Amigoe | Tweede Kamer blijft bezorgd over lening ziekenhuis

Tweede Kamer blijft bezorgd over lening ziekenhuis

Tweede Kamer blijft bezorgd over lening ziekenhuis

DEN HAAG — De Tweede Kamer blijft bezorgd over de lening die Nederland verstrekt heeft voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis op Curaçao. Dat blijkt uit vragen van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over de halfjaarrapportage van het College financieel toezicht (Cft).

De Tweede Kamer plaatst vraagtekens bij het positieve advies van het Cft voor de lening en de mogelijkheden van de Curaçaose overheid om deze af te lossen, terwijl er weinig bekend is over de financiën van een aantal overheids-nv’s. “Deelt u de mening dat er bij onvoldoende toezicht op overheidsentiteiten een risico bestaat dat er in de toekomst weer meer geld nodig is om mogelijke tekorten te kunnen aanvullen?”, aldus de commissie. De commissieleden willen ook garanties dat Curaçao de lening niet zal gebruiken om andere bezuinigingen uit de weg te gaan en dat Nederland bovendien geen nieuwe leningen goedkeurt, bijvoorbeeld als het huidige ziekenhuis failliet gaat.

Een deel van de zorgen heeft specifiek betrekking op St. Maarten. De Tweede Kamer ziet een risico dat Nederland in de toekomst wellicht weer overheidsschulden moet saneren. “Waaruit blijkt dat de overheidsentiteiten van St. Maarten over het algemeen financieel gezond te noemen zijn, zoals in het rapport van het Cft wordt geschreven, nu veel jaarrekeningen niet zijn gepubliceerd of niet zijn goedgekeurd?”, schrijft de commissie. De Tweede Kamer wijst tot slot op het belang om de inning van belastingen te verbeteren. De vragen van de commissie dienen als voorbereiding op een debat met minister Plasterk, dat op 21 mei plaatsvindt.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Tweede Kamer blijft bezorgd over lening ziekenhuis

  1. CFT lijdt na al die inspannende jaren aan een soort metaalmoeheid. Als je er maar op blijft slaan ,scheurt en breekt het uiteindelijk. Oftewel geven ze toe aan wensen/eisen van de te controleren instanties waaraan ze eigenlijk niet aan toe mogen geven. Verse commissie- leden met nieuw elan is mogelijk de oplossing. De huidige leden hebben goed werk geleverd maar de tegenstanders op de eilanden hebben de huidige leden uitgeblust gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *