Amigoe | Zorgen over arbeidsmarkt anno 2015

Zorgen over arbeidsmarkt anno 2015

Zorgen over arbeidsmarkt anno 2015

WILLEMSTAD — De politieke partij MAN maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In een boodschap ter gelegenheid van Dia di Labor, de Dag van de Arbeid, stelt Statenlid en politiek leider van de blauwe partij Hensley Koeiman dat de arbeidsmarkt op Curaçao te maken heeft met verschillende problemen, die nu moeten worden aangepakt.

Als probleem op de arbeidsmarkt noemt Koeiman onder meer het feit dat veel mensen overgekwalificeerd zijn voor de beschikbare banen, maar dat aan de andere kant veel mensen onvoldoende ervaring hebben om voor een baan in aanmerking te komen. Ook noemt hij de manier waarop er op het eiland met sollicitanten wordt omgesprongen. Iets waar volgens Koeiman zelfs de regering zich schuldig aan maakt. “Het duurt lang voordat brieven worden beantwoord. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl het proces om sollicitaties af te handelen te lang duurt.”

De problemen waarmee de arbeidsmarkt te maken heeft, raken diegenen die al een baan hebben, maar ook degenen die zonder een baan thuiszitten en de mensen die op zoek zijn naar een baan, aldus de MAN-leider. Vooral in de horeca, bewaking, bouw, in winkels en supermarkten en in de industriesector zijn er volgens Koeiman klachten te horen. Die variëren van gebrek aan bescherming en oneerlijke betaling tot zelfs intimidatie, aldus het Statenlid. Het is nu tijd om actie te ondernemen, geeft hij aan.

Deze klachten zijn volgens Koeiman al jaren bekend. Hij wijt ze dan ook aan gebrek aan stringente controles van de inspectie-instanties op het eiland. Koeiman is erover te spreken dat er nu actie wordt ondernomen. Hij benadrukt ook het belang van een tripartiete dialoog tussen de overheid, werkgevers en werknemers om tot oplossingen te komen voor de problemen waar de arbeidsmarkt op dit moment mee te kampen heeft.

MFK

In haar boodschap met betrekking tot de Dag van de Arbeid stelt oppositiepartij MFK dat zij zich in zal blijven zetten opdat op een dag alle Curaçaoënaars een baan zullen hebben. Volgens de MFK moet iedereen die in deze moeilijke tijd werkt, zich vereerd voelen dat hij een baan heeft die aan de ontwikkeling van het eiland bijdraagt. “Laten wij deze Dag van de Arbeid aangrijpen om hierbij stil te staan en om in gebed te gaan om God te vragen dat iedereen die nu geen baan heeft, spoedig over een baan zal kunnen beschikken, zodat zij zichzelf en hun familie kunnen onderhouden. Op deze manier kunnen ook zij een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van het eiland.”

Boneco

Vakbond Boneco constateert dat juist in een periode dat veel werknemers in een patroon zitten van feest vieren, plezier maken en geld uitgeven, Curaçao geen goede tijden doormaakt. “De sociale malaise op het eiland wordt met de dag erger. De werkloosheid, vooral onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar, neemt steeds maar toe. De criminaliteit begint schrikbarende vormen aan te nemen. Het eiland zit zo vol wapens dat een actie zoals ‘Ta Basta Awor’ geen positieve resultaten oplevert. Ook drugsgebruik en prostitutie vind je nu overal.”

Boneco constateert dat alles duurder is geworden. De vakbond voor personeel in de handel en industrie constateert dat voor een blik koffie dat vroeger 5,35 gulden kostte, nu 14,90 moet worden neergeteld. De vakbond is van mening dat het nu meer dan ooit een voorrecht is om een baan te hebben. Boneco roept werknemers op Curaçao op om deze dagen niet alleen aan feest te denken, maar ook rekening te houden met de toekomst.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Zorgen over arbeidsmarkt anno 2015

 1. Abraham Mossel

  MFK Gerrit de Raaf, zou er eens werk van moeten maken dat door zijn toedoen “verhogingen” electra , water, benziene en diesel”de prijzen omhoog schoten, nu de prijzen weer naar beneden zijn gaan zo het Gerrit de Raaf dan ook om daar achter aan te gaan. Alleen denk ik dat wij weinig kans hebben dat deze loser iets kan bereiken voor het volk. Bij de Raaf staat in zijn woordenboek, ik ik en de rest kan stikke.

 2. Joep Meloen

  MFK bedoelt te zeggen dat ze niet zullen rusten eerdat alle vrienden en kennissen aan een goed betaalde baan bij de overheid zijn geholpen ?

 3. JM Eustatia

  caribbeancynic | 30 april 2015 at 21:01 | Beantwoorden
  Tja, misschien dat feest vieren, plezier maken en geld uitgeven velen hier beter af gaat dan werken. Dan komen er ook geen investeringen op het eiland.

  HELAAS HELAAS EEN WAARHEID ALS EEN KOE!
  Vakbonden wijzen hun leden uitsluitend op hun rechten en zelden op hun plichten. De serviceverlening laat ( ook bij private bdrijven ) veelal het nodige te wensen over

 4. caribbeancynic

  Tja, misschien dat feest vieren, plezier maken en geld uitgeven velen hier beter af gaat dan werken. Dan komen er ook geen investeringen op het eiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *