Amigoe | Toeristensector genereert ruim 217 miljoen dollar

Toeristensector genereert ruim 217 miljoen dollar

Toeristensector genereert ruim 217 miljoen dollar

WILLEMSTAD — De maand mei is traditioneel gezien een maand waarin minder toeristen Curaçao bezoeken en dit jaar was dat niet anders. Het Curaçaos toeristenbureau (CTB) registreerde 8 procent minder bezoekers vergeleken met dezelfde maand in 2015, wat neerkomt op bijna 2700 toeristen.

Maar over de eerste vijf maanden dit jaar kan wel een stijging van 2 procent verblijfstoeristen worden waargenomen. Daarentegen daalde het aantal nachten dat zij op Curaçao doorbrachten met 7 procent. De toeristensector heeft dit jaar al meer dan 217 miljoen dollar gegenereerd, zo berekende het ministerie van Economische Ontwikkeling. De helft daarvan is voor rekening van de toeristen uit Europa.

Voor wat betreft het laagseizoen in mei vormt Curaçao geen uitzondering, want ook elders in de Caribische regio kwamen er minder toeristen in deze maand. De meesten (45.3 procent) komen uit Europa en dat was net iets meer dan vorig jaar. Het gaat hier om 14.000 bezoekers. Maar uit Nederland kwamen er juist weer iets minder toeristen en het aantal uit Duitsland bleef stabiel. Vanuit België was er een stijging van 14 procent (355 bezoekers).

Vanuit Zuid-Amerika werd een daling van 16 procent geregistreerd en vanuit Venezuela zelfs een daling van 21 procent. In mei deden 7400 toeristen uit dit werelddeel Curaçao aan, waarvan ruim 4300 uit Venezuela.

Het aandeel vanuit Brazilië en Colombia groeide echter, met respectievelijk 20 en 22 procent, waarbij met name Colombia stabiliteit vertoont en minder kwetsbaarheid, vergeleken met Venezuela en Brazilië. Het aantal verblijfstoeristen vanuit Noord-Amerika viel deze maand terug met 16 procent naar 5000 toeristen, wat neerkomt op 1000 bezoekers minder dan in mei vorig jaar.

Uit de VS kwamen 13 procent minder bezoekers (4428) en vanuit Canada werd maar liefst 34 procent minder geregistreerd, met 640 toeristen. Ook voor deze twee landen betekent de maand mei een laagseizoen.

In het Masterplan voor Toerisme 2015-2020, wordt op zowel korte als lange termijn een plan ontwikkeld om het toerisme vanuit Noord-Amerika te laten groeien en dan met name vanuit de VS.

Het dalen van het aantal toeristen in mei betekent ook dat er minder nachten op het eiland werd doorgebracht, om precies te zijn 11 procent minder. Gemiddeld bleven toeristen 7,7 nachten, vorig jaar mei waren dat er nog 7,9.

Uit informatie van de ingevulde toeristenkaarten blijkt dat 56 procent (bijna 110.000 bezoekers) gebruik maakt van de geregistreerde accommodaties, waarvan de meeste bezoekers in een van de grote hotels verblijven (27 procent).

De toeristen uit Europa besteedden dit jaar 109 miljoen dollar op Curaçao, gevolgd door bezoekers uit Noord-Amerika, met 51.6 miljoen en Zuid-Amerika met 43.6 miljoen. De overige toeristen waren goed voor 13.1 miljoen dollar aan inkomsten.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Toeristensector genereert ruim 217 miljoen dollar

  1. Abraham Mossel

    Het is toch fijn om te weten dat het corrupte ex hoofd VDC en ex gezaghebber Lizanne/Lisa M. Richards. Dindial , CTB & co nu als CHATA directeur elke keer weer weet te vertellen hoe druk zij aan het rekenen is voor het salaris van 34.000,00 nafjes pm. Wie houd wie voor de gek, je kan ook zeggen wie neemt wie in de zeik!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *