29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 20:20

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Plasterk vraagt Cft nog eens naar dividendbeleid

Plasterk deed zijn belofte op verzoek van Tweede Kamerlid André Bosman.
Plasterk deed zijn belofte op verzoek van Tweede Kamerlid André Bosman

DEN HAAG — Duidelijke regels met betrekking tot dividenden uit overheidsbedrijven zijn onmisbaar voor een transparant en gezond financieel beheer.

Minister Ronald Plasterk beloofde vandaag dat hij het College financieel toezicht (Cft) zal vragen om die boodschap nogmaals over te brengen aan de regeringen van Curaçao en St. Maarten.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deed zijn belofte op verzoek van Tweede Kamerlid André Bosman. De VVD’er noemde het dividendbeleid een harde voorwaarde in de Rijkswet financieel toezicht (Rft), maar op Curaçao en St. Maarten is er veelal sprake van geschatte inkomsten uit dividenden, zonder achterliggende berekeningen.

“Er worden bedragen genoemd, waarachter vraagtekens worden gezet. Wat zijn die inkomsten dan, hoe komt men tot dit dividend, is het wel een reëel bedrag”, zei hij. “Zonder dividendbeleid zou het Cft begrotingen eigenlijk niet goed mogen keuren.”

- Advertentie -

Plasterk merkte op dat Curaçao eigenlijk het enige land binnen het Koninkrijk is dat geen begrotingstekort heeft, maar dat daarmee nog niet alles in orde is. Hij erkende dat het dividendbeleid genoemd wordt in de Rijkswet, maar dat duidelijke criteria voor het beoordelen van dividendbeleid eigenlijk ontbreken.

“Het is een omissie in de wet. Ik kan dat proberen goed te maken door het Cft te vragen om er bij de andere landen op aan te dringen om hun dividendbeleid te verantwoorden”, zei Plasterk. “Ik kan me voorstellen dat het Cft bij het beoordelen van de begroting, zonder dat het een criterium is waarop feitelijk getoetst moet worden, ook kijkt of het dividendbeleid gevoerd wordt en in orde is.”

De interpretatie van de Rijkswet financieel toezicht was overigens eerder dit jaar onderwerp van een zaak bij de Raad van State. Curaçao maakte bezwaar tegen het belang dat werd gehecht aan financieel beheer, waar ook een duidelijke omschrijving voor ontbrak in de Rijkswet.

De Raad van State oordeelde echter dat er bij die interpretatie ook gekeken mag worden naar de achterliggende gedachte van de wet, namelijk de verbetering van de financiële situatie op Curaçao en St. Maarten.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -