichzelf op het pluche te houden en totaal niks aan de oorzaken van de problemen gedaan. Wat er nu aan de hand is, is de erfenis van tig jaren babbel beleid, vriendjespolitiek etc. Gelukkig is die tijd voorbij.
  Eindelijk heeft men op Curaçao gesubsidieerde onderwijs op basis scholen en voortgezette onderwijs. Dat geeft een beetje lucht.
  Dat is een last minder voor veel mensen. Ze kunnen het beetje geld dat ze hebben aan voedsel en kleding besteden. Over tien jaar zullen we op Curaçao een andere generatie hebben en veel minder criminaliteit dan nu. Blauwe boorden criminaliteit heeft vaak te maken met ongeschooldheid en armoede. Alle kleine beetje helpen, beter iets dan niets.
  Praatjes vullen geen gaatjes, maar het juiste beleid wel. Regeren is vooruitzien!
  Probeer geen mensen aan de macht te krijgen om jou persoonlijke zaken behartigen maar om onze gemeenschap positief te veranderen. De rest volgt vanzelf en brengt eindelijk rust om onze kleine eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...