Amigoe | Overheid doet nog steeds onvoldoende tegen mensenhandel

Overheid doet nog steeds onvoldoende tegen mensenhandel

Overheid doet nog steeds onvoldoende tegen mensenhandel

WILLEMSTAD — De overheid heeft veel gedaan, maar de inspanningen waren onvoldoende om Curaçao van de Tier 2-positie op de Amerikaanse lijst van mensenhandel te halen en de Tier 1-ranking toe te kennen.

Dat blijkt uit het onderzoek van het Amerikaanse State Department in het zogenoemde Trafficking in Persons (TIP) rapport van 2016.

Curaçao behoudt al jaren die positie, sinds het samen met de andere eilanden deel uitmaakte van de Nederlandse Antillen. Tier 2 wil zeggen dat Curaçao niet volledig voldoet aan de minimumnormen om mensenhandel te elimineren, ondanks grote inspanningen om dit te doen.

De overheid moet volgens de Verenigde Staten meer doen om potentiële slachtoffers van vrouwenhandel en gedwongen arbeid te identificeren en bij te staan, door onder meer de handelaars te vervolgen, gerichte opleidingen te bieden aan ambtenaren, migranten bewust te maken over hun rechten, de beschikbare middelen te verhogen en doorgaan met meertalige bewustmakingscampagnes gericht op kwetsbare groepen, het grote publiek en potentiële klanten.

Het rapport wordt jaarlijks uitgebracht en het werd gistermiddag door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gepresenteerd. Opmerkelijk is dat dit rapport dit jaar voor het eerst werd toegelicht aan Curaçaose media, maar niet alle media waren uitgenodigd voor de conference call. Slechts een geselecteerd groepje, meldde het Antilliaans Dagblad vanochtend. Het Amerikaanse consulaat heeft hiervoor geen reden gegeven.

De regering heeft vorig jaar wel vier videoconferenties gehouden met coördinatoren van de taskforce mensenhandel van alle autonome landen binnen het Koninkrijk. De overkoepelende taskforce zette de coördinatie van de nationale bestrijding van mensenhandel voort en de minister van Justitie, Nelson Navarro (Pais), hield op de Internationale Dag tegen Mensenhandel een toespraak over de gevaren hiervan.

Daarnaast heeft de Nationale Coördinator voor uitgebreide trainingen gezorgd voor het herkennen van signalen van mensenhandel, speciaal voor eerste hulpverleners als politie, Openbaar Ministerie en immigratieambtenaren, en was er een bewustmakingscampagne tijdens de carnavalsperiode. Ook is er samen met Interpol een workshop gehouden over mensenhandel met Colombiaanse slachtoffers.

De overheid heeft daarbij iemand aangesteld die belast is met de identificatie en het bijstaan van slachtoffers en het OM heeft een medewerker aangewezen belast met slachtofferhulp. Ook is er een beschermingsbeleid voor alle slachtoffers. Die worden niet strafrechtelijk vervolgd voor misdrijven, gepleegd als een direct gevolg van mensenhandel. Zij mogen middels een civiele procedure tegen mensenhandelaars schadevergoeding vragen en er zijn alternatieven, zoals een tijdelijke verblijfstatus, voor slachtoffers die niet terug naar hun land vanwege mogelijke represaille. Niemand heeft vorig jaar van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, blijkt uit rapport.

Daarnaast werd het afgifteproces van werkgunningen versneld, om mogelijke gedwongen arbeid te voorkomen. Ook werken de ministeries van Justitie en Soaw samen aan de afgifte van werk- en verblijfsvergunningen en is de Soaw begonnen met de uitvoering van een beleid, waardoor buitenlandse gastarbeiders onafhankelijk van hun werkgevers een verblijfsvergunning moeten aanvragen. Dit om ervoor te zorgen dat zij een betere kennis kunnen krijgen van hun arbeidscontracten.

Soaw heeft tevens 24 nieuwe arbeidsinspecteurs aangenomen om de screening van mensenhandel te vergroten, een verdrievoudiging dus van het aantal tot 34. Verder zorgt de overheid voor trainingen over mensenhandelbestrijding.

Niemand vervolgd

Echter, vorig jaar is er niemand vervolgd en veroordeeld en er liepen toen ook geen onderzoeken. Daarnaast heeft de nationale taskforce ook geen eigen begroting, zijn de standaardprocedures voor de identificatie van slachtoffers niet ingevoerd en zijn nimmer stappen ondernomen om sekshandel in de ongereguleerde commerciële seksindustrie aan te kunnen pakken. De regering heeft ook geen inspanningen gedaan, specifiek gericht op de vraag naar gedwongen arbeid en had ook geen campagne gestart gericht op het verminderen van de vraag naar commerciële seksactiviteiten door slachtoffers van sekshandel.

Curaçao is volgens het onderzoek een bestemmingsland voor vrouwen, kinderen en mannen die in de seksindustrie belanden en die ook onderworpen worden aan gedwongen arbeid.

De kwetsbare bevolkingsgroepen zijn volgens de Amerikanen, vrouwen en meisjes in de ongereguleerde commerciële seksindustrie; buitenlandse vrouwen uit Zuid-Amerika en andere Caribische landen in de gereguleerde commerciële seksindustrie; migrerende werknemers van andere Caribische landen, Zuid-Amerika, India en China in het droogdok, de bouw, de groenvoorziening, supermarkten, retail-industrie en restaurants.

Het rapport haalt ook berichten uit de lokale media aan in het rapport, namelijk dat er een toename zou zijn in het aantal Venezolaanse vrouwen die illegaal bij snèks werken. Deze vrouwen belanden ook in de prostitutie en zijn kwetsbaar voor mensenhandel.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Overheid doet nog steeds onvoldoende tegen mensenhandel

  1. Regelmatig wordt er met het fingertje naar Nederland betreffende de slaventijd (mensenhandel) gewezen, maar nu blijkt doet de regering al jaren niets aan hun eigen mensenhandel (slavenhandel). Uiteindelijk zijn ze door hun eigen volk gevangen en verkocht en nu doen ze het zelf weer in deze tijd shame on you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *