31 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Parlement: ‘Regering moet haast maken met geschillenregeling’

Parlement: ‘Regering moet haast maken met geschillenregeling’
Parlement: ‘Regering moet haast maken met geschillenregeling’

ORANJESTAD — De Staten van Aruba willen dat de regering haar best doet om ervoor te zorgen dat het gezamenlijk voorontwerp van de parlementen van Aruba, Curaçao en St. Maarten voor een Rijkswet Geschillenregeling ‘zo spoedig mogelijk’ wordt voorgedragen bij de Tweede Kamer.

Het doel is een geschillenregeling op 1 januari 2017 in werking te laten treden. Daartoe heeft het parlement vorige week een motie aangenomen die door alle Statenfracties werd gesteund.

Momenteel is het de Rijksministerraad die beslist over geschillen tussen landen binnen het Koninkrijk. De gevolmachtigd ministers van de drie Caribische landen hebben in deze Rijksministerraad een stem, maar leggen het altijd af tegen de meerderheid van dertien Nederlandse ministers. Het ‘democratisch deficit’ waar deze ongelijkheid onderdeel van is, kreeg opnieuw aandacht na aanwijzingen van de Rijksministerraad aan de gouverneurs van St. Maarten en Aruba in 2013 en 2014. De roep om een geschillenregeling werd groter.

Na jarenlange strijd voor de invoering van een instituut dat geschillen tussen het Koninkrijk en de individuele landen kan beslechten, liggen nu twee concrete voorstellen op tafel. Op parlementair niveau hebben de Caribische landen van het Koninkrijk een voorstel gemaakt voor oprichting van een Gemeenschappelijk Hof voor Geschillenbeslechting, dat een bindend oordeel geeft over strikt juridische geschillen. Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kwam met een eigen voorstel waarin de Raad van State over geschillen een ‘zwaarwegend advies’ geeft dat overigens wel door de Rijksministerraad genegeerd mag worden.

Tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in mei vorig jaar gingen alle parlementen echter akkoord met het uitgangspunt dat uitspraken van een geschillenorgaan, bindend moeten zijn. Het voorstel van Plasterk voldoet daar dus niet aan. Het voorstel van de Caribische landen van het Koninkrijk kwam tot stand tijdens het tripartiet op St. Maarten eerder dit jaar en sluit volgens de parlementariërs van deze landen beter aan op de eerdere afspraken.

Het feit dat Plasterk kiest voor een eigen Rijkswet, lijkt erop te doelen dat hij het Nederlandse regeringsstandpunt wil doordrukken. Als Nederland een Rijkswet wil aannemen, hebben de regeringen van de andere landen nog wel inspraak, maar ligt de uiteindelijke beslissing bij de Tweede Kamer.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...