29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 17:30

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bemanningslid ziek van tanker gehaald

Persbureau Curacao Een bemanningslid van een tanker uit Spanje is vanochtend van boord gehaald nadat hij zijn bewustzijn verloren had. Reddingsorganisatie Citro is op verzoek van de Kustwacht...

RTL | Politicus op Curaçao doodgeschoten bij familieruzie

De 38-jarige Curaçaose politicus Almier Godett is vanmorgen bij een familieruzie doodgeschoten. Hij zou hebben geprobeerd te bemiddelden bij een ruzie tussen twee familieleden, maar werd zelf...

Telegraaf | Politicus op Curaçao om het leven gekomen bij familieruzie

WILLEMSTAD - De 38-jarige Curaçaose politicus Almier Godett is zondagochtend (lokale tijd) bij een familieruzie om het leven gekomen. Volgens eerste berichten ging Godett bemiddelen bij een...

NOS | Curaçaose politicus Almier Godett (39) gedood bij schietpartij

Almier Godett Facebook Op Curaçao is politicus Almier Godett vermoord. De nummer 4 op de lijst van de splinterpartij Trabou pa Kòrsou (TPK) is de neef van de...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek Amigoe | Start tweede fase cameratoezicht in zicht

Amigoe | Start tweede fase cameratoezicht in zicht

Start tweede fase cameratoezicht in zicht
Start tweede fase cameratoezicht in zicht

WILLEMSTAD — De implementatie van de eerste fase van het project cameratoezicht is in de eindfase. Het duurt dus niet lang meer voordat de tweede fase, waarbij beveiligingscamera’s in het verkeer worden aangebracht, kan starten.

Dat meldt sectordirecteur van het ministerie van Justitie Gerold Daantje desgevraagd. Het ministerie van Financiën moet daartoe een contract tekenen voor de financiering hiervan, en het is de bedoeling dat dit over twee tot drie maanden plaatsvindt.

Tevens moet men ook nog eerst, voor een optimaal resultaat, de checkpoints aanwijzen – locaties waar de meeste verkeersovertredingen gepleegd worden – zodat de beveiligingscamera’s op de juiste, strategische plekken geplaatst worden.

Zoals bekend bestaat het project uit vier fasen en in de tweede fase worden de beveiligingscamera’s in het verkeer geïnstalleerd, bij verkeersaders zoals de Helmin Wiels Boulevard, Weg naar Westpunt, Rooseveltweg en de Churchillweg. Hiermee zullen verkeersovertredingen worden aangepakt, zoals een te hoge snelheid, en zal het ook de mogelijkheid bieden om bestuurders die zonder de vereiste papieren rijden, direct en automatisch – bijvoorbeeld via e-mail – te beboeten.

Tevens zullen in de tweede fase scholen en het verkeer in de omgeving van scholen beter gecontroleerd en beveiligd worden. De camera’s bieden de mogelijkheid voor gezichtsherkenning, maar Daantje wilde eerder, tijdens een presentatie van het project in de Staten in verband met de gevoelige informatie hierover, niet in details treden over de specificaties.

Tevens zal het datacenter uitgebreid worden. De overheid kon toen niet veel zeggen over de vestigingsplaats en de operationele en personeelskosten hiervoor. Wel is aangegeven dat de centrale ongeveer 1 miljoen gulden gaat kosten, een bedrag dat uit de begroting voor het politiekorps KPC getrokken zal worden. In de derde fase wordt het project geëvalueerd.

De eerste fase betreft cameratoezicht vanaf Batipaña tot Parasasa, buiten de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en omgeving, rond de Curaçao International Airport, bij de Sta. Annabaai, direct op de Julianabrug en op patrouillewagens. Zoals velen al in het verkeer hebben kunnen constateren, zijn de mobiele camera’s al op de politiewagens gezet.

Juridisch kader

In de vierde fase zullen alle wijken voorzien worden van beveiligingscamera’s. Deze zullen echter gericht zijn op de openbare wegen en niet specifiek op woningen. Dat legde minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) eerder uit, in verband met vragen van Statenleden over privacy van burgers. Er is vooralsnog geen specifieke privacywet die dit regelt. De betreffende juristen zijn wel begonnen met een wetsvoorstel specifiek voor openbare beveiliging. Echter, zoals deze krant in april vorig jaar al meldde, bestaat er geen wet die de volledige implementatie van het project belemmert.

De camera’s kunnen wel geplaatst worden op basis van de Wet politieregister, die bepaalde restricties kent voor wat het omgaan met de camera’s betreft. Iedereen die toegang heeft tot de door dit project verkregen informatie zal dat hoe dan ook onder ede doen, om de privacy van burgers te kunnen waarborgen. Men moet hier denken aan het personeel van het Korps Politie Curaçao, Immigratiedienst, Openbare Werken/ROP (Ruimtelijke Ontwikkelingsplan), de brandweer en douane, in verband met controles (van koffers) bij de luchthaven en schepen binnen onze haven.

De overheid zal, wanneer het zover is, hierover uitgebreide informatie geven aan de bevolking. Verder zal het project in de vierde fase uitgebreid worden, ook ten gunste van vreemdelingen die straks niet meer met hun verblijfs- en werkvergunning hoeven rond te lopen.

De politie zal dus in het bezit zijn van een controle-apparaat waarmee sédula’s gecontroleerd kunnen worden en op die manier te weten kunnen komen wat voor soort vergunning de betreffende buitenlander heeft.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties