Amigoe | ‘Visie regering FTS werd niet gerealiseerd’

‘Visie regering FTS werd niet gerealiseerd’

‘Visie regering FTS werd niet gerealiseerd’

WILLEMSTAD — De visie, van de regering en van de sociale werkplaats zelf, voor Fundashon Tayer Soshal Sta. Martha (FTS) werd niet gerealiseerd onder leiding van de nu ontslagen directeur Sharlon Melfor en daarom moest het bestuur, in het belang van de deel- en werknemers van de sociale werkplaats, een oplossing vinden.

Die oplossing was uiteindelijk het ontslaan van de directeur. Dat stelde minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) vanochtend desgevraagd tegenover deze krant.

Het Soaw-ministerie heeft een subsidierelatie met de sociale werkplaats. “Ik wilde eigenlijk ver wegblijven van de onenigheden tussen het bestuur en Melfor. FTS is een stichting en heeft een eigen bestuur dat moet acteren. Maar op een gegeven moment merkte ik dat de problemen lang duurden en dat deze snel opgelost moesten worden. FTS moet er aan werken om de doelgroep (dus de deelnemers en werknemers, red.) van dienst te zijn. Ik heb geprobeerd om een bemiddelingstraject op te zetten, maar dat is dus niet goed verlopen. Het moet nu via de rechtbank. Er is momenteel een waarnemend directeur aangesteld en er moet hard gewerkt worden om de achterstanden in te halen”, aldus Larmonie-Cecilia.

Melfor werd door het bestuur van de sociale werkplaats al in februari geschorst. Nadat zijn schorsing in april door een rechter werd opgeheven hebben zowel de deelnemers als de werknemers van FTS gestaakt, omdat ze Melfor niet meer als directeur wilden. “Dat was drie maanden zo aan de gang, de deel- en werknemers wilden niet meer met Melfor samenwerken. Ik ben daar zelf geweest om ze proberen over te halen om toch aan het werk te gaan, maar dat is mij niet gelukt. De sociale werkplaats is heel erg achteruit gegaan: ik vind het diep triest, want het gebouw valt bijna uit elkaar”, aldus de Soaw-minister.

Visie

Volgens Larmonie-Cecilia is het de bedoeling dat mensen met een beperking bij de sociale werkplaats gaan deelnemen om uiteindelijk de arbeidsmarkt binnen te treden. Deze visie werd niet gerealiseerd. “Er heerst een gewoonte om mensen met een beperking te verschuilen en geen onderdeel te laten vormen van de gemeenschap. Maar dat wil ik niet, het zijn ook mensen”, aldus de minister. Ze stelt zich ervan bewust te zijn dat sommige deelnemers (vanwege hun beperking) nooit de arbeidsmarkt op kunnen. “Maar laat ze dan de mooie producten die ze bij FTS maken in een kiosk verkopen aan de toeristen. Toeristen krijgen nu (in de binnenstad, red.) souvenirs van Jamaica en Haïti te koop aangeboden.” Volgens haar moet iemand die ‘mensgericht’ is de stichting leiden en trekken.

Ontslag

Melfor kreeg vorige maand van het bestuur van FTS een brief overhandigd waarin stond dat hij per direct werd ontslagen. Ook werd hem toegang tot de sociale werkplaats ontzegd. Om zijn ontslag aan te vechten heeft hij wederom een kort geding tegen het bestuur aangespannen. Dit wordt op 18 augustus om 14.00 uur behandeld.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *