29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 19:48

Laatste reacties

- Advertentie -

NU | Premier Cameron kondigt aftreden aan na uitslag EU-referendum


De Britse premier David Cameron heeft vrijdagochtend aangekondigd af te zullen treden. Een meerderheid van de Britten stemde donderdag vóór een vertrek uit de Europese Unie.

Volg hier ons liveblog

De positie van Cameron, een voorstander van het Britse EU-lidmaatschap, was wankel geworden en het referendum, dat hij aankondigde in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar, werd in de politiek verbonden aan het lot van de premier.

“Ik heb campagne gevoerd op de enige manier waarop ik dat kan. Ik heb gezegd wat ik vond en voelde, ik heb niets achtergehouden”, aldus Cameron. “Het land heeft nu vers leiderschap nodig. Ik wil het schip komende weken proberen stabiel te houden, maar ik ben niet de juiste kapitein om het land naar de volgende stap te leiden.”

- Advertentie -

Cameron wil voor het congres van zijn partij in oktober een nieuwe leider. Mogelijk wordt dit partijgenoot Boris Johnson. Johnson was afgelopen jaren burgemeester van Londen en voerde campagne vóór een Brexit.

De voorzitter van de Brexit-campagne, Matthew Elliott, verklaarde eerder nog te willen dat Cameron aanblijft om ervoor te zorgen dat het proces om de EU te verlaten in goede banen wordt geleid. Nigel Farage, leider van UK Independence Party (UKIP), verklaarde dat Cameron moest vertrekken.

Verdrag van Lissabon

Nu het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten, moet artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking treden. Daarin staat de vertrekprocedure beschreven. Niet tot in detail, want veel hangt af welke afspraken worden gemaakt met het vertrekkende land, met name over nieuwe handelsverdragen.

Het uiteindelijke akkoord wordt gesloten door de Europese Raad, de vergadering van EU-regeringsleiders, na goedkeuring van de volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. De onderhandelingen zullen in ieder geval twee jaar duren.

- Advertisement -

Ook over deze procedure zijn beide kampen het echter niet eens. Cameron heeft altijd gezegd direct de vertrekprocedure te willen starten als het tot een Brexit komt. Dat kan wat hem betreft op de eerstvolgende Europese top van 28 en 29 juni.

Aanhangers van ‘leave’ zijn minder resoluut en willen eerst onderhandelen met de andere lidstaten. Uiterlijk in 2020 moet het vertrek definitief zijn afgerond en moet er een handelsakkoord met de EU liggen.

Bron: Nu.nl

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Laat ze maar gaan. Ze waren nooit voor de EU. Die waren altijd meer voor de VS dan de EU.
    Laat ze maar 51st van de VS worden.
    En nu Schotland in de EU.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -