34 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Partijen naderen akkoord

HomeMediaAmigoe | Partijen naderen akkoord
Regering Curaçao zoekt nieuwe steun om te overleven
Partijen naderen akkoord

WILLEMSTAD — Onderhandelaars van de coalitiepartijen PS, Pais en huidig oppositiepartij PAR zijn het gisteren eens geworden over een concept-bereidwilligheidverklaring voor de vorming van een nieuw kabinet.

Het is de bedoeling dat dit document in de loop van vandaag ondertekend zal worden na een eerder opgeroepen bijeenkomst van de vergadering van samenwerkende partijen.

In de verklaring die nu op tafel ligt, geven de betrokken partijen aan dat zij bereid zijn een aanvang te maken met onderhandelingen die moeten leiden tot de vorming van een nieuwe regering voor het land Curaçao. In het document staan geen concrete actiepunten vermeld. Dit was afgelopen maandag namelijk aanleiding voor het afkappen van de onderhandelingen tussen de PAR en de PS, toen de eerste erop bleef staan dat concrete actiepunten in het document vermeld moesten staan. De PS accepteerde dit niet, omdat dit volgens hen niet gebruikelijk is.

Ook wordt er in het concept niets vermeld over een mogelijke verdeling van de portefeuilles, een heikel onderwerp tijdens de onderhandelingen. PAR eiste in eerste instantie de portefeuille van Economische Ontwikkeling, die nu onder Pais valt. Maar de partijen zijn het erover eens geworden dat het nieuwe kabinet na afronding van de formatieronde een ‘crash program’ van specifieke taken zal meekrijgen dat een beperkte periode, tot aan de verkiezingen, zal moeten overbruggen. Al melden bronnen achter de schermen dat het punt over ‘Economische Ontwikkeling’ toch nog een struikelblok zal kunnen worden.

Overeenstemming over de concept-bereidwilligheidverklaring werd gisteren bereikt tijdens een overleg tussen de onderhandelaars Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), David Dick (PAR) en Eugène Cleopa (Pais). Het document werd opgestuurd naar de twee andere partners, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran. Gedurende de dag zal het intern worden bestudeerd door alle betrokken partijen.

Voor drie uur vanmiddag stond een vergadering van de samenwerkende partijen, het overlegorgaan van coalitiepartijen, gepland. Het gaat hierbij om een vergadering die al langer gepland stond. Naar verwachting zal het document tijdens de vergadering aan bod komen. De ondertekening van het document door alle partners, zal dan mogelijk hierna plaatsvinden.

Het afkappen van de onderhandelingen afgelopen maandag was voor premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) aanleiding om het ontslag van zijn kabinet in te dienen. Gouverneur Lucille George-Wout nam het ontslag in beraad en startte de gebruikelijke overlegronde met de verschillende kopstukken uit de politiek.

Als de partijen die nu ‘informeel’ om de tafel zitten daadwerkelijk tot een akkoord komen over een bereidwilligheidverklaring, zal de gouverneur, die nu formeel aan zet is, overgaan tot de benoeming van een informateur/formateur, die het verdere formatieproces zal moeten begeleiden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Alexandra Rosaria, the coward of the country, moet vleugellam gemaakt worden en dat geld letterlijk voor minister Palm die de afgelopen jaren niets bereikt heeft anders dan astronomische reiskosten te maken.

    Samen een blok vormen tegen MAVO3 draaideurcrimineel Schotte die makkelijk vanuit de oppositie tegen alles en iedereen aanschopt, vergetend dat zijn payaso cabinet Curacao aan de rand van het faillissement gebracht heeft.

  2. In ieder geval paljas Palm een andere manier laten zoeken om zijn airmiles op te krikken.
    En ja weg met Fraudeliene ander mkt de PAR zich volstrekt belachelijk nog afgezien van de people’s party die de tante allang de wacht hadden moeten aanzeggen.

  3. Ik zou de PAR toch wel willen aanraden om op zijn punt te blijven staan met het opstappen van Die wanaba Fraudelyne Wiels , anders zijn jullie in ieder geval één PAR lid kwijt en zullen er velen denk ik volgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties