32 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Rijksministerraad dringt aan op informatie Citgo-deal

VVD wil duidelijkheid over Citgo-deal
VVD wil duidelijkheid over Citgo-deal

ORANJESTAD — De Nederlandse regering bestempelt de aankoop en de heropening van de raffinaderij in San Nicolas als een ‘landsaangelegenheid’ en wacht totdat het Arubaanse parlement zich officieel hierover uitspreekt.

De Rijksministerraad heeft bij Aruba erop aangedrongen om zo snel mogelijk met overeenkomsten te komen, zodat het CAft kan onderzoeken wat de financiële gevolgen hiervan zijn.

Dat wordt duidelijk uit de brief die vervangend minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Stef Blok op 7 juli aan de voorzitter van de Tweede Kamer stuurde. Hij had op 23 juni tijdens het wetgevingsoverleg aan de Kamer beloofd om voor het zomerreces nadere informatie te verstrekken over de vermeende overeenkomst(en) die zijn gesloten door de regering van Aruba met de oliemaatschappij Citgo.

Daarnaast ging hij desgevraagd in op Kamervragen van Tweede Kamerlid André Bosman die meerdere malen namens de VVD-partij zijn bezorgdheid uitte over de overname van de Arubaanse raffinaderij en de eventuele gevolgen hiervan voor de financiële situatie van de overheid. Zo wilde Bosman onder andere antwoord krijgen in hoeverre Nederland aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schulden als gevolg van de aankoop van de raffinaderij.

Landsaangelegenheid

Blok antwoordde middels zijn brief dat de aankoop van de raffinaderij door de regering van Aruba een ‘landsaangelegenheid’ betreft en dat Nederland om die reden hierbij niet betrokken is, niet aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele schulden en niet zal betalen voor de aanleg van een gasleiding tussen Venezuela en Aruba. Daarnaast stelt hij:

“De informatie over de overeenkomst moet worden verkregen van de regering van Aruba. De meest recente informatie betreft de brief die de regering van Aruba zeer onlangs aan de Staten heeft gezonden”,

verwijzend naar de brief van Economische-Zaken minister Mike de Meza waar de Amigoe eerder over schreef.

“Uit deze brief wordt duidelijk dat diverse overeenkomsten zijn gesloten die het kader vormen voor de rehabilitatie en hervatting van de raffinageactiviteiten op Aruba door Citgo. Er zijn geen commerciële overeenkomsten met de regering van Venezuela gesloten. Tevens is inmiddels duidelijk dat er van volledige afronden van de algehele deal, en dus het opstarten van de raffinageactiviteiten, nog geen sprake is. Al was het maar omdat op dit moment nog onderhandelingen plaatsvinden met de huidige eigenaar van de raffinaderij (Valero) over de overname daarvan”, aldus Blok.

CAft toetst

Op de vraag wat de eventuele financiële gevolgen zijn van de aankoop en de heropening van de raffinaderij, antwoordt Blok dat het CAft de nog te sluiten overeenkomsten zal gaan toetsen met het oog op de gevolgen voor de (meerjaren) begroting.

“Daarbij is zij voor haar werkzaamheden afhankelijk van de verwerking van de financiële gevolgen van de overeenkomsten door de regering van Aruba in een eerste Begrotingswijziging voor 2016 en de conceptbegroting voor 2017.”

De vervangend minister geeft aan dat Aruba heeft toegezegd het CAft te zullen betrekken bij de risicoanalyse die wordt uitgevoerd in samenwerking met Citgo om alle korte- en lange-termijn risico’s in kaart te brengen.

Op persoonlijk voorstel van minister Blok heeft de Rijksministerraad bij de regering van Aruba erop aangedrongen om zo snel mogelijk met de juiste documentatie te komen, zodat het CAft haar financiële analyse kan uitvoeren. “Ik zeg uw Kamer toe haar te informeren over de uitkomsten, zodra het CAft haar werkzaamheden heeft afgerond”, besluit Blok.

Bron: Amigoe,

Artikel delen

5 reacties

  1. Veel gelobbyd in het buitenland voor een VN zetel en vaak op de foto met belangrijke buitenlandse politici en belangrijke personen. En de brug slaan naar Latijns Amerika voor het Koninkrijk. En het is geweldig gelukt in Venezuela. Het BBP/GDP zal spectaculair stijgen. Prettig vooruitzicht.

  2. Het is ideaal dat Nederland altijd de handen kan schoonwassen in vuil water door te zeggen dat het een landsaangelegenheid is. Daarbij wordt tegenwoordig standaard en structureel de aansprakelijkheid van art. 43 Statuut vergeten. Eman heeft de kastanjes uit het vuur gehaald voor Nederland, dus verwacht Eman ook wat meer flexibiliteit van Nederland, terwijl vanaf het begin de deal met Venezuela weinig levensvatbaar was en het eiland alleen nog maar verder vervuild zal raken. Valero zal het niet schoon achterlaten en de overheid zal ook geen schoonmaak houden. Ook de Lago en Coastal deden dat niet. Er is door alle regeringen zorgvuldig voor gewaakt geen milieuwetgeving in te voeren. De vervuiling wordt zoals altijd met de mantel der liefde afgedekt en soms met een laagje zand met daaronder wat plastic. Begeleid door gratis eten en drinken en veel muziek. Afleiding. De oorzaak van de spectaculaire stijging van kankergevallen op het eiland, is niet nader onderzocht. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...